Binnenkort start het Rotterdamse Erasmus MC een onderzoek naar de werking van medicinale wiet bij hersentumoren. Prof. dr. Van den Bent van het Erasmus MC leidt het onderzoeksteam, dat tot stand kwam in samenwerking met stichting Embrace Life.
Wetenschappelijk onderzoek naar cannabis komt maar mondjesmaat op gang in Nederland. En een studie naar de werking van cannabis bij kanker is helemaal nog een brug te ver. Embrace Life wil daar verandering in brengen. Deze stichting haalt geld op voor studies naar wiet bij kanker. Nu slaat het de handen ineen met ’t Erasmus MC voor wetenschappelijk onderzoek naar de werking van wiet bij hersentumoren.
Ervaringsdeskundige komt in actie
Stichting Embrace Life is mede opgericht door Olga van Harmelen bij wie in 2014 een hersentumor werd ontdekt. Tijdens het behandelingstraject ontdekte Olga wietolie om beter te slapen. En later ook tegen de bijwerkingen van chemotherapie.
Tijdens haar strijd tegen de ziekte leerde Olga mede-patiënten kennen die ook wietolie gebruiken. Uit haar eigen ervaring en die van anderen kreeg ze sterke aanwijzingen dat de olie ook een rol speelt bij het stabiel houden van hersentumoren. Haar tumor slonk zelfs een beetje.
Hieruit kwam het idee voort om een stichting op te richten dat onderzoek naar de medicinale werking van wiet op (hersen)tumoren mogelijk moet maken. Een vriend had vergelijkbare plannen, dus zij bundelden hun krachten. Sinds februari 2019 is stichting Embrace Life een feit.
Geavanceerd kweeksysteem
Acht maanden na het oprichten van de stichting komt het al tot een samenwerking met professor en neuro-chirurg Van den Bent van het Erasmus MC. Op het universitair medisch centrum in Rotterdam start Van den Bent binnenkort een onderzoek naar de werking van wiet op celkweken die hersentumoren simuleren.
“Als het zinvol is, moeten we zorgen dat iedereen het krijgt”
“Veel patiënten gebruiken het [wietolie bij hersenkanker. red.], maar er zijn weinig gegevens”, vertelt hij aan regionale omroep WOS. “We willen weten of het zinvol is of niet. Als het niet zinvol is, moeten we ermee stoppen. Maar als het wel zinvol is, moeten we zorgen dat iedereen het krijgt.”
Van den Bent vindt dat cannabis lastig te onderzoeken is. “Het is een natuurproduct met heel veel werkzame bestanddelen. Niemand weet welke bestanddelen werkzaam zijn op tumoren.”
De professor is blij dat zijn ziekenhuis over een geavanceerd kweeksysteem beschikt. Hiermee kan hij aan de hand van menselijke tumorcellen de werkelijkheid van een hersentumor nabootsen. “Eerdere onderzoeken vonden plaats met artificiële cellen die werden doorgekweekt zodat ze niet meer leken op hoe het er in de werkelijkheid uitziet”. Dat wordt nu dus veel beter.
De eerste zes tot twaalf maanden gaat Van den Bent testen wat verschillende werkzame bestanddelen in wiet doen op die celkweken. Daarna volgt een klinisch onderzoek van twee à drie jaar.
Bekijk hieronder een interview van WOS met onderzoeksleider en professor Van den Bent. Wil jij bijdragen aan deze studie? Dat kan via deze link.
[Openingsfoto: Shutterstock/ElRoi]