Sinds vorig jaar juli werd besloten cannabis voor medicinale doeleinden te legaliseren, werken Griekse wetgevers hard aan de regelgeving voor legale mediwiet. De hennep-taskforce, niet te vergelijken met de Nederlandse variant die illegale kwekerijen afbreekt, rondde de regulering onlangs af en deze is nu ook aangenomen door de regering.
Regulering goedgekeurd
Afgelopen donderdag 1 maart werd in Griekenland de nieuwe regelgeving voor het produceren en verwerken van medicinale cannabis aangenomen. Er is druk aan de regulering gewerkt sinds in juli 2017 besloten werd cannabis voor medische doeleinden te legaliseren.
De Griekse minister-president, Alexis Tspiras, gaf toen al aan haast te willen maken met de regels voor de industrie. Het liefst wilde hij deze zomer al de eerste wiet uit Griekse kassen geoogst zien worden.
In de zomer van 2017 werd besloten mediwiet te legaliseren en nu al komen de Grieken met de regelgeving voor de industrie. [Foto: shutterstock/Lukasz Stefanski]
Tspiras gaf toen aan: ‘Vanaf nu slaat het land een bladzijde om. Griekenland behoort nu tot de landen waar het gebruik van cannabis om medische redenen legaal is.’ Voor de premier is dit niet alleen een kwestie van volksgezondheid – door de vele duizenden families die geholpen zijn met medicinale wiet(-olie). Hij en vele andere Grieken zien ook de economische voordelen van het legaliseren (en dus mogelijk maken) van een nieuwe industrie.
Efficiënt
In de aangenomen regulering staat onder meer vastgesteld dat te openen mediwiet-productiefaciliteiten minstens 4000 vierkante meter moeten beslaan. Die ruimte is hard nodig. In de wetgeving staat namelijk ook dat het verwerken van de plant tot medicijn – drogen, knippen, verpakken en eventueel verwerken tot olie – moet gebeuren op hetzelfde terrein als waar de wiet gekweekt is. Dit om overbodig transport van het medicijn te voorkomen, meldt het Griekse staatsmedium ERT.
Zaden voor de te kweken cannabis mogen vergunninghouders straks bestellen uit partner-staten en andere landen. Ook moeten de productiefaciliteiten logischerwijs beveiligd worden met hekken. Er zullen regelmatig inspecties plaatsvinden en wie zich niet aan de door de staat gestelde regels houdt, raakt z’n vergunning kwijt. De onder strenge regelgeving gekweekte cannabis kunnen patiënten vervolgens op doktersrecept bij gelicenseerde apotheken betrekken.
Voordelen
De minister van voedsel- en landbouw, Vangelis Apostolou, heeft vertrouwen in de te nemen stappen. Hij roemt Griekenland vooral om haar ideale klimaat voor het kweken van cannabis. Dat ontgaat ook de grotere spelers op de medicinale cannabis-markt niet. Volgens Apostolou staan buitenlandse bedrijven in de rij om te investeren in de Griekse mediwiet-markt.
Griekenland heeft veel geschikte landbouwgrond en bijna het ideale klimaat om cannabis in te kweken. [Foto: shutterstock/InnaFelker]
De regering schat deze voorgenomen investeringen op een totaalbedrag van een miljard euro. Dimitri Papadimitriou, de minister van economische zaken in Griekenland, ziet vooral de voordelen van de legalisering op het gebied van werkgelegenheid.
Zo zou één bedrijfsplan van een Canadese firma al 2000 banen kunnen creeëren door onder meer 750 miljoen te investeren. Dat is positief nieuws voor de Grieken. Gezien de werkloosheid er al sinds 2011 boven de 20 procent ligt. De hoop is erop gevestigd dat legale mediwiet-productie Griekenland uit de crisis helpt.
[Openingsfoto: shutterstock/PHOTOCREO Michal Bednarek]