Goed nieuws in het proces tegen Suver Nuver-oprichter Rinus Beintema. De wietolieproducent mag een oud-burgemeester van Leeuwarden oproepen als getuige. Ook mogen enkele vrijwilligers en donateurs hun verhaal doen. Hiermee is een nadrukkelijke wens van Rinus ingewilligd om deze mensen te horen in het proces.
Maandag bepaalde de rechter in Zwolle dat Ferd Crone, ex-burgemeester van Leeuwarden, en drie donateurs plus drie vrijwillers van stichting Suver Nuver als getuigen mogen worden gehoord. Tijdens de regiezitting die 18 november plaatsvond gaf het Openbaar Ministerie aan geen noodzaak te zien in het horen van deze mensen. De rechter besloot anders.
Gedoogd
Hiermee is het verzoek van Rinus en zijn advocaat Tim Vis ingewilligd. De rechtbank wil de oud-burgemeester bovendien horen over uitspraken in een tv-programma. Daarin zou Crone hebben gezegd dat de productie van wietolie door Suver Nuver gedoogd wordt. Er zou daarover zelfs zijn overlegd met het OM. De rechter wil deze uitspraken opnemen in een proces-verbaal.
Eerder ontving de rechtbank al duizenden schriftelijke steunverklaringen van donateurs. Rinus: “Ik ben heel erg blij dat de rechtbank met de onderzoekswensen is meegegaan. Onze donateurs en vrijwilligers willen graag vertellen hoe Suver Nuver werkt en waar we voor staan”.
[Tekst gaat verder onder de afbeelding]
Rinus Beintema (l) en advocaat Tim VisF tijdens de regiezitting op 18 november 2019. [Foto: Steven Kompier]
Ook heeft de rechtbank aangegeven inzicht te willen krijgen in de financiën van de non-profit stichting om vast te stellen hoeveel Suver Nuver uitgeeft aan medisch-wetenschappelijk onderzoek om de werking van wietolie te onderbouwen. Iets dat geen probleem moet zijn; sinds de oprichting in 2015 is Rinus Beintema transparant over zijn werkzaamheden. Tevens heeft hij met de stichting, Medican Campus en HighLab enorm geïnvesteerd in onderzoek en een netwerk vol medici en wetenschappers.
Rinus: “Suver Nuver staat voor transparantie, we werken dan ook graag mee om alle inzicht te geven in de bedrijfsvoering en financiën van de stichting. We willen graag laten zien hoe we ons inzetten voor vrije verkrijgbaarheid van goede wietolie voor onze donateurs en ook welke stappen we maken op weg naar goed medisch-wetenschappelijk onderzoek”.
Het proces
Stichting Suver Nuver uit Leeuwarden maakt wietolie en verstrekt dat aan ongeveer 13.000 mensen. Hoewel de stichting geen medische claims doet en haar producten uitdrukken niet aanbiedt als geneesmiddel, zeggen deze mensen veel baat te hebben bij de olie.
Suver Nuver wil slechts iets goeds doen voor het welzijn van leden en donateurs van de stichting, die behoefte hebben aan wietolieproducten van hoge kwaliteit. En dit alles op een veilige, verantwoorde manier, zonder overlast voor de openbare orde. Tevens zet Suver Nuver zich in om grootschalig medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de werking van wietolie te faciliteren.
Het OM daarentegen vindt dat Rinus met zijn stichting de Geneesmiddelen- en Opiumwet overtreedt. Uiteraard betwist Suver Nuver deze beschuldigingen. De komende maanden gaat de rechter bepalen wie gelijk heeft.
Klik hier om meer te lezen over Rinus Beintema, Suver Nuver en dit proces.
[Openingsfoto: Shutterstock/r.classen]