Goed nieuws uit Groot-Brittannië. Daar heeft Sajid Javid, minister van Binnenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, bekendgemaakt dat mediwiet op recept nog deze herfst gelegaliseerd wordt. En dat is een belangrijke stap voor cannabislegalisering op het Europese werelddeel.
Medicinale cannabis is al heel lang een moeilijk onderwerp in Groot-Brittannië. Enerzijds is het land ’s werelds grootste exporteur van medicinale cannabis. Anderzijds laat de regering patiënten die baat hebben bij medicinale cannabis in de kou staan. Deze paradox kreeg recentelijk weer veel media-aandacht door de verhalen van Billy Caldwell en Alfie Dingley. De twee kinderen lijden namelijk aan een heftige vorm van epilepsie en hebben veel baat bij wietolie. Vooral het in beslag nemen van de wietolie van Billy door de douane deed veel stof opwaaien.
Onder druk van de bevolking en allerlei artsen gaat Groot-Brittannië nu overstag en legaliseert het gebruik van medicinale cannabis op recept. Nog deze herfst zal medicinale cannabis worden gelegaliseerd.
Sajid Javid maakte het nieuws bekend: nog deze herfst wordt mediwiet legaal in Groot-Britainië [Beeld: Shutterstock/Twocoms]
Schot in de zaak
Sajid Javid: “Gehoor gevend aan het advies van twee onafhankelijke adviescommissies, heb ik het besluit genomen om medicinale cannabisproducten opnieuw te classificeren – dat betekent dat ze beschikbaar worden op recept.” Hij voegde daar verder aan toe dat het patiënten met een bijzondere medische noodzaak zal helpen.
Dat er eindelijk schot in de zaak zit lijkt vooral te maken te hebben met het verhaal van 12-jarige Billy Cardwell. Amper een maand geleden pakte de Britse douane nog de CBD-olie af van Billy’s moeder.
Hierdoor kwam Billy zonder olie te zitten en keerden de epileptische aanvallen meteen in alle heftigheid terug. Dit leidde tot veel media-aandacht en een golf aan afkeurende reacties van het publiek, cannabisactivisten en dokters.
Javid zei daarover dat recente zaken waarbij zieke kinderen waren betrokken, hem duidelijk maakten dat het standpunt van het ministerie ten aanzien van medicinale cannabis niet bevredigend was.
Hiermee bevestigt hij dus dat het verhaal van Billy en andere patiënten in grote mate heeft bijgedragen aan dit plotselinge besluit.
Medicinale werking
Wat ook veel gewicht in de schaal heeft gelegd is het advies van Dame Sally Davies. Hij is het een Engelse medische overheidsadviseur die concludeerde dat er bewijs is voor de medicinale werking van cannabis.
En ook een adviescommissie op het gebied van drugsmisbruik die aangaf dat dokters medicinale cannabis moeten kunnen voorschrijven, heeft geholpen. Zij adviseerden namelijk dat cannabis op de Engelse Schedule 2 lijst van middelen moet komen. En dat betekent dat ze door artsen kunnen worden toegediend of voorgeschreven.
Javid heeft overigens benadrukt dat dit besluit niet kan worden gezien als een stap naar legale recreatieve cannabis. Maar gelet op het verloop in andere landen, blijkt dat het legaliseren van cannabis voor medicinaal gebruik vaak een eerste stap is voor recreatief gebruik. Vermoedelijk komt er dus spoedig meer goed nieuws uit het VK.