Er waren al een aantal bedrijven die vóór de nieuwe regulering in Canada daar medicinale wiet mochten leveren van de overheid, waaronder Bedrocan. Maar Peace Naturals was het eerste bedrijf van buiten die groep bestaande vergunninghouders die na ingang van de nieuwe regulering een vergunning kreeg om wiet te kweken. Het bedrijf begon als thuiskwekende caregiver, maar is dankzij die vergunning uitgegroeid tot een echt bedrijf dat mét vergunning organische wiet kweekt voor de Canadese medicinale markt. Wij spraken met de CEO van het bedrijf Mike Gorenstein over hun manier van werken, de regulering in Canada en hun plannen om wiet te exporteren naar Europa.
Hi Mike, bedankt dat je de tijd voor ons hebt genomen. Graag stellen we je wat vragen over de Canadese manier van werken, júllie manier van werken en jullie plannen voor de export naar Europa. Laten we daarmee beginnen.
Duitsland
Michael ‘Mike’ Gorenstein is de (trotse) CEO van de Canadese organische wietkweker Peace Naturals.
Bij onze oosterburen staat net als in Canada veel te gebeuren omtrent medicinale cannabis. Ze zijn daar bezig met nieuwe regelgeving die het makkelijker gaat maken voor patiënten om aan hun medicinale cannabis te komen. Maar om aan al die wiet te komen heeft de Duitse overheid niet alleen bij de Nederlanders aangeklopt. Het Canadese Peace Naturals krijgt ook een stukje van de taart. Hoe is die samenwerking met de Duitsers tot stand gekomen?
Mike: Het begon met gesprekken met het Duitse Pedanios, een gelicenseerd cannabis groothandel-bedrijf en lid van de International Association of Cannabinoid Medicine. Zij hebben de meeste Duitse apotheken als klant voor medicinale cannabis.
Zij deelden dezelfde visie als wij en de gesprekken liepen al voor ik bij het bedrijf kwam. Toen ik CEO werd hebben we de focus gelegd op het betreden van de Europese markt. Als je gepassioneerd bent over een product is het mooi om te zien dat jouw visie en product over de hele wereld gebruikt wordt, en niet alleen ’thuis’.
Controle
Binnen een markt als de Canadese heb je controle nodig. De medicinale cannabis-industrie wordt in Canada dan ook gereguleerd door Health Canada, zeg maar het ministerie van volksgezondheid. Maar hoe controleren ze jullie? Komen ze onaangekondigd langs om je faciliteiten te checken of kopen ze bijvoorbeeld je producten om stiekem te testen?
Mike: Health Canada kan onaangekondigd langskomen maar maakt soms ook een afspraak. Ze zijn hier altijd welkom. We hebben goede beveiliging en strenge procedures die we volgen. Onze kweekruimtes zijn luchtdicht afgesloten om ervoor te zorgen dat er geen vuiligheid binnenkomt. Zolang we onze protocollen volgen is er niets aan de hand. Onze producten laten we zelf testen door een laboratorium op zware metalen, schimmels en andere ongewenste stoffen.
Geen bestraling wél openheid
De enige Nederlandse wiet-producent bestraalt zijn wiet om een ‘standaard’ product te garanderen, vrij van ongewenste stoffen en met constante kwaliteit. Een garantie die onze expert Steven Cassini ontkrachtte in dit stuk over het testen van cannabis. Hoe zorgen jullie ervoor dat je niet hoeft te bestralen?
Op elke verpakking staat het potentiële gehalte aan werkzame cannabinoïden en het geteste gehalte. Het is dus niet altijd hetzelfde, maar wel altijd transparant en precies.
“Wij letten vanaf het prille begin al op een schoon product. Zo gebruiken we geen pesticiden en doen we alles zo natuurlijk mogelijk. Zo vermijden we dat we onze producten moeten bestralen, dat is voor ons heel belangrijk. Dat begint allemaal bij de mensen die hier werken, zoals Matt Mernagh. Ze weten wat ze doen. We wateren met de hand en hebben dagelijks gepassioneerde kwekers die aandacht geven aan elke plant. Als je zo betrokken bent bij de plant en er op zo’n manier mee omgaat is het niet moeilijk om een hoogwaardig product te krijgen. Niet elke batch heeft hetzelfde gehalte aan werkzame stoffen, dat laten we de mensen ook weten. Soms is het 20 procent en soms 19. Maar elke batch krijgt de exacte hoeveelheid werkzame stoffen op de verpakking gedrukt.”
