Na een onterechte veroordeling besloot Hans Kamperman actie te voeren voor de legalisering van cannabis. Inmiddels staat hij al twee weken, door wind en regen, voor de deur van de Tweede Kamer zijn standpunt te bepleiten. Mediwietsite zocht Hans op om hem een hart onder de riem te steken en trof daar bijzondere hulptroepen aan.
Onterecht veroordeeld
Succesvol ondernemer Hans Kamperman heeft sinds 2016 heel andere zaken aan z’n hoofd dan zijn ondernemingen. De idealist is sinds die tijd namelijk verwikkeld in een langslepende rechtszaak om vijf wietplanten. Wij schreven eerder al uitgebreid over Hans z’n rechtszaak en zijn onterechte veroordeling in Hoger Beroep.
Hans werd namelijk schuldig bevonden zonder straf, wat voor hem al een flinke straf is. De Groenloër kan dankzij deze veroordeling twee ondernemingen – in Groenlo en Canada – op zijn buik schrijven. Een verlies van ruim vijf miljoen euro, zegt de man. Nu dreigt huisuitzetting en voedselbank-bezoeken, voor de man bij wie alles hem voor de wind leek te gaan.
Actie
Deze onterechte veroordeling leidde tot persoonlijke gevolgen, maar Hans kijkt meer naar het grotere plaatje. Het wakkerde bij hem een gevoel van onrecht aan, want Hans is verre van het enige slachtoffer van het kromme gedoogbeleid in Nederland; en de – naar eigen zeggen – leugens van het OM en de Politie.
Al twee weken betoogt Hans (rechts) voor de deur van de Tweede Kamer voor het vrijgeven van cannabis en hennep, en voorlopig is hij er nog niet weg.
Tijd voor actie dus, vindt Hans, en hij besloot net zo lang voor de Tweede Kamer te bivakkeren tot het beleid gewijzigd is. Geïnspireerd op De Dwaze Moeders uit Argentinië verblijft de man nu al sinds dinsdag 23 januari – zeggen en schrijven twee weken lang – vreedzaam op het Plein, voor de artiesteningang van de Tweede Kamer. Met zijn rijdende informatiestand spreekt hij voorbijgangers – politici of niet – aan, aan wie hij zijn standpunt over cannabis probeert duidelijk te maken.
Idealist
Zo idealistisch als zijn ondernemingen, is zijn verbintenis met cannabis. ‘Ik heb geen joint in m’n leven gerookt’, zegt Hans tegen Mediwietsite. ‘Ik doe dit uit idealistisch oogpunt, cannabis en hennep kunnen de wereld redden. En daar gaat het mij nu meer om dan de criminaliteit eromheen bestrijden. De wereld heeft cannabis nodig. Het kan de wereld redden’, vervolgt Kamperman.
-
-
‘Cannabis kan de wereld redden!’
-
-
Honderden problemen, één oplossing.
Hierbij doelt hij vooral op de zuiverende werking van hennep voor de lucht en grond en de vele toepassingen van hennep in de industrie. Want naast de medicinale voordelen van cannabis, is Hans ook over de industriële mogelijkheden van de cannabisplant bijzonder gepassioneerd. ‘Wat dacht je als we er huizen van zouden bouwen en geen bomen meer hoefden te kappen voor papier?’
Bijzondere steun
Hoewel het gaat om een individuele actie en Hans verantwoordelijk kan worden gehouden voor het ordelijke verloop van de demonstratie, krijgt de Groenloër steun uit heel het land. Zelfs van ver daarbuiten komt steun, blijkt als Mediwietsite vandaag (6 februari) Hans bezoekt op het Plein in Den Haag.
Cannabisactivisten – en vrienden – Darpan (links) en Bart Hissink staken Hans op deze koude dag een hart onder de riem.
Allereerst troffen wij daar Hans’ vriend en bekende cannabisactivist Bart Hissink vergezeld door Hans’ z’n steun en toeverlaat tijdens dit Haagse avontuur, Darpan van Kuik. Darpan woont zelf in de buurt en helpt Hans elke dag met opbouwen en afbreken. Bovendien maakt de Darpan hem wegwijs in het politieke slangennest, na vier jaar te hebben rondgelopen in- en om het Binnenhof en de Tweede Kamer; en gewerkt te hebben als editor bij Den Haag Vandaag en het journaal. Zelfs op koude dagen als vandaag, waar de temperatuur maar moeilijk boven het vriespunt komt, is Darpan van de partij. ‘Een geschenk uit de hemel’, zegt Hans over Darpan. Bart kon als activist en vriend van Kamperman natuurlijk niet ontbreken op deze speciale dag.
‘Het is de kracht van herhaling dat ze dag in dag uit, ook op dit soort koude dagen, mij hier zien zitten met m’n kiosk. Op een bepaald moment zullen ze er toch voor zwichten.’
Hans kreeg namelijk hooggeëerd bezoek van Rick Simpson; de Canadese herontdekker van wietolie. Rick is tijdelijk in Nederland in verband met zijn samenwerking met Yassine Boulahfa van CSC Holland. De heren waren op de hoogte van Hans z’n actie en besloten ten strijde te trekken en hem te ondersteunen. Rick was bijzonder onder de indruk van Hans z’n nobele strijd: ‘Het is geweldig wat hij doet, dat zouden er meer moeten doen!’
Wind, koud of regen, niets houdt Hans, Rick Simpson en Ruben van de Mediwietsite-redactie tegen.
Schot in de zaak
Voorlopig verwacht Hans nog niet weg te zijn voor de deur van de Tweede Kamer, maar toch komt er nu sl schot in de zaak. Met zichtbare blijdschap en voldoening in zijn ogen vertelt Hans vanmorgen aan Mediwietsite gebeld te zijn door de assistent van mevrouw Khadija Arib, de voorzitster van de Tweede Kamer.
In zijn smoelenboek houdt Hans bij wie hij precies gesproken heeft en bij welke partij de betreffende politicus hoort.
Hans schreef alle Kamerleden een brief over dat hij Canada – onterecht – niet meer inkomt door de beslissing van de rechter in Hoger Beroep. Mevrouw Arib zorgde ervoor dat deze brief – en dus Hans z’n persoonlijke situatie – nu zijn neergelegd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, die zich erover zullen buigen. Mogelijkerwijs zal het ministerie zich inzetten om te zorgen dat Hans eindelijk Canada weer inkomt, zodat hij zijn onderneming daar weer kan oppakken.
Later in de middag belde ook Dion Graus van de PVV Hans op. Ondanks dat de PVV lange tijd tegen cannabis leek te zijn, zullen zij vanmiddag toch voor Hans z’n zaak pleiten in een vergadering van de Tweede Kamer. Dit belletje kwam naar aanleiding van de open brief die Hans eerder rondstuurde naar leden van de Tweede Kamer.
‘Het is net als reclame’, zegt Hans, ‘het is de kracht van herhaling dat ze hier dag in dag uit, ook op dit soort koude dagen, mij hier zien zitten met m’n kiosk. Op een bepaald moment zullen ze er toch voor zwichten.’
[Beeld: Mediwietsite en Darpan van Kuik]