Op het meest recente jaarcongres van de American College of Rheumatology (ACR) werden deze week ook bevindingen gepresenteerd over een lopend wetenschappelijk onderzoek naar cannabisgebruik door fibromyalgie patiënten. Nu al stellen de onderzoekers vast dat steeds meer mensen hun toevlucht zoeken tot wiet om slaapproblemen en andere negatieve effecten te verbeteren.
Reguliere behandeling vaker ingeruild voor alternatieve therapieën zoals cannabis
De presentatie van de Canadese onderzoekers tijdens het ACR jaarcongres is afgelopen zaterdag ook online gepubliceerd, onder de titel ‘Factors Associated with Pain Reduction and Improved Well-Being Among Fibromyalgia Patients Using Medical Cannabis‘.
Fibromyalgie patiënten ervaren een breed scala aan symptomen, die meer pijn veroorzaken en een negatieve impact hebben op het welzijn. Heel vaak hebben de huidige beschikbare behandelingen geen effect. ‘Als gevolg daarvan wenden patiënten zich steeds vaker tot alternatieve therapieën – inclusief medicinale cannabis – om deze symptomen te behandelen’, stellen de Canadezen vast.
Maar ook schrijven ze dat er op dit moment nog ‘onvoldoende gegevens beschikbaar zijn om die voordelen van medicinale cannabis die worden ervaren door patiënten aan te kunnen tonen’. Vandaar ook dit lopend onderzoek natuurlijk.
Invloed van angst en depressie op pijnbeleving
Wat de researchers ook nog niet hebben kunnen vaststellen, is welke factoren leiden tot continuering van behandelingen met medicinale cannabis, of omgedraaid: waarom patiënten stoppen met hun mediwiet behandeling?
In de huidige studie willen de onderzoekers uitvogelen of veranderingen in negatieve zin – bijvoorbeeld angsten en depressie – en slaapproblemen de pijnintensiteit en het welzijn beïnvloeden, als gevolg van het beginnen met cannabis. Ook de factoren die patiënten beïnvloeden om door te gaan met wiet komen aan bod.
Fibromyalgie kan behalve veel pijn ook een flinke deuk in je welzijn slaan, maar ales wijst erop dat medicinale cannabis voor verbetering op veel fronten kan zorgen…
Aan dit lopende onderzoek doen 308 mensen met fibromyalgie mee, waarvan 87 procent een vrouw is en de gemiddelde leeftijd bedraagt 52,3 jaar. Meer dan dan helft van de patiënten (54,3%) gebruikt een combinatie van tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD).
Welzijn en pijnintensiteit verbeteren dankzij cannabis
Als gevolg van de introductie van medicinale cannabis rapporteren de onderzoekers ‘significante verbeteringen van de pijnintensiteit en het welzijn’. Data geeft aan dat de verminderde pijnintensiteit samengaat met afname van negatieve effecten en slaapproblemen. ‘Ook verbeteringen in het welzijn werden gefaciliteerd door afnames van negatieve effecten en pijnintensiteit’, schrijven de auteurs van de studie.
Patiënten die meer acute pijn en negatieve effecten rapporteren, zijn eerder geneigd te stoppen met cannabis, maar dit ‘is niet gerelateerd aan de mate van verbetering van deze symptomen gedurende de periode van de behandeling (met medicinale cannabis)’.
Na drie maanden had liefst 74% van de fibromyalgie patiënten hun cannabis behandeling voortgezet. Naarmate de tijd vordert nemen deze percentages echter af: na 6 maanden gebruikt nog 58,8% wiet, na 9 maanden nog 39,6% en na 12 maanden nog 23,1%.
De conclusie
De (tussentijdse) conclusie van de Canadese wetenschappers dan, zoals ze die presenteerden op het jaarcongres van de Amerikaanse reumavereniging. ‘Onze bevindingen suggereren dat afnames van negatieve effecten en slaapproblemen belangrijke bijdragers zijn aan verbeteringen van de pijnintensiteit en het welzijn onder fibromyalgie patiënten die medicinale cannabis gebruiken. Het afbreken van de cannabisbehandeling komt meer voor onder mensen met een hoger pijnniveau en meer negatieve effecten, maar het is niet gerelateerd aan symptoomverbetering.’
[beeld: GoodIdeas/Shutterstock]