Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Volgens een studie van de Harvard universiteit, gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology, verbetert het gebruik van medicinale cannabis de hersenfunctie in patiënten. Het ‘Splendor in the Grass? A Pilot Study Assessing the Impact of Medical Marijuana on Executive Function’-getitelde onderzoek is de eerste van deze soort en de voorlopige resultaten zijn zeer veelbelovend.
Ondanks de brede verkrijgbaarheid van cannabis in de afgelopen jaren, zijn de experimenten uit dit onderzoek de eerste die gebruik maken van een ‘pre- vs. post-designmodel.’ Daarbij zijn de executive brain functions, cognitieve hersenfuncties waarop gefocust werd in dit onderzoek, getest voor én na het langdurig gebruik van medicinale cannabis.
De onderzoeksauteurs merken in hun publicatie op dat het verbod op cannabis niet strookt met de resultaten van vele studies, die de effectiviteit van wiet als medicijn bewijzen. Gemeld wordt ook dat cannabisgebruik bij jongeren negatieve gevolgen kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen; maar dat de meeste medicinaal cannabisgebruikers de leeftijd voorbij zijn waarop de hersenen nog ontwikkelen en cannabis daarom bij hen geen negatief effect heeft op het brein.
Sommige stoffen uit wiet beschermen hersencellen zelfs tegen beschadiging – al dan niet veroorzaakt door ouderdom. Om die reden werd besloten te onderzoeken of cannabis het tegenovergestelde effect kan hebben; en niet de hersenfunctie remt maar juist stimuleert.
Daarbij werd gebruik gemaakt van medicinale cannabis in plaats van recreatieve wiet, omdat in mediwiet een beter gebalanceerd cannabinoïden-spectrum voorkomt. Funwiet bevat voornamelijk hoge concentraties delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) – de stof waar je high of stoned van wordt.
Dit in tegenstelling tot medicinaal gekweekte cannabissoorten, waarin ook cannabinoïden als cannabidiol (CBD), cannabigerol (CBG) en tetrahydrocannabivarin (THCV) voorkomen. Deze planteigen cannabinoïden blijken zenuwbeschermend te werken, wat betekent dat ze verloren hersencellen herstellen of hun afbraak weten te voorkomen.
De Harvard-wetenschappers voerden het onderzoek uit over een looptijd van 12 maanden. In totaal werden 32 participanten getoetst na drie, zes en tenslotte 12 maanden; na een trialperiode vóór de cannabis werd toegediend. Deelnemers ondergingen onder meer de Stroop Color Word Test. Daarbij zie je een woord uitgeschreven – bijvoorbeeld ‘Rood’ – maar verwacht wordt dat je de kleur van de letters benoemt (bijvoorbeeld blauw) in plaats van het woord opleest.
Om in aanmerking te komen voor dit onderzoek dienden participanten nooit mediwiet te hebben gebruikt of in elk geval tien jaar geen cannabis hebben genuttigd. Bovendien werd vereist dat zij beschikken over de juiste doktersrecepten en eerder hulp zochten voor hun aandoeningen – variërend van depressie tot slapeloosheid.
Al na drie maanden van medicinaal cannabis-gebruik was de verbeterde hersenfunctie merkaar. Participanten voerden alle tests gerelateerd aan snelheid en nauwkeurigheid beter uit dan voor de mediwiet-behandeling. Dit suggereert dat de cannabis-behandeling de hersenfunctie bij deze patiënten al binnen drie maanden verbeterde.
Dit is een positieve bijkomstigheid van cannabis-medicatie, vooral gezien de tegenovergestelde effecten van bepaalde farmaceutica. Diverse pijnmedicatie en andere medicijnen hebben namelijk een remmend effect op de hersenfunctie, waardoor patiënten vaak aangeven er een verminderde kwaliteit van leven door te ervaren. Cannabis heeft juist een positief effect op deze hersenfuncties, waardoor het een beter alternatief is op schadelijker farmaceutische medicijnen.