(advertenties)
(advertentie)

Onderzoekers hebben diverse genetische routes van cannabinoïden en terpenen in kaart gebracht. Hierdoor kunnen zij zien hoe bepaalde cannabinoïden en terpenen tot stand komen en begrijpen we weldra meer over de heilzame werking van specifieke cannabinoïden en terpenen.

Onderzoekers van de Washington State University hebben een deel van het genetische netwerk van cannabis uitgeplozen. Hiermee wilden zij erachter komen hoe bepaalde cannabinoïden en terpenen ontstaan, zodat wetenschappers en medici wereldwijd een beter beeld krijgen van hun individuele werking.

Met deze kennis kunnen bijvoorbeeld nieuwe wietsoorten en cannabismedicijnen worden ontwikkeld met specifieke cannabinoïden- en terpenenprofielen, die bepaalde ziektes behandelen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Plant Physiology.

Gezondheidsclaims makkelijker te bewijzen

Het team wetenschappers van de Washington State University isoleerde trichomen van negen commercieel verkrijgbare wietsoorten. Een andere partij heeft vervolgens het DNA in hoge resolutie uitgeschreven. Daarna hebben de WSU-wetenschappers uitgeplozen welke genen bij welke cannabinoïden en terpenen horen.

Dankzij dit onderzoek is een manier gevonden om unieke genetische vingerafdrukken te maken van wietsoorten. Volgens de onderzoekers leidt dit tot betere veredelingstechnieken, betere identificatie van wietsoorten en verbeterde testmogelijkheden. Bovendien kunnen verschillende gezondheidsclaims van specifieke cannabinoïden beter worden onderbouwd. Ook is het makkelijker om bewijs te vinden voor het synergetische entourage-effect.

LEES OOK: Encyclopedia of Cannabis • 1200 wietsoorten voor medicinaal gebruik

Orde op zaken

Er bestaan honderden – zo niet duizenden – verschillende wietsoorten met bijna allemaal een ander medicinale uitwerking. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

De onderzoekers willen met hun techniek ook orde op zaken stellen. Volgens Mark Lange, een van de onderzoekers van het project, zijn er nu te veel wietsoorten op de markt die onderling niet tot nauwelijks verschillend zijn. Veel verkopers van medicinale wietproducten weten eigenlijk ook helemaal niet wat ze precies verkopen.

“Een van de dingen die moet gebeuren in de opkomende wietmarkt, is dat men weet wat ze verkopen”, zegt Lange in een WSU nieuwsbericht. “Je kan er niet zomaar een naampje aan geven, en dan is het goed. We moeten juist duidelijkheid geven over het cannabinoïdenprofiel dat geassocieerd wordt met bijvoorbeeld Harlequin. Deze wietsoort heeft een specifiek cannabinoïden- en terpenenprofiel. Als het een andere naam heeft, dan moet het een ander profiel hebben. Momenteel kan men doen wat ‘ie wil.

“Er is een reden waarom er allerlei verschillende namen voor wietsoorten bestaan. Veel van deze wietsoorten zeer namelijk wel degelijk verschillend. Maar sommige soorten, met verschillende namen, lijken ook heel veel op elkaar. Het komt er uiteindelijk op neer dat er veel verwarring is”.

MEER LEZEN: Dit is waarom er zoveel verschillende wietsoorten zijn

Aandacht voor details neemt toe

De aandacht voor meer gedetailleerde informatie over de werking van wietsoorten neemt toe. De wetenschap, maar ook patiënten, worden steeds nieuwsgieriger naar de effecten van specifieke cannabinoïden en terpenen.

Bovendien is er steeds meer interesse voor het entourage-effect. De hypothese van dit effect komt van Raphael Mechoulam; de professor die als eerste THC ontdekte. Zijn hele leven staat in het teken van onderzoek naar cannabinoïden. Mechoulam was dan ook de eerste die aanwijzingen vond dat alle cannabinoïden en terpenen in wiet met elkaar samenwerken en noemde dat het ‘entourage-effect’.

Als men de werking van individuele cannabinoïden en terpenen beter begrijpt, kunnen patiënten straks profiteren van wietsoorten en cannabismedicijnen die speciaal zijn ontwikkeld voor specifieke aandoeningen. Iets waar op Nederlandse bodem overigens ook onderzoek naar wordt gedaan.

Cannabis bevat ruim 100 cannabinoïden en een veelvoud aan terpenen. Alles in kaart brengen, is dus wel een tijdrovend en kostbaar traject. Helaas kan het nog wel even duren voordat we zover zijn.