Omega-3 vetzuren verlagen tolerantie voor cannabis
Last van een hoge tolerantie voor cannabis en THC? Steeds meer wiet nodig voor hetzelfde effect? Met gezonde Omega-3 vetzuren breng je je tolerantie weer omlaag.
De meeste mensen die zich in de wereld van mediwiet verdiepen, zijn bekend met het ‘entourage-effect’. Dit houdt kortgezegd in dat het effectiever is om de hele cannabisplant te consumeren in plaats van de geïsoleerde onderdelen. Volgens Michael Sassano, CEO en oprichter van SOMAÍ Pharmaceuticals, zijn er drie specifieke factoren die bijdragen aan het entourage-effect. En cannabisconsumenten moeten hier rekening mee te houden, vindt hij.
Zoals gezegd, is Michael Sassano de baas en oprichter van SOMAÍ Pharmaceuticals. Hij wordt in de reguliere zaken- en biofarmaceutische media als een internationale autoriteit gezien op het gebied van de ontwikkeling van grootschalige cannabis-infrastructuren over de hele wereld en de meest geavanceerde farmaceutische cannabinoïdeproducten.
Sassano wordt ook alom gerespecteerd vanwege het succesvol voorspellen van langetermijntrends en bewegingen op de cannabismarkt, die hij op veel forums royaal deelt.
Daarnaast vervult hij dus zijn rol als CEO en voorzitter van de raad van bestuur van SOMAÍ Pharmaceuticals LTD. Dit is een Europees farmaceutisch en biotechbedrijf dat zich richt op de productie in Lissabon, Portugal en de distributie van EU GMP-gecertificeerde cannabinoïde-bevattende farmaceutische producten in heel Europa. Sassano legt graag uit welke drie factoren het belangrijkst zijn voor het entourage-effect.
Er bestaat veel mythes over het subjectieve maar toch reële cannabisfenomeen dat het ‘entourage-effect’ wordt genoemd. Of je nu toppen rookt, verdampers/concentraten of eetwaren gebruikt, je wilt het volledige effect van de cannabisplant. Er wordt aangenomen dat de gecombineerde aanwezigheid van terpenen naast cannabinoïden een positieve invloed heeft. Vandaar de naam ‘entourage-effect’.
De drie meest invloedrijke categorieën actieve ingrediënten in cannabis die een entourage-effect creëren zijn ‘belangrijke cannabinoïden’, ‘minder belangrijke (ofwel kleinere) cannabinoïden’ en ’terpenen’. Andere minder veronderstelde effecten kunnen afkomstig zijn van thiolen, esters, aldehyden en flavonoïden.
De twee belangrijkste cannabinoïden in cannabis zijn delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD).
THC is het psychoactieve ingrediënt dat met het euforische gevoel van cannabis wordt geassocieerd. Een synthetisch delta-9 THC-farmaceutisch middel, bekend als Dronabinol, heeft een puur THC-gehalte van 99%.
Hoewel farmaceuten en wetenschappers THC liever isoleren, zijn consumenten niet in de intense effecten van 99% pure THC-producten geïnteresseerd. Hoewel consumenten naar een hoog THC-gehalte in wiettoppen zoeken en zowel het verdampen als hun orale inname aan het THC-gehalte afmeten, bestaat er een voorkeur voor de aanwezigheid van andere actieve ingrediënten.
CBD, een andere belangrijke cannabinoïde, bindt zich ook aan de CB1– en CB2-receptoren. Wat dit betekent, is dat beide in combinatie met THC strijden om dezelfde beschikbare CB1- en CB2-receptorruimtes.
De combinatie van de twee zorgt voor een meer uitgesproken effect dan alleen THC. Veel mensen houden niet van de effecten van THC en gebruiken CBD – maar ook pure 99% CBD heeft niet de voorkeur. Voor consumenten die een excellent CBD-gevoel zonder de THC willen, heeft een evenwichtige werking met een beetje THC en andere cannabinoïden over het algemeen de voorkeur.
Hoewel geïsoleerde, pure actieve ingrediënten de voorkeursroute zijn voor wetenschappers, zijn ze niet de voorkeurservaring van de consument. Dit spreekt fundamenteel voor het entourage-effect. Het simpelweg combineren van de verhoudingen van THC en CBD zal al met al een verschil in effect hebben. Consumenten geven de voorkeur aan formuleringen met veel CBD en weinig THC, evenwichtige 1:1 THC- en CBD-verhoudingen én hoge THC met lage CBD-combinaties.
De wetenschappelijke gemeenschap gelooft dat de meest veelbelovende wetenschap voor toekomstige behandelingen kan worden afgeleid van kleinere cannabinoïden.
Er zijn naar schatting 120 verschillende kleine cannabinoïden die aanzienlijk minder zijn onderzocht dan CBD en THC. De meest populaire bekende en onderzochte kleinere cannabinoïden zijn cannabigerol (CBG), cannabichromeen (CBC) en cannabinol (CBN).
Andere opmerkelijke kleinere cannabinoïden zijn onder meer de verschillende chemische vormen van THC, zoals tetrahydrocannabivarin (THCV) en tetrahydrocannabinolzuur (THCa). Deze kunnen in plaats van THC worden gebruikt om de psychoactieve eigenschappen en bijwerkingen van de verbinding te verminderen en toch de voordelen ervan te behouden.
