(advertenties)
(advertentie)
Het komt niet vaak voor dat in de mainstream-media aandacht wordt besteedt aan medicinale cannabis. Gelukkig wel bij BNN’s populaire Spuiten en Slikken van dinsdag 16 mei 2017, te zien om 22.00 op NPO3.

Mediwiet bij Spuiten en Slikken

In de Spuiten en Slikken-aflevering van dinsdag 16 mei zoekt presentator Tim Hofman uit waarom medicinale cannabis niet meer wordt vergoed door zorgverzekeringen. ‘Hij vindt dit opmerkelijk’, schrijft BNN aan Mediwietsite, ‘omdat medicinale wiet helpt bij veel ziektes waaronder de ziekte van Crohn, epilepsie en MS.’ Voor de aflevering werd ook op het Mediwietforum gezocht naar gedupeerden.

Gedupeerde patiënten

Tim spreekt in deze aflevering met experts en gebruikers van medicinale cannabis of ‘Mediwiet’. In de preview-clips zien wij in elk geval Sarah Kingma, een patiënte met MS die veel baat heeft bij het roken van cannabis. Een aandoening die goed te behandelen is met medicinale cannabis, blijkt uit diverse onderzoeken. Inmiddels is ze overigens op zoek naar gezondere manieren van cannabisconsumptie, zoals vaporizen.

Sarah is de dupe geworden door de beslissing van de zorgverzekeraars en is nu aangewezen op – mogelijk vervuilde wiet – van de coffeeshop. Een vloek en een zegen, ‘omdat de coffeeshop-wiet toch meer zoden aan de dijk zet’, zegt de patiënte. Daarmee doelt ze op de sterkte van de wiet, bevestigt ze Hofman.

Deze patiënte is de dupe geworden door de beslissing van de zorgverzekeraars en moet nu vertrouwen op – mogelijk vervuilde – wiet uit de coffeeshop.

Experts

Er wordt ook gebeld met zorgverzekeraar Zilveren Kruis om erachter te komen waarom zij zijn gestopt met het vergoeden van cannabis. Daarnaast gaat Tim op bezoek bij cannabisonderzoeker en ex-medewerker van staatskweker Bedrocan, Arno Hazekamp. Hij geeft in de reportage zijn kijk op de situatie en geeft – zoals we in de voorstukjes zien – aan dat het allemaal om geld draait.

Volgens hem zijn zorgverzekeraars ooit begonnen met het vergoeden van wiet omdat het relatief goedkoop is. Daarbij zagen ze dat medicinaal cannabis-gebruikers minder andere medicijnen nodig hadden. De crisis begon, en omdat cannabis relatief goedkoper is zagen verzekeraars liever dát vergoed dan dure medicatie. Nu de crisis voorbij is, kunnen patiënten weer de volle mep betalen of terugvallen op dure en vooral schadelijke medicijnen.

Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp geeft in de reportage zijn kijk op de veranderingen in het medicinaal cannabis-landschap.

Stoppen vergoeding

Het verdrietige nieuws deelden wij in november van 2016, toen Zilveren Kruis als een van de eerste verzekeraars besloot te stoppen met het vergoeden van medicinale cannabis. Volgens hen heeft cannabis namelijk geen medicinale waarde. Het probleem is echter dat zij het besluit baseren op een onderzoek met synthetische cannabinoïden. Dat is dus niet representatief voor de ware medicinale waarde van cannabis.

Dit nieuws kwam als een mokerslag voor veel patiënten. Zij werden de dupe van de beslissing en zijn nu genoodzaakt zich weer tot het illegale circuit – waaronder gedoogde coffeeshops met mogelijk vervuilde wiet – te wenden, of zelf hun cannabis te kweken.

Alle foto’s en video’s in dit artikel zijn ons aangeboden door BNN, waarvoor dank.