Fibromyalgie en PTSS-patiënte: ‘Cannabis maakt leven draaglijk”
Bunny heeft fibromyalgie en sporadisch paniekaanvallen door PTSS. Haar zoon bood haar een joint aan tijdens een aanval en sindsdien is ze eruit, cannabis maakt haar leven draaglijk.
Peter werd geboren met een open rug. Eigenlijk zou hij daarom in een rolstoel moeten zitten, maar dankzij een eigenwijze vader loopt hij vandaag de dag. Peters vader zette hem namelijk net zo lang rechtop tot hij bleef staan en dacht toen-ie stond: ‘Mooi, dan kan hij ook lopen’.
En zo geschiedde, op z’n derde levensjaar kon Peter lopen. Erg soepel ging dit echter niet, omdat Peter constant over z’n eigen verdraaide voet struikelde; en jaren van fysiotherapie volgden.
Door de open rug ontwikkelde Peter op latere leeftijd ook nog eens een spastische darm, een pijnlijke aandoening. Alsof dit allemaal niet genoeg was bleek vijf jaar geleden door heftige dromen de schijf tussen zijn onder- en bovenkaak aan de linkerkant van zijn gezicht versleten. Hierdoor schiet zijn kaak vaak los, de spieren proberen ze weer samen te trekken en dit is omdat er geen schijf tussen de kaken meer zit erg pijnlijk. ‘Deze aangezichtspijn begint links in de kaak en trekt over het oor door naar de nek en schouder’, vertelt Peter aan Mediwietsite.
Bovendien lijdt de Hengeloër aan een erfelijke oogziekte, waardoor hij vanaf zijn 18e langzaamaan tot 98 procent van zijn zicht verloor. Tenslotte kreeg Peter zo’n tien jaar geleden te horen dat hij ADHD heeft. Dit verklaart waarom altijd moeite had met relaties, impulsen controleren en rust te vinden in z’n hoofd. Hiertegen gebruikte hij korte tijd Ritalin, maar daarvan werd hij niet lekker – al helemaal niet in combinatie met een jointje. De man rookt namelijk al 20 jaar recreatief wiet.
Door dat recreatieve gebruik begon Peter op een gegeven moment een patroon te herkennen. Als hij cannabis nam had hij immers minder last van zijn darm en bepaalde wietsoorten – kush, white widows en andere indica-strains – bleken pijnstillend te werken voor zijn rug en aangezichtspijn. Hierdoor ontstond het besef dat medicinale cannabis wellicht Peters oplossing zou kunnen zijn.
Cannabis van de coffeeshop werd onbetaalbaar en Peter ging op zoek naar een alternatief. In eerste instantie nam hij daarom contact op met het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), met de ijdele hoop dat ze hem konden voorzien van een opiumontheffing om zelf te mogen kweken. Dit was onmogelijk en Peter kreeg het advies de wiet van Bedrocan te proberen.
Zodoende vroeg hij eens deze cannabis van de apotheek aan. Hij haalde een potje op en analyseerde de inhoud met een vriend. ‘Het ruikt niet eens naar wiet’, was het besef; en Peter durfde het – mede door de gammabestraling – niet eens aan te proberen.
Hij trok daarom de stoute schoenen aan en belde de gemeente op voor de toestemming om thuis z’n eigen cannabis te kweken. Deze verwezen hem door naar zijn woningbouwvereniging, die eerst akkoord moest gaan met het verzoek. Zij gaven aan dat het kon, indien de gemeente toestemming gaf. Peter kreeg daarop schriftelijke toestemming van de wethouder en burgemeester, waarop de woningbouw weer aan zet was.
Zij gingen in gesprek met justitie en politie maar die gaven aan niets te kunnen veranderen aan deze situatie, omdat het nu eenmaal wettelijk zo geregeld is. Daarop belde Peter zélf de Officier van Justitie op, maar die kon hem geen toestemming verlenen thuis z’n eigen wiet te kweken.
Wel verwees hij Peter door naar de website van het Openbaar Ministerie, waarop staat dat er geen actieve opsporing wordt verricht bij minder dan vijf planten – en er bij dat aantal ook geen rechterlijke vervolging wordt geriskeerd. Dit was voor Peter voldoende: ‘dit zag ik als een indirecte toestemming en ik dacht: gaan met die banaan!‘
Helemaal vrij om te doen en laten wat hij wilt is Peter niet, want hij maakte mondelinge afspraken met de gemeente en woningbouwvereniging over zijn kweeksituatie. Zo zijn de voorwaarden voor deze toestemming dat Peter gebruik maakt van een LED-lamp en geen HPS-installatie, er geen tent maar een kast wordt gebruikt in verband met het risico op vacuüm trekken van de tent en dus brandgevaar, er moest een brandblusinstallatie boven komen te hangen, de kast moet op slot kunnen én met een camera bewaakt worden.
Met deze eisen nam Peter contact op met de heren van G-Tools – producent van onder meer de Mediwietsite kweekkast – die een passende oplossing bedachten voor zijn situatie én budget. Deze week is zijn Wing 400 kast geleverd en kundig gemonteerd door G-Tools. Peters vrienden helpen hem nog met de laatste voorbereidingen zodat hij binnenkort dan eindelijk, met toestemming van de gemeente Hengelo én zijn woningbouwvereniging, zijn eigen medicijn kan kweken.