Zo krijgen jouw wietplanten dikkere stammen
Omdat een wietplant met een dikke stam meer en betere wiet oplevert, zijn hier 3 methodes plus 3 praktische tips voor dikkere stammen.
In dit artikel breken we een lans voor compost als kweekmedium. Waarom? Nou voor alle beginnende hobbykwekers zonder veel ervaring, die toch kwalitatief goede medicinale wiet willen kweken. Makkelijker dan op compost kan dat namelijk niet. Compost zit boordevol meststoffen en is tegelijkertijd ook een 100% natuurlijk kweekmedium.
Niet alleen wietplanten buiten maar ook wietplanten die binnen onder kunstlicht staan, groeien en bloeien fantastisch op compost. Compost bevat namelijk zowel de vereiste stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) als belangrijke micro-elementen zoals ijzer, borium, zink, mangaan en molybdeen. En aangezien dit complete aanbod aan meststoffen naar behoefte vrijkomt, is overbemesten met compost niet mogelijk.
Compost is medium en voeding in één. Het biedt houvast aan de wortels en bevat alle micro en macro meststoffen die je als wietplant maar kunt wensen. Meng compost één op één met een goede potgrond en je hoeft wietplanten alleen nog maar water te geven.
Zoek wel even een goede bron voor je compost en potgrond. Kies voor biologisch en liefst met het RHP-keurmerk. Koop ook niet bij een tuincentrum als je het vermoeden hebt dat de aarde daar al lang buiten ligt, want dan kan het vol met allerlei eitjes en larven van allerlei insecten zitten. Verder kun je overwegen om het aarde- en compostmengsel wat luchtiger te maken. Je kunt er dan bijvoorbeeld kokos of perliet aan toevoegen.
Wanneer je wietplanten niet ál te lang laat voorgroeien zoals je in een Sea Of Green, of in een compacte kweekkast zoals onze G-Kit zou doen, hebben ze aan een pot met compost en aarde genoeg voor een hele ronde. Je zult zien dat je wietplanten er gezond en donkergroen bij staan maar nooit tekens van overvoeding tonen. Met compost kún je namelijk niet overvoeden, het bodemleven zorgt voor een dieet op maat.
Een van de andere grote voordelen van compost, is dat het 100% biologisch is, en je daardoor ook geen rekening hoeft te houden met de zuurtegraad van het water dat je je wietplanten geeft. De aarde met daarin de compost heeft namelijk een bufferende functie voor wat betreft de zuurtegraad. Die zal fluctueren en uiteindelijk naar een pH-neutrale waarde van 7,0 trekken. Bij een biologische kweek kalibreert het bodemleven zich met andere woorden, helemaal zelf.
Wanneer je wietplanten minerale flesvoeding te drinken geeft, kunnen overschotten ophopen. Om te voorkomen dat zulke mineralen voor een scherpe rook en smaak zorgen, geven kwekers hun wietplanten de laatste twee weken alleen nog water te drinken. Oftewel, ze spoelen hun planten met water ten behoeve van de kwaliteit.
Met compost is er geen enkele reden om wietplanten te spoelen. De meststoffen komen immers op maat vrij in de bodem. Hierdoor is overvoeden niet mogelijk met compost en hierdoor hoeven compostkwekers hun wietplanten ook niet te spoelen. Omdat de planten tot de laatste dag organische voeding tot hun beschikking hebben, kunnen de toppen tot aan de oogst doorgroeien.