(advertenties)
(advertentie)

Goed nieuws voor mannen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat cannabisgebruik het risico op prostaatkanker met een kwart vermindert. Bovendien kan cannabis positieve effecten op de prostaat en de progressie van kanker hebben.

Prostaatkanker is wereldwijd de op vier na belangrijkste doodsoorzaak onder mannen. Het is tweede meest voorkomende kanker. Prostaatkanker is verantwoordelijk voor zo’n 375.000 sterfgevallen per jaar en jaarlijks 1,4 miljoen nieuwe gevallen.

Vroege diagnose van cruciaal belang

Het is van cruciaal belang voor mannen om prostaatkanker vroegtijdig te diagnosticeren. Een late diagnose kan de overlevingskansen namelijk aanzienlijk verminderen. Het in een vroeg stadium ontdekken van prostaatkanker helpt ook de verspreiding of uitzaaiing van kanker naar andere lichaamsdelen te voorkomen, zoals de lymfeklieren, botten of inwendige organen.

Bovendien kan het, als prostaatkanker vroegtijdig wordt gediagnosticeerd, patiënten het voordeel geven van meer behandelingsopties om te overwegen.

Dankzij de vooruitgang in de geneeskunde zijn er nu verschillende effectieve behandelmethoden die patiënten voor prostaatkanker kunnen benutten. Artsen kunnen elke combinatie van therapieën aanbevelen, afhankelijk van het stadium van de prostaatkanker.

Dit hangt echter ook van andere factoren af, waaronder de algehele gezondheid van de patiënt en eventuele voorkeuren. Vaak kan een operatie de eerste verdedigingslinie zijn, gevolgd door chemotherapie, bestraling of immunotherapie.

Cannabis als hulpmiddel bij prostaatkanker

Er is ook aangetoond dat cannabis een effectief aanvullend hulpmiddel is waar alle kankerpatiënten baat bij kunnen hebben. Het integreren van cannabis in een nieuwe, gezondere levensstijl om kanker te bestrijden, kan gunstig zijn voor pijnverlichting, controle over misselijkheid en braken, betere slaap, verbeterde eetlust en verminderde ontstekingen.

Er zijn verschillende studies die dit ondersteunen. Inmiddels tonen onderzoeken ook aan dat cannabisgebruik in verband is gebracht met een verminderd risico op prostaatkanker!

Recent onderzoek omtrent cannabis bij prostaatkanker

De bevindingen van dit recente onderzoek zijn onlangs vrijgegeven. Onderzoekers maakten gebruik van een cross-sectionele analyse met behulp van gegevens van ruim 2.500 mensen uit de Nationale Enquête over Drugsgebruik en Gezondheid.

De meesten van hen waren 65 jaar en ouder. Bovendien was bij ongeveer 36% van de deelnemers op het moment dat ze werden geïnterviewd de diagnose prostaatkanker gesteld.

Op basis van de steekproef zei iets meer dan de helft van de deelnemers nooit cannabis te hebben gebruikt. Ondertussen zei 40,8% dat ze voormalige consumenten waren en 5,8% gaf aan op dit moment cannabis te nuttigen.

Volgens de onderzoekers was er een afname van 21% in het voorkomen van prostaatkanker onder cannabisconsumenten vergeleken met degenen die het medicijn niet gebruikten.

Interessant genoeg zagen ze ook een daling van 22% in het voorkomen van prostaatkanker onder cannabisgebruikers van 65 jaar en ouder, vergeleken met niet-consumenten.

Significant minder prostaatkanker bij (voormalige) cannabisgebruikers

Samenvattend suggereren de bevindingen dat voormalige cannabisgebruikers een ‘significant lagere prevalentie van prostaatkanker hadden, vergeleken met niet-gebruikers’.

“Onze bevindingen leveren ondersteunende gegevens op uit een groot nationaal, op de bevolking gebaseerd onderzoek. Het doel is om de bestaande hoeveelheid bewijsmateriaal te versterken dat wijst op een potentieel beschermende rol van cannabis tegen de ontwikkeling van prostaatkanker”, schrijven de onderzoekers.