Wij concluderen dat het anders is bij Bedrocan. Zij menen een ‘gestandaardiseerd’ product aan te bieden maar mogen tot 30 procent afwijken van de opgegeven inhoud. Terwijl deze organische kweker geen constant product belooft maar wel openheid biedt over elke individuele batch. Dat lijkt ons een stuk eerlijker.
Zaden of stekken?
Binnen de nieuwe Canadese regulering mag niet met zaden gekweekt worden. Maar hoe kwamen jullie dan aan je eerste wietplanten en hoe komen jullie aan nieuwe wietsoorten?
Mike: Toen wij onze vergunning kregen waren de regels omtrent het verkrijgen van genetica niet zo streng. Dus hoewel het nu voor ons heel moeilijk is om zaden te importeren, hebben we er meer dan 19.000 in onze zadenbank liggen. We hebben ook meer dan 100 verschillende wietsoorten in de genetica-bank. We kweken ze niet allemaal, nu hebben we er 10 tot 20. Maar we zijn wel bezig met het uitzoeken van goede genetica om het assortiment uit te breiden.
Assortiment
Je hebt nu een beperkt aantal wietsoorten in het assortiment zitten, maar tientallen meer achter de hand. Hoe zie je de toekomst van je assortiment? Wil je blijven specialiseren in een aantal soorten of zie je liever je assortiment grenzeloos groeien?
Een greep uit het assortiment van Peace Naturals.
Mike: We zullen altijd onze uitblinkers of vlaggenschepen hebben. Als je namelijk een soort langer kweekt specialiseer je er vanzelf in. Maar patiënten willen variëteit, je kunt ze niet altijd dezelfde tien soorten aanbieden. Het gaat overigens niet om uitbreiden maar verbeteren. De vraag is niet ‘wat heb je vandaag’ maar ‘wat kun je morgen doen om beter te worden dan vandaag’. Een deel van dit gesprek is een dialoog met de patiënt. Wat vind je hiervan, hoe werkt dat voor je. We zullen altijd bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe soorten voor de verbetering van ons assortiment.
De beschikbare variatie is fijn voor Canadese patiënten. Maar ben je ook van plan je volledige assortiment beschikbaar te stellen voor de Europese markt?
Mike: Absoluut. Alles wat wij in Canada verkopen zullen wij ook in Duitsland aanbieden. Ik denk niet dat zoiets locatiegebonden mag zijn. Waar een patiënt ook woont, je zou altijd de beste medicijnen tot je beschikking moeten hebben.
Aarde in plaats van Hydro?
Van onze vriend en jullie kweekexpert Matt Mernagh weten we dat Peace Naturals cannabis kweekt op aarde, niet op een hydrosysteem. Waarom doen jullie dat?
Mike: Het is de manier die voor ons het beste werkt. Voorheen kweekten we op hydrosystemen en we hebben een zusterbedrijf dat nog kweekt op zo’n systeem. Maar verschillende kwekers hebben diverse methoden. We zijn erg blij met de kwaliteit van op aarde gekweekte cannabis en doen dat dan ook graag.
Eigen genetica
Je hebt het eerder over jullie vlaggenschepen, de wietsoorten waarin jullie gespecialiseerd zijn. Zijn die soorten speciaal voor of door Peace Naturals ontwikkeld en exclusief bij jullie verkrijgbaar, of zijn het bekende soorten met een nieuwe naam?
De verkrijgbare wietsoorten zijn zorgvuldig uitgekozen en gekruiste ‘strains’.
Mike: De meeste soorten zijn kruisingen tussen bekende soorten. Je zult waarschijnlijk gelijkende fenotypen vinden, maar niet exact dezelfde in commerciële strains. Het zijn wel allemaal met zorg uitgezochte en gekruiste soorten.
Kopen?
