Wetenschappers uit Madrid hebben onderzoek gedaan of er een verschil is tussen het anti-tumoreffect van alleen THC en het anti-tumoreffect van alle cannabinoïden en terpenen uit de cannabisplant tezamen. Het resultaat bevestigt wat experts al langer zeggen: het zogenaamde ‘entourage-effect’ bestaat.
Cannabinoïden inzetten tegen tumoren
Het anti-tumoreffect van cannabinoïden in cannabis is een jong maar een enorm boeiend en groeiend gebied binnen de wetenschap. Logisch, want kanker is wereldwijd de nummer drie doodsoorzaak. Maar een doorbraak in de zoektocht naar genezing is er niet.
Een nieuw lichtpunt in deze zoektocht kwam in de vorm van cannabis. De plant die jarenlang in een verdomhoekje stond blijkt namelijk over anti-tumoreffecten te beschikken.
Toen dat bekend werd nam het aantal onderzoeken naar mediwiet significant toe. En deze onderzoeken hebben geen windeieren gelegd, want verschillende studies hebben inmiddels aangetoond dat de twee bekendste werkzame stoffen in cannabis, de cannabinoïden THC en CBD, in staat zijn om bepaalde vormen van kanker tegen te gaan.
Het is echter nog onbekend of de anti-tumoreffecten volledig kunnen worden toegeschreven aan deze twee cannabinoïden, of dat de werking mogelijk verbetert door het vermeende ‘entourage-effect’.
Entourage-effect en kanker
De vraag die velen bezighoudt: “Dankt cannabis haar medicinale werking aan enkel cannabinoïden, of gaat het om de synergetische samenwerking tussen alle cannabinoïden en terpenen die zich in de plant bevinden?”. Dat laatste is een hypothese die men ook wel het ‘entourage effect‘ noemt.
Expert zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking bepalend is voor de medicinale kracht van cannabis, maar het is nog te weinig wetenschappelijk onderzocht om er zeker van te zijn. Daar is nu echter verandering in gekomen.
Een groep wetenschappers van de Complutense University Madrid heeft een preklinisch onderzoek gedaan naar het entourage effect en een mogelijke behandeling tegen borstkanker. Tijdens deze studie werd het entourage-effect op borstkankertumoren bij vrouwelijke muizen getest. De wetenschappers vergeleken het vermogen van THC om tumorgroei te beperken en kankercellen te doden en vergeleken dit met een cannabispreparaat dat cannabinoïden uit de gehele plant bevatte.
De zoektocht naar een medicijn tegen kanker lijkt weer een stapje dichterbij. [Shutterstock/ElRoi]
De uitslag is zoals velen verwachtte. Het preparaat met cannabinoïden uit de gehele plant had sterkere anti-tumoreffecten dan het preparaat met slechts één cannabinoïde, THC in dit geval.
Hierbij was het bovendien opvallend dat een preparaat met daarin vijf van de meest voorkomende terpenen geen effect had op de tumoren. En hetzelfde preparaat met daaraan THC toegevoegd liet geen verbetering zien ten opzichte van alleen THC. Maar de preparaten met álle cannabinoïden uit de plant lieten wel duidelijke verbeteringen zien.
Dit suggereert dat de anti-tumorale eigenschappen van de plant dus schuilen in een combinatie van vele cannabinoïden.
LEES OOK: Het Entourage Effect – samenwerkende cannabinoïden en terpenen voor optimale werking mediwiet
Hoe nu verder?
Deze resultaten bieden een wetenschappelijke ondersteuning voor het entourage-effect, dat tot nu toe vooral een aanname was. Dergelijke studies met extracten die cannabinoïden bevatten uit de hele plant zullen belangrijke inzichten geven die gaan leiden tot het ontwikkelen en verbeterde van op cannabis gebaseerde medicijnen.
Toch is het belangrijk om op te merken dat er nog steeds heel veel onderzoek nodig is om tot een op cannabis gebaseerd medicijn tegen kanker te komen. Ten eerste betrof dit een studie bij knaagdieren. En hoewel knaagdierstudies veel kunnen zeggen over hoe het effect uiteindelijk bij mensen zal zijn, kan men dat pas met 100 procent zekerheid zeggen nadat het daadwerkelijk bij mensen is getest.
Bovendien is het goed om op te merken dat er hoogstwaarschijnlijk geen standaardmodel zal komen dat geschikt is om elke vorm van kanker te behandelen. Alle vormen van kanker zullen onafhankelijk moeten worden bestudeerd.
Kortom, deze nieuwe studie is wederom een grote stap in de groede richting. Maar er is nog heel veel onderzoek nodig voordat we goed kunnen begrijpen hoe het entourage-effect werkt en hoe we dat kunnen toepassen op onder meer het behandelen van kanker.
[Openingsfoto: Shutterstock/Atomazu]