Toppen en extracten bevatten allemaal grote en kleine cannabinoïden in verschillende verhoudingen. Ze kunnen als een product met een volledig of breed spectrum worden gepresenteerd of tot een product met één spectrum worden geïsoleerd. Een puur isolaatproduct is niet erg aantrekkelijk voor consumenten en alleen maar nuttig voor studies. Bovendien leidt combinatie tot een gunstiger effect.
Naast de belangrijkste cannabinoïden kunnen toppen en extracten 0,5 tot 15% minder belangrijke cannabinoïden bevatten. Sativa- en Indica-soorten hebben verschillende kleinere cannabinoïdeprofielen. Hiervan kunnen er vele bijdragen aan de energieke of slaperige gevoelens van consumenten.
Elk klein cannabinoïdenprofiel heeft wetenschappelijke eigenschappen, zoals het verminderen van ontstekingen, het remmen van de groei van kankercellen, het vertragen van de groei van bacteriën, het bevorderen van de botgroei, het behandelen van schimmelinfecties, het helpen bij het slapen, het verlichten van pijn, het verminderen van spierspasmen, enz.
Als je kijkt naar wat je rookt of oraal inneemt, zijn combinaties van grote en kleine cannabinoïden de belangrijkste actoren bij het opwekken van het entourage-effect.
Honderden botanische terpenen in de natuur worden al eeuwenlang door herbologen bestudeerd. Deze gevoelige componenten van een wietplant zijn sterk ontwikkeld om bijvoorbeeld roofdieren af te weren. In cannabis ruiken terpenen heerlijk en hebben diepgaande aanvullende effecten op de cannabisinteractie met de consument.
Enkele van de meest voorkomende terpenen en hun potentiële effecten zijn:
Alle bovengenoemde terpenen komen niet alleen in cannabis maar in de meeste planten voor. De terpenen die de aromatische eigenschappen van de levende cannabisplant nabootsen, leveren de derde grote bijdrage aan het entourage-effect.
Het blijft een probleem dat als cannabis wordt gedroogd en vervolgens gerookt of geëxtraheerd, de gedroogde top veel van de belangrijkste en minder belangrijke cannabinoïden behoudt. De terpenen zijn zelfs gereduceerd tot 0,5-3% van de top, terwijl THC en CBD 12-30% van het gewicht kunnen uitmaken en de minder belangrijke cannabinoïden 5-15% van het gewicht van de top. Zowel bij het roken van de gedroogde top als bij het oraal consumeren van extracten is de hoeveelheid terpenen gereduceerd tot ver onder die van een typische levende plant.
Om deze reden is de categorie ‘vers ingevroren levende hars’ populair geworden voor het vangen van belangrijke en minder belangrijke cannabinoïden en terpenen zoals ze in de levende plant voorkomen. Het resultaat kan tot 15% terpenen en een zeer robuust smaakprofiel zijn.
Bovendien gebruiken extractors verschillende technieken om terpenen opnieuw te introduceren. Dit doen ze door ze eruit te trekken vóór de extractie of door botanisch verkregen terpenen te gebruiken om producten zoals vaporizers of orale oplossingen te verbeteren.
• Er wordt aangenomen dat thiolen – organische verbindingen die zwavel bevatten – bijdragen aan de “skunk”-geur van cannabis.
• Van esters – een chemische koolstofverbinding – wordt aangenomen dat ze een fruitige smaak geven en de effecten van terpenen kunnen verzachten.
• Aldehyden – verzamelnaam voor een groep van chemische verbindingen met een gelijkaardige structuur, vaak met een sterke geur – kunnen de samenstelling van de terpeen chemisch veranderen.
• Flavonoïden kunnen de kleur beïnvloeden en enkele therapeutische effecten hebben.
Hoewel mensen geloven dat er veel categorieën zijn die bijdragen aan het entourage-effect, vormen terpenen en grote en kleine cannabinoïden de gouden driehoek. Plantaardige materialen, chlorofyl, koolhydraten, vetzuren, lipiden, polyfenolen en andere ongewenste stoffen zonder bewezen medische of psychologische effecten lijken echter niet bij te dragen aan het entourage-effect van cannabis.
Tot op zekere hoogte zijn dergelijke stoffen misschien niet eens gezond om te roken of te consumeren. Hoe graag mensen de top ook roken, er zijn inderdaad delen van de plant die misschien niet gezond zijn voor de longen of niet nuttig zijn om oraal in te nemen.
Extractors worstelen al tientallen jaren met dit probleem. Ze proberen het natuurlijke effect van de top na te bootsen, maar erkennen de noodzaak om ongewenste stoffen te verwijderen en zaken als terpenen weer toe te voegen om precies het entourage-effect te creëren dat de top zo populair maakt.
Hoe je het entourage-effect ook definieert, het belangrijkste is dat je een schone en veilige manier vindt om cannabis te consumeren die op jouw aandoening of medische indicatie is gericht. Houd de verhoudingen bij van de belangrijkste en minder belangrijke cannabinoïden die aan je ervaring bijdragen. Proef de aroma’s, wees je bewust van de effecten van terpenen en consumeer actieve ingrediënten die passen bij hoe je je voelt of wat je probeert te genezen.
Vermijd vooral ongezonde producten zonder consumptievoordelen.
LEES OP MEDIWIETSITE OOK:
https://www.mediwietsite.nl/studie-entourage-effect-van-cannabis-zorgt-voor-sterkere-en-langere-high-dan-pure-thc/
https://www.mediwietsite.nl/dossier-alles-over-het-entourage-effect-tips-om-wiet-te-verrijken/