Alleen patiënten met een verwijzing van de dokter mogen bij jullie cannabis kopen. Maar hoe checken jullie je klanten eigenlijk?
Mike: Om bij ons te bestellen moet je een bij Health Canada geregistreerd medicinaal cannabis-gebruiker zijn met een verwijzing van een arts. Via onze website kun je jezelf registreren met je Health Canada-gegevens. Wij sturen dan de bestelling naar je huisadres. We hebben geen fysieke winkels dus alle bestellingen gaan via de telefoon of online.
Thuiskweek
Op de website hebben jullie een volledige pagina gewijd aan het zelf kweken van cannabis. Dat laat zien dat jullie erg betrokken zijn bij de gezondheid van patiënten, ongeacht of de verkoop van je eigen product daar misschien onder lijdt. Denk je dat jullie winstgevend kunnen blijven als patiënten massaal zelf gaan kweken of is het juist je doel om ze zelfvoorzienend te maken? Eventueel met inbreng van jullie genetica of stekken.
Mike: Ik denk niet dat het een keuze is, patiënten willen tenslotte variëteit. Medicinale cannabis is niet zoals andere medicatie een standaard smaakloze pil die je elke dag inneemt, je hebt smaakprofielen. Als je dus thuis wilt kweken is dat prima, we helpen graag door het aanleveren van de juiste genetica. Maar we zijn er bijvoorbeeld nog steeds om een lastiger te kweken sativa aan je te kunnen leveren als je dat wilt.
Stekken vervoeren?
In Canada mag uitsluitend met stekken gekweekt worden. Hoe Peace Naturals deze jonge plantjes gezond bij de patiënten thuiskrijgt is nog een raadsel. [Foto: shutterstock/Eric Limon]
Er mag niet met zaden gekweekt worden in Canada, maar patiënten mogen wel stekken bij jullie bestellen. Hoe krijg je in hemelsnaam een levende plant netjes en zonder stress bij iemand thuis?
Mike: Het is erg moeilijk, we werken eraan. Onze eerste stekken zijn nog niet verkocht en we testen nog verschillende verpakkingen. Het is niet de bedoeling dat patiënten gestreste stekken thuiskrijgen, daar kan namelijk nooit een gezonde plant uitkomen. We streven ernaar om de stekken binnen twee dagen bij iemand te bezorgen, afhankelijk van waar de plant in Canada heen moet. In januari 2017 zullen de eerste stekken hopelijk de deur uitgaan.
Veranderende markt
In april 2017 moet Canada een landelijk cannabis legaliseringsplan presenteren. Hoe zie je het voor je als er nieuwe producenten de markt betreden of bijvoorbeeld de thuiskweek populair wordt?
Mike: Ik denk niet dat het een bedreiging is. In de bierbrouw-wereld zie je ook kleine brouwerijen die de markt verrijken met passie en mooie producten. Ik zie het als een positieve ontwikkeling als er meer mensen zich bezig gaan houden met dit product. We hebben de ingenieurs nodig die nieuwe lampen ontwikkelen, snap je? Als er maar 40 mensen weten hoe je kweekt ga je niet dezelfde innovatie krijgen als wanneer er 4000 kwekers zijn. Er is ook nog veel te ontdekken in de snelst groeiende industrie ter wereld.
Wiet op de werkvloer?
En ten slotte, hoe staan jijzelf en de overheid tegenover werknemers die medicinale cannabis gebruiken op de werkvloer? Mag Matt bijvoorbeeld een jointje roken in z’n lunchpauze?
Mike: Haha, laat me het zo zeggen. Als jij epileptische aanvallen kunt krijgen op je werk zal ik je nooit verbieden om je medicijn te nemen. Je wilt je werknemers gezond hebben en in de best mogelijke staat. Als dat betekent dat je je wietmedicijn moet nemen op de werkvloer, ben je daar wat mij betreft vrij in.
Dank je wel Mike! We hebben veel van je geleerd. Kom asjeblieft snel naar Nederland om je producten hier aan de man te brengen, want dat is hard nodig. Het is maar een paar honderd kilometer van Duitsland, dus als je daar weer eens bent ben je bij ons ook van harte welkom.
[Alle foto’s zijn aangeleverd door Peace Naturals]