Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
Heeft mediwiet roken invloed op je gebit? Tabak roken is niet goed voor je mondgezondheid, dus je zou aannemen dat wiet roken eenzelfde effect heeft. Maar is dat wel zo?
Onlangs schreven we een artikel over een nieuw onderzoek dat binnenkort start. Men gaat kijken wat de invloed is van CBD op onze mondhygiëne. THC, het andere hoofdbestanddeel uit cannabis, wordt echter vaak toegediend doormiddel van roken. Welke invloed heeft dat op onze mondgezondheid?
Het gebruik van mediwiet werd in de zomer van 2018 afgeraden door het Nederlandse Huisartsen Genootschap. Of veel mensen gehoor gaven aan dit opmerkelijke advies, valt te betwijfelen. Nog steeds profiteren iedere dag duizenden mensen van mediwiet. Een deel van deze mensen rookt de toppen van de cannabisplant. Dat is een Nederlandse gewoon, wiet roken. Maar velen doen het ook in verband met de snellere werking. Als je wiet rookt, werkt het vrijwel direct.
Deze methode van toedienen creëert wel een aantal nieuwe vragen bij artsen. En in het bijzonder tandartsen. Een veel voorkomende vraag waarmee ze vaak te maken hebben is: “Is het roken van cannabis schadelijk voor je tanden?”
Hierop zouden alle tandartsen kunnen antwoorden dat roken – of het nu tabak of cannabis is – altijd slecht is voor de mondgezondheid. Het is echter goed mogelijk dat ze niet in staat zijn om te bepalen welke symptomen en aandoeningen eventueel kunnen ontstaan door wiet. Dit komt mede omdat er slechts een handvol studies op dit gebied is uitgevoerd. En omdat cannabis meestal in combinatie met tabak gebruikt wordt.
De veel voorkomende orale bijwerkingen van het roken van wiet zijn onder meer:
Laten we een paar studies bekijken die meer licht werpen op deze kwestie. Een in 2005 gepubliceerde recensie in het Australian Dental Journal zegt dat zware cannabisgebruikers over het algemeen een slechtere mondgezondheid hebben dan niet-gebruikers. Ze hebben hoge plaque-scores (veel last van tandplak), minder gezond tandvlees en een verhoogd risico op orale infecties, tandbederf en parodontitis.
Bovendien wordt er in de studie een aandoening genoemd die uniek is voor cannabisrokers: cannabisstomatitis. Hierbij ondergaat de dunne bekleding van cellen rond de mond veranderingen, wat leidt tot kleine chronische laesies (littekens) in de weefsels. Dit zou weer de kans op het ontwikkelen van orale kankers vergroten.
In dezelfde studie wordt echter opgemerkt dat de huidige kennis over de gevolgen van cannabis voor de parodontale gezondheid onvoldoende is.
Een andere studie uit 2011-2012 beoordeelde 1938 patiënten op basis van twee potentiëlen:
De onderzoekers concludeerden dat de uitkomst bij beide statistieken potentiëlen hoger waren bij frequente wietrokers.
Deze studie kent echter een flinke beperking: andere levensstijlfactoren zijn niet uitgesloten. Het is dus nogal makkelijk om de conclusie te trekken dat cannabis de boosdoener is.
Net als bij veel onderzochte onderwerpen, beweren enkele andere studies precies het tegenovergestelde. Zo wees een onderzoek uit 2011 uit dat de invloed van opiaten op de mondgezondheid niet anders is dan die van andere stoffen en voedsel. Alles valt of staat met de mondhygiëne. En een ander onderzoek dat in 2009 in Chili werd uitgevoerd, toonde dat adolescenten die regelmatig wiet te roken, juist geen tekenen van parodontitis vertoonden.
Zeggen dat cannabis slecht is voor het gebit, is vooral stemmingmakerij. Wil je een gezond gebit krijgen en houden, dan zal je vooral enkele standaard adviezen moeten opvolgen. Poets minimaal twee keer per dag en reinig je gebit na iedere maaltijd met tandenstokers of flosdraad. En ga af en toe naar de tandarts.
Rook je medicinale wiet? Overweeg dan eens om over te stappen op een verdamper. Dit apparaat verhit wiet tot een temperatuur waarop de werkzame bestanddelen verdampen in plaats van verbranden. En er komt geen tabak aan te pas. Veel gezonder dus. Ook voor je gebit.