Een grote overwinning voor het overwegend conservatieve Ierland. Daar wordt op 1 december gestemd over een wetsvoorstel voor de regulering van medicinale cannabis. Diverse parlementsleden en de Ierse minister van Volksgezondheid hebben al aangegeven het wetsvoorstel te steunen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de stemming een formaliteit zijn en wordt het voorstel aangenomen. In latere stadia zullen bepaalde elementen uit het plan nader worden bekeken en indien nodig aangepast.
Formele stemming
In Ierland wordt naar alle waarschijnlijkheid een wetsvoorstel aangenomen voor het reguleren van medicinale cannabis. Het voorstel werd eerder ingediend door Gino Kenny en Richard Boyd Barrett van de Ierse coalitie AAA-PBP. Op 1 december wordt over het plan gestemd in het lager huis. Een formaliteit, gezien nu al bekend is dat het initiatief niet zal worden tegengehouden.
Diverse oppositie-partijen en andere parlementsleden hebben al laten weten achter het plan te staan. Zelfs de minister van Volksgezondheid Simon Harris liet weten het voorstel niet tegen te houden. Daarmee kunnen de initiatiefnemers – en patiënten – er vrijwel zeker van zijn dat het groen licht krijgt in dit stadium. Erna zal het wetsvoorstel door een comité worden bekeken en aangepast.
Moeder Vera Twomey overtuigde het Ierse gezondheidscomité van de geneeskracht van de wietplant met het verhaal van haar zieke dochter. [Foto: Oireachtas TV]
Noodzaak
Simon Harris kondigde de beslissing van de overheid aan en benadrukte dat hij het Ierse cannnabis-beleid herzien wilt hebben. “Ik deel de bezorgdheid van patiënten die geloven dat mediwiet een behandeloptie zou moeten zijn voor bepaalde aandoeningen. Ik zie de noodzaak en zorg die ze dragen”, zei de minister.
Het Oireachtas Health Comittee – gezondheidscomité van het Ierse parlement – werd onlangs nog toegesproken door de moeder van een epilepsie-patiënt. Zij overtuigde het comité van de geneeskracht van cannabis door te vertellen hoe CBD de epileptische aanvallen van haar dochter drastisch vermindert.
Minister Harris heeft het Health Products Regulatory Authority (HPRA) gevraagd hem te voorzien van wetenschappelijke en klinische onderzoeksresultaten. Op basis daarvan kan hij zich informeren over de plant en eventuele aanpassingen aan het reguleringsplan vormgeven.
Beperkingen
De minister heeft wel wat zorgen uitgesproken over een aantal elementen in het wetsvoorstel: “Het gaat voornamelijk om het verwijderen van cannabis uit de Misuse of Drugs Act. Daardoor wordt bezit van wiet voor iedereen legaal, ook voor recreatieve gebruikers.” Harris sprak ook zijn twijfel uit over een ander onderdeel van het wetsvoorstel. Daarin stellen initiatiefnemers voor om twee nieuwe organisaties op te zetten die de medicinale cannabis zouden reguleren.
Eén ervan, de Cannabis Regulation Authority, zou “het verpakken, de marketing en reclame voor medicinale cannabis en cannabisproducten reguleren”. De ander, het Cannabis Research Institute, zou onder andere de risico’s en voordelen van cannabis onderzoeken op medicinaal en recreatief gebied. Dat instituut zou ook de wiet moeten kweken en cannabisproducten produceren. Volgens de minister is dat niet nodig omdat het HRPA al in de positie is om deze rollen te vervullen.
Simon Harris sprak hierover met initiatiefnemers Kenny en Boyd Barrett. Zij zijn bereid om compromissen te sluiten en het wetsvoorstel op basis van de opmerkingen aan te passen. De minister zei ook dat het plan in het comité-stadium nader wordt bekeken. Dat is de reden dat in dít stadium de overheid aangeeft het lager parlementshuis niet te verdelen door tegen te stemmen.
[Openingsfoto: shutterstock/lukasz-stefanski]