“Aangezien medicinale cannabis vaker bij kankerpatiënten voor pijnbestrijding, misselijkheid en buikpijn wordt gebruikt en bijna de helft van de oncologen rapporteert dat ze op een bepaald moment in hun praktijk medische cannabis aan patiënten voorschrijven, kunnen toekomstige prospectieve studies bij patiënten die medische cannabis gebruiken onze toekomst vergemakkelijken en leiden tot verder begrip van potentiële eigenschappen tegen kanker”, voegen ze eraan toe.

“Deze resultaten stellen ons in staat te veronderstellen dat het gebruik van cannabis mogelijk heeft geresulteerd in de activering van cannabinoïdereceptoren op prostaatkankercellen en de progressie van de tumor heeft vertraagd. Dit heeft in lagere percentages zelfgerapporteerde prostaatkanker in het onderzoek geresulteerd”, verklaart hoofdonderzoeker Turab J Mohammed van het Moffitt Cancer Center.

Medicinale cannabis integreren in behandelplannen

Mannen bij wie de diagnose prostaatkanker is gesteld, hebben nu meer hoop dan ooit met cannabis. Cannabis is tenslotte het enige ‘medicijn’ dat de afgelopen twintig jaar de grootste vooruitgang heeft geboekt op het gebied van doorbraken en therapieën op het gebied van kanker. Geen enkel ander medicijn is in de buurt gekomen van hoe cannabis talloze kankerpatiënten over de hele wereld heeft geholpen.

Hoewel we nog niet alle antwoorden hebben, heeft cannabis een licht laten schijnen voor kankerpatiënten en hun families. Inmiddels is aangetoond dat het helpt voorkomen dat bepaalde vormen van kanker überhaupt groeien.

Voor degenen bij wie wel de diagnose is gesteld, kan cannabis de tumorgroei doden of vertragen. Er is natuurlijk voor niemand enige garantie, maar het bewijsmateriaal dat we vandaag hebben is absoluut veelbelovend.

Cannabis helpt zowel om prostaatkanker te voorkomen als bij de behandeling ervan…

Prostaat is deel van endocannabinoïde-systeem

Dat geldt voor veel soorten kanker, waaronder prostaatkanker. De prostaat maakt deel uit van het menselijke endocannabinoïde-systeem. Daarom is het volkomen logisch dat de prostaat ontvankelijk is voor een behandeling met cannabinoïden.

Bovendien is gebleken dat prostaatkankercellen meer CB1– en CB2-receptoren bevatten in vergelijk met normale cellen in andere delen van het lichaam. Hierdoor zijn deze cellen ontvankelijker voor cannabinoïden. Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat de kans groter is dat prostaatkankercellen afsterven als ze met cannabinoïden worden behandeld.

Wat als je prostaatkanker hebt en cannabis wil gebruiken?

Er zijn verschillende onderzoeken verschenen en gepubliceerd over welke cannabissoorten je kunt proberen bij prostaatkanker. Bovendien kan wiet je ook helpen omgaan met de bijwerkingen van chemotherapie en behandeling. Deze bijwerkingen omvatten neuropathie, verlies van eetlust, misselijkheid, braken, hoofdpijn en chronische pijn.

Het wordt aanbevolen om met een erkend zorgverlener te spreken die ervaring heeft met het gebruik van cannabis voor de behandeling van prostaatkanker. Gelukkig zijn er meer opties dan ooit als het gaat om symptoombeheersing en behandeling.

Net als bij andere aandoeningen is vroege detectie van cruciaal belang. Dus zelfs als je nog geen kanker hebt, kun je overwegen om je regelmatig te laten screenen.

LEES OP MEDIWIETSITE OOK:

https://www.mediwietsite.nl/onderzoek-bevestigt-specifieke-cannabisverbindingen-kunnen-kanker-doden/

https://www.mediwietsite.nl/10-voordelen-van-cannabisolie-voor-kankerpatienten/

[beeld: Shutterstock]