(advertenties)
(advertentie)

In de cannabisplant zijn veel werkzame stoffen aanwezig. Dan hebben we het niet alleen over cannabinoïden zoals THC, CBD en CBN. Maar ook over terpenen, de aromatische stoffen met elk hun specifieke therapeutische en medicinale effecten. Daarnaast wordt er ook meer bekend over een andere groep werkzame plantaardige chemicaliën die in wiet voorkomen: flavonoïden. Wat zijn dat en wat doen ze?

Flavonoïden

Deze fytonutriënten (plantaardige voedingsstoffen) staan vooral bekend om het veroorzaken van heldere, niet-groene kleuren in planten. Denk hierbij aan het blauw in blauwe bessen, rood in rozen en paars in een wietsoort als Purple Haze.

Net als cannabinoïden (bijvoorbeeld THC en CBD) en terpenen zoals myrceen en limoneen hebben flavonoïden verschillende effecten. Flavonoïden spelen vaak in combinatie met andere fytonutriënten een grote rol tijdens de cultivatie van planten en bij de consumptie.

Dubbele werkzaamheid

Tijdens de groei en bloei van de wietplant ontstaan verschillende flavonoïden in de plant. Deze hebben elk hun eigen rol in deze periode variërend van het filteren van UV-licht tot het bestrijden van schimmels.

Flavonoïden zijn onder andere verantwoordelijk voor de niet-groene kleuren in wiet zoals roze en paars. [Foto: shutterstock/ Teri Virbickis]

Wanneer cannabis eenmaal geconsumeerd wordt, dragen deze stoffen weer bij aan de kleur, smaak, geur, het entourage-effect en de totale zintuigelijke waarneming. Naast dat de plantaardige stoffen van groot belang zijn voor de gezondheid van de plant tijdens de groei, hebben flavonoïden ook veel gezondheidsvoordelen voor de mens.

Bekende stoffen

Ondanks dat er maar weinig onderzoek naar gedaan is in verband met de illegale status van de wietplant, zijn flavonoïden een van de meest bekende voedingsstof-groepen in de wetenschap. Er zijn door onderzoek maar liefst 6.000 unieke flavonoïden geïdentificeerd. Veel daarvan komen voor in de eetbare planten die wij elke dag eten zoals groenten, fruit en kruiden. De wietplant kan wanneer deze goed gekweekt wordt ook rijk worden aan flavonoïden.

Effect

Catechine, een flavonoïde die te vinden is in bijvoorbeeld groene thee en cacao is een sterke anti-oxidant (net als cannabis). Ook biedt het voordelen bij hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Quercetine is ook een flavonoïde die in veel vruchten en groenten voorkomt, maar ook in cannabis. Deze stof is ook een anti-oxidant en is ook nog eens anti-viraal (gaat virussen tegen).

Benamingen

Omdat flavonoïden van nature in alle eetbare groenten, fruit en kruiden voorkomen is er al veel over bekend, ondanks het beperkte onderzoek naar flavonoïden uit de wietplant. [Foto: shutterstock/Peangdao]

De oorsprong van een aantal flavonoïden is door hun naam makkelijk te herleiden. In sommige gevallen worden de stoffen namelijk genoemd naar het stuk fruit of groente waar ze veel in voorkomen.

Tangeretine bijvoorbeeld is afgeleid van ’tangerine’, het engelse woord voor mandarijn. Deze stof komt voornamelijk in mandarijnen en andere citrusvruchten voor.

Andere flavonoïden zoals luteoline en quercetine komen van nature in allerlei planten voor, maar cannaflavinen zijn flavonoïden die alleen in cannabisplanten worden gevonden.

Onderzoek

Er wordt gelukkig steeds meer onderzoek gedaan naar dit soort stoffen. Onlangs werd bijvoorbeeld bewezen dat de flavonoïde cannaflavine-A de aanmaak van prostaglandine E-2 hindert. Dat is een hormoon-achtige die normaal gesproken goed reageert op niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals aspirine.

Het onderzoek liet zien dat cannaflavine-A ontstekingen remt en exponentieel krachtiger is dan aspirine. Dat betekent dat aspirine na een bepaalde dosering stopt te werken en de flavonoïde bij het verhogen van de dosering juist effectiever wordt.

Anti-kanker

Veel flavonoïden zijn sterke anti-oxidanten die de giftigheid van weefsel beschadigende moleculen verminderen. Het consumeren van de plantaardige stoffen wordt dan ook wel vaker gelinkt aan een verlaagd risico op bepaalde typen kanker, respectievelijk long- en borstkanker. Er is echter nog meer onderzoek nodig om de specifieke rol van flavonoïden bij het bestrijden van deze ziekten te bepalen.

Toekomst

De aanwezigheid van flavonoïden in cannabis is afhankelijk van de genetica van de plant, de groeiomstandigheden en de flavonoïde zelf. Toch zijn de stoffen al genoeg aanwezig in gedroogde en gecurede wiettoppen en -bladeren om ervan te kunnen genieten.

Binnenkort zal het hopelijk mogelijk zijn om flavonoïden uit planten te extraheren en daarmee bijvoorbeeld zelfgemaakte wietolie te verbeteren. We kunnen dan in combinatie met terpenen en cannabinoïden op basis van genezingsbehoefte het ideale plantaardige medicijn samenstellen!

[Openingsfoto: shutterstock/Canna Obscura]