Wietolie als medicijn bij deze 8 ‘huis-tuin-en-keuken’ aandoeningen/kwaaltjes
Iedereen heeft inmiddels wel over CBD-olie gehoord. Maar ook cannabisolie met THC is effectief en geneeskrachtig. Bijvoorbeeld bij deze 8 huis-tuin-en-keukenkwalen.
Visolie staat al jaren bekend als een goede bron van omega 3-vetzuren. Logisch ook wel, want vette vis is inderdaad supergezond voor je hersenen, je hart en je bloedvaten. Maar vette vis is zeker niet de enige bron van de gezonde vetzuren. Sterker nog, hennepzaad is een betere, voordeligere én een plantaardige bron van omega 3.
Omega 3-vetzuren zijn verschillende essentiële vetzuren die onze cellen soepel houden. En aangezien ons lichaam uit ongeveer 60 biljoen cellen bestaat, is het belangrijk om die zo gezond mogelijk te houden. Hoe beter jouw cellen immers functioneren, hoe gezonder je bent.
Essentiële vetzuren worden echter helaas niet door het lichaam aangemaakt, en moet je dus via voeding binnenkrijgen. Met name de drie belangrijkste omega 3-vetzuren: ALA, DHA en EPA. Krijg je voldoende van deze drie binnen, dan levert dat aanzienlijke gezondheidsvoordelen op, lees maar mee!
Vette vis is een goede bron van deze omega-3-verzuren. Maar om voldoende binnen te krijgen zou je twee keer per week verse vis moeten eten, en dat doen maar weinig mensen. Gelukkig zijn er supplementen. Deze olie (ook wel levertraan genoemd) wordt verkocht in capsules of als olie die je op een theelepeltje inneemt. Visolie is een populaire manier om voldoende omega-3-vetzuren in te nemen.
Er zitten helaas een paar nadelen aan visolie, waar je met hennepzaadolie geen last van hebt. Bijwerkingen geassocieerd met visolie zijn buikpijn, misselijkheid en brandend maagzuur. Om nog maar te zwijgen over de gênante ‘visboer’ met zijn visachtige nasmaak.
Visolie is daarnaast ook gevoelig voor oxidatie, wat eigenlijk gewoon inhoudt dat visolie snel bederft. Veel merken leveren daarom visolie met antioxidantbescherming. Toch is er een groot risico dat je ranzige visolie neemt.
Een ander probleem is dat je niet altijd krijgt wat er op het etiket staat. Niet alle vetzuren zitten erin, of niet in de vermelde hoeveelheid. De olie is niet altijd voldoende gezuiverd of de vis was niet vers.
Ook kan vis, die niet volgens allerlei richtlijnen wordt gevangen (zoals MSC-keurmerk) te veel giftige stoffen, zware metalen en plastic deeltjes bevatten. Van bepaalde vissen is aangetoond dat ze kwik en andere zware metalen en andere verontreinigingen bevatten. Geen stoffen die je wil consumeren.
Wat veel mensen niet weten is dat hennepzaadolie een bijzonder rijke bron van omega 3-vetzuren is. Bovendien biedt deze plantaardige bron allerlei andere gezonde voedingsstoffen en mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium. Hennepzaadolie bevat ook omega 3-stearidonzuur (SDA); een essentieel vetzuur dat door het lichaam wordt omgezet in EPA-vetzuur.
Naast omega 3 zit hennepzaadolie vol met andere essentiële vetzuren. Het bevat bijna 85% van alle essentiële vetzuren die je nodig hebt. Dit maakt hennepzaadolie tot de meest complete bron van essentiële vetzuren. Hennepzaadolie bevat ook veel minder verzadigde (slechte) vetzuren en wordt gemakkelijker door het lichaam verteerd.
Dat is niet alles. Hennepzaadolie bevat namelijk ook zeer veel antioxidanten, bioactieve enzymen en het hoogste fenolgehalte dat in plantaardige oliën wordt aangetroffen. Fenolische verbindingen uit de natuur kunnen het risico op kanker verminderen, ontstekingen stoppen en vrije radicalen bestrijden. Daarnaast heeft de olie veel vitaminen en zelfs bijna alle B-vitaminen.
Tenslotte is hennepzaadolie niet alleen een geweldige bron van omega 3-vetzuren, maar het heeft ook de ideale omega 6 tot omega 3-verhouding. Omega 6 is ook een essentieel vetzuur. Ons lichaam neemt omega 3- en 6-vetzuren het beste op als die in een bepaalde verhouding worden ingenomen. Die verhouding is 3:1. Dus drie delen omega 6 en een deel omega 3.
Hennepzaadolie heeft geen bijwerkingen. Het is niet alleen veiliger dan visolie, het is ook veiliger voor het milieu. Voor hennepzaadolie is geen intensieve visvangst nodig en het verstoort geen ecosystemen. Hennepplanten zijn goed voor het bodemleven en gaan broeikasgassen tegen.
Dus wil jij op een eenvoudige manier een flinke dosis gezondheid toevoegen aan je dagelijkse routine? Haal dan een fles hennepzaadolie in huis. Het smaakt heerlijk nootachtig, bevat geen THC dus je wordt er niet high van, maar wel heel gezond!