De teelt en medicinale kracht van sativa wietsoorten
Sativa wietplanten zijn langer en gedragen zich anders in dan indica's. Het mentaal opgewekte effect maakt ze bij uitstek geschikt tegen stemmingsproblemen.
Voorbloei is een bekend verschijnsel bij cannabisplanten. Thuiskwekers kunnen er dankbaar gebruik van maken, om snel achter het geslacht van een wietplant te komen. In de natuur gebeurt er echter niets zonder reden, en de reden van voorbloei bij wietplanten zal je wellicht verbazen.
Wanneer cannabisplanten drie tot zes weken oud zijn, zullen ze in veel gevallen voorbloei-verschijnselen vertonen. Voorbloei is in principe namelijk niets anders dan een klein mannelijk of vrouwelijk bloempje in de oksel van een zijtak.
Zowel mannelijke als vrouwelijke wietplanten doen aan voorbloei. Het kan vanaf de derde week na het ontkiemen al beginnen, maar uiteindelijk zullen alle wietplanten hun geslacht via voorbloei na ongeveer zes weken laten zien. De planten staan dan dus nog niet echt in bloei, maar hebben wel al een paar kleine bloemetjes. En zo ziet dat er dan uit.
De voorbloei komt handig uit, want daardoor kun je alvast zien wat het geslacht van een wietplant is – al kweken nog maar weinig mensen tegenwoordig met niet gefeminiseerd wietzaad. Toch is er nog een tweede manier waarop je gebruik kunt maken van de voorbloei bij wietplanten. In de natuur gebeurt er namelijk niets voor niets, en ook de voorbloei heeft een duidelijke functie.
De voorbloei komt inderdaad niet zonder reden op gang. Wanneer je lang met dezelfde wietsoort werkt en wietplanten ook kruist zoals een veredelaar van wietzaden doet, dan kom je erachter waar de voorbloei eigenlijk voor dient.
Wanneer de vrouwelijke voorbloei-bloemetjes namelijk bevrucht worden, zal de betreffende plant veel sneller vol in de bloei schieten. De plant maakt dan ook meer bloeihormonen aan, dan wanneer de voorbloei bloemetjes niet bevrucht worden.
Door al in de groeifase een paar bloemetjes te produceren, test een wietplant als het ware uit of er ook mannelijke planten in de buurt staan. Is dat het geval, dan gaat ze er vol voor, en produceert ze zo snel als ze kan toppen.
Staan er géén mannelijke planten in de buurt (als de voorbloei niet bevrucht wordt) dan doet de vrouwelijke wietplant het rustiger aan, en duurt het langer voor de echte bloei op gang komt. De voorbloei is dus gewoon een soort voelspriet voor de vrouwelijke wietplant. Slim toch?