Medicinaal cannabis-patiënten in Amerika krijgen het steeds beter. Om te beginnen wordt mediwiet in steeds meer staten gelegaliseerd. Toch blijft medicinale cannabis voor een deel van de patiënten veel te duur. Iets waar wij in Nederland goed over mee kunnen praten. Om die patiënten te helpen is er in Washington een nieuw fonds in het leven geroepen. Het fonds zal patiënten die moeite hebben met het bekostigen van hun medicijn financieel ondersteunen.
In Washington kunnen medicinaal cannabis-patiënten straks in aanmerking komen voor financiële steun. [Foto: shutterstock/Darren415]
Nieuw fonds
De Washington CannaBusiness Association (WACA) is de overkoepelende organisatie van Washingtons cannabis-bedrijven. Zij lieten onlangs weten een fonds te starten om patiënten die moeite hebben met het betalen van hun mediwiet te ondersteunen.
Ondanks dat het in de staat Washington een legaal medicijn is wordt medicinale cannabis daar namelijk niet vergoed.
Welzijnsprogramma’s van de overheid bieden totaal geen steun of vergoeding voor mediwiet. Iets dat wel gebeurt voor andere door artsen voorgeschreven farmaceutische medicijnen.
Antwoord
Volgens de directrice van WACA, Vicki Christophersen, is het nieuwe fonds simpelweg een antwoord op signalen die zij kreeg vanuit patiënten. Hun noodzaak voor steun bij het kopen van medicinale cannabis en mediwiet-producten zorgde ervoor dat zij zich hiervoor hardmaakt.
“Mensen krijgen niet dezelfde kansen om hulp te krijgen voor hun medicijn. We hoorden, en blijven horen van patiënten dat er mensen zijn die hun medicijnen maar slecht kunnen bekostigen. Hopelijk kunnen wij die leegte vullen. In elk geval totdat de federale overheid besluit cannabis landelijk te legaliseren”, zegt zij.
Details
Op federaal niveau zijn de wetten omtrent medicinale cannabis erg streng. Landelijk gezien is het namelijk nog niet volledig gelegaliseerd. De WACA heeft met veel regels rekening te houden en is daarom nog bezig met het gedetailleerd vormgeven van het fonds.
De WACA zal de statuten voor het fonds beoordelen, indien nodig herzien en limieten moeten vaststellen. Kun je bijvoorbeeld ál iemand z’n uitgaven vergoeden of maar deels? De organisatie hoopt in elk geval in het vroege voorjaar van 2017 volledig operationeel te zijn met het fonds.
Patiënten die aanmerking willen komen voor financiële steun voor hun medicijn dienen wel een doktersvoorschrift voor medicinale cannabis te hebben. [Foto: shutterstock/Brian Goodman]
Zodra het fonds in werking is kunnen patiënten in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Dit geldt echter alleen voor patiënten met een doktersvoorschrift voor medicinale cannabis.
Retailers
Informatie over het fonds zal bij alle WACA aangesloten cannabis-organisaties komen te liggen. Ook aanvraag-formulieren om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning zullen bij cannabis-retailers worden aangeboden. Iedereen mag overigens doneren aan het fonds.
De aangesloten bedrijven hebben onlangs ook een ethische gedragscode ondertekend. Daarin belooft elk lid van de organisatie de ethische standaard van medicinale cannabis in de staat Washington hoog te houden. Christophersen zorgt hiermee voor een betrouwbare markt waar patiënten zich veilig voelen: “Wie voor medicinale cannabis stemde wilde een veilige en volledig gereguleerde markt. Onze leden voelen zich daar verantwoordelijk voor en nemen dat erg serieus.”
Veranderingen
Momenteel zijn er naast het WACA verschillende andere organisaties die zich inzetten voor het veranderen van de perceptie van cannabis. Medicinale cannabisgebruikers worden immers al decennia gezien als criminelen die niets toevoegen aan de maatschappij.
In Nederland zijn er ook talloze organisaties die zich hardmaken voor veranderingen op mediwiet-gebied. Initiatieven zoals Cannabis? Aangenaam! van het VOC trachten (medicinale) cannabis te normaliseren. Helaas werkt de Nederlandse overheid verandering eerder tegen dan dat het meewerkt. Ze staan toe dat zorgverzekeraars mediwiet niet meer vergoeden maar besluiten tegelijkertijd er meer van te exporteren naar het buitenland. Tegenstrijdig? Een beetje maar…
[Openingsfoto: shutterstock/azure1]