Doe-het-zelf • Wietolie maken met de (Nederlandse) Pot by Noids
Dokter Groen (bekend van CNNBS.nl) maakt stap voor stap cannabisolie met THC van oude wiet in het 'wietoliezetapparaat' POT by NOIDS.
Effectieve wietolie kun je op talloze manieren maken; koud, warm, mét of zonder oplossingsmiddelen en ga zo maar door. De uiteindelijke kwaliteit van je extract valt en staat echter met één ding: de kwaliteit van je cannabis of hasj. Maak daarom altijd gebruik van hoogwaardig plantmateriaal als je ook kwalitatief hoogwaardige cannabisolie wil produceren.
Als het aankomt op de manieren waarop je de werkzame stoffen uit cannabis kunt extraheren zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. De juiste extractiemethode is natuurlijk zeer belangrijk voor de kwaliteit van je eindproduct. Het is echter zeker niet de belangrijkste factor van invloed op de uiteindelijke kwaliteit van je wietolie. Goede wietolie begint namelijk ten eerste met goede wiet of hasj.
Buiten de manier waarop je stoffen als delta-9-Tetrahydrocannabinol (THC), Cannabidiol (CBD) en terpenen uit je plantmateriaal haalt is vooral het plantmateriaal waar je de stoffen uithaalt van groot belang. Want, en zo zegt ook de herontdekker van wietolie Rick Simpson tegen Mediwietsite: ‘goede wietolie begint met goede wiet!’
Er zijn verschillende soorten cannabis-plantmateriaal die je kunt gebruiken om wietolie te maken. Kwalitatieve wiettoppen bedekt met veel trichomen of kristallen (daarin zitten de werkzame stoffen van wiet) worden hiervoor veel gebruikt, en leveren per gram veel wietolie op. Omdat dit vaak de meest voor de hand liggende optie is, wordt verhoudingsgewijs veel gebruik gemaakt van wiettoppen voor wietolie.
Het kopen van wiettoppen om wietolie mee te maken is echter verre van aan te raden. De kosten van wiet uit de coffeeshop wegen namelijk niet op tegen de waarde van de wietolie die je eruit haalt. Goede wietolie maken met wiettoppen kun je dan ook het beste doen met zelf gekweekte cannabis. Dat is niet alleen veel voordeliger dan kopen; je bent ook nog eens verzekerd van onbespoten cannabis.Naast wiettoppen voor cannabisolie, kun je ook hasj in plaats van plantmateriaal gebruiken. Hasj bestaat immers uit samengeperste trichomen (kristallen) die van gedroogde wiettoppen afkomstig zijn. Daarnaast is goede hasj relatief zeer goedkoop vergeleken met wiettoppen.
Hasj is namelijk al een geconcentreerde vorm van de werkzame stoffen die aan de wiettop zitten. De massa is dus minder, maar het gehalte aan werkzame stoffen niet. Daarom gebruik je om hasjolie te maken van hasj ook veel minder oplosmiddelen per gram plantmateriaal, vergeleken met het gebruik van wiettoppen.
Dit betekent tegelijkertijd dat er van een gram hasj veel meer wietolie overblijft, dan van een gram wiet. Hasj bestaat namelijk voor ongeveer 20 tot 40 procent uit cannabinoïden die je uiteindelijk in je olie wil hebben. De gemiddelde wiettop komt daarentegen vaak niet hoger dan 16,9 procent THC, blijkt uit cijfers van het Trimbos instituut. Bovendien bevat vooral buitenlandse (Marokkaanse) hasj een beter gebalanceerd spectrum aan werkzame stoffen dan de meeste commerciële wietsoorten, die voornamelijk THC bevatten.Niet iedereen kan het zich veroorloven om hasj te kopen in de coffeeshop of heeft de mogelijkheid om wiet te kweken. In dergelijke gevallen kan gebruik gemaakt worden van knipafval van wietplanten om wietolie mee te maken. Neem dan alleen niet de grote bladeren van de cannabisplant, want daar zitten geen of nauwelijks werkzame stoffen op. Daar heb je dus weinig aan als je een geconcentreerd cannabisextract wilt maken.
De kleine plakkerige suikerblaadjes die overblijven na het knippen van wiettoppen, zitten echter wél onder de trichomen. Dit blad is om en rond de wiettop afgeknipt waar de harskristallen zich weelderig ontwikkelen. Mocht je dus dit soort plantmateriaal voor weinig op de kop kunnen tikken via een bevriende kweker of goede shop, is dat zeker de moeite waard om te gebruiken voor wietolie.
Bij het gebruik van knipafval, kan het wel zijn dat er meer alcohol (of ander oplosmiddel) nodig is om de werkzame stoffen van het luchtige plantmateriaal af te spoelen. Dat is op zich niet erg. Toch kost het uiteindelijk wel iets meer tijd – in verband met het uitdampen van het oplosmiddel – én geld – in verband met de kosten van het oplosmiddel.