(advertenties)
(advertentie)
Cannabis kan in veel gevallen reguliere, vaak zware medicijnen zoals opiaten, andere pijnstillers en antidepressiva vervangen. In tegenstelling tot de reguliere medicatie wordt het echter nauwelijks door verzekeraars vergoed. Gelukkig kun je door zelf te kweken in je eigen medicijn voorzien. Niet zomaar iets slikken maar zelf je eigen medicijn produceren geeft patiënten daarnaast ook het gevoel weer grip op hun eigen leven te hebben. Maar waar begin je?

Patiënten die de medicinale voordelen van cannabis ontdekken, ervaren vaak een verademing. Nare bijwerkingen maken plaats voor een goede nachtrust en een ontspannen gevoel. Mensen zitten weer lekkerder in hun vel en staan positiever in het leven. Helaas wordt medicinale cannabis maar in weinig gevallen door artsen voorgeschreven en ook met een recept van de dokter op zak ben je niet zeker van een vergoeding door je verzekeraar. Je bent als patiënt dan aangewezen op wiet uit de coffeeshop, óf je kunt in je eigen medicijn voorzien door het zelf te kweken. Zelf kweken is – na een eerste investering in een kweekruimte – goedkoop, geeft je keuzevrijheid en een onbespoten product en maakt je onafhankelijk. Patiënten die hun eigen cannabis kweken zeggen dikwijls de grip op hun eigen gezondheid terug te hebben.

shutterstock_165428501

Patiënten die hun eigen cannabis kweken zeggen dikwijls de grip op hun eigen gezondheid terug te hebben. Foto: Laurin Rinder, Shutterstock

Medicinale cannabis kweken

De woorden cannabis kweken zijn door de negatieve berichtgeving in de media over opgerolde kwekerijen, ripdeals en ga zo maar door op zijn zachtst gezegd nogal beladen. Je begint er als patiënt daardoor misschien liever niet aan. Toch is een kleine medicinale kweek voor eigen gebruik iets heel anders als de grote kweekruimtes waarover je vaak in de kranten leest. Een kleine kweekkast zoals bijvoorbeeld onze eigen Mediwietsite kweekkast is veilig, mooi, kant-en-klaar te gebruiken en niet groter dan een gemiddelde wasmachine. Heb je meer medicinale cannabis nodig dan kun je daarnaast in de zomer ook buiten in de tuin organische cannabis kweken, of bijvoorbeeld een van de kant-en-klare kweekkasten van G-Tools gebruiken. G-Tools geeft speciale kortingen voor medicinaal gebruikers. Goedkoper, maar meer werk is het om zelf een kweektent samen te stellen, in dit artikel op onze zustersite RollingStoned kun je lezen hoe je dat zou kunnen doen. Laat je in het geval dat je zelf een kweektent samenstelt eerst goed informeren over de veiligheid ervan, met krachtiger kweeklampen komen ook hogere veiligheids-eisen.

Wietzaden & ontkiemen

Heb je eenmaal een functionerende kweektent of kast staan, dan kan het daadwerkelijke kweken beginnen. Het is niet veel moeilijker dan een kamerplant in leven houden. Wietplanten groeien uitstekend in gewone potten met aarde, maar het leven begint natuurlijk met een zaadje. Wietzaden kun je op het internet bestellen bij een van de vele Nederlandse zadenbedrijven. Kies niet zomaar een soort, maar neem bij voorkeur een soort die goed aansluit op je wensen qua werking. Er zijn kort door de bocht gezegd twee hoofdrassen; indica’s en sativa’s. De meeste wietzaden zijn kruisingen tussen deze twee, ze zijn bijvoorbeeld indica-dominant of sativa-dominant. De indica dominante soorten zijn vaak wat makkelijker te kweken en uitstekende pijnbestrijders, je wordt er vaak ontspannen en slaperig van. Sativa-dominante wietsoorten geven meer een actief effect en werken meer in op het hoofd.

shutterstock_273826856

Zolang wietplanten dagelijks 18 uur licht en 6 uur donker krijgen, blijven ze in de groeifase. Foto: papi8888, Shutterstock

Ontkiemen van wietzaden is makkelijk, zodra een wietzaadje in contact komt met water en het niet te koud is (kamertemperatuur is prima) zal het binnen een dag of twee, drie uitkomen. Je kunt een wietzaadje simpelweg een halve centimeter diep in een klein potje met licht vochtige aarde laten ontkiemen. Zodra het zaadje dan boven de grond komt heeft het direct licht van een kweeklamp nodig. Andere kiemmethodes zijn tussen twee laagjes vochtig keukenpapier of deze 100% succesvolle kiemmethode.

Groeifase, bloeien en oogsten

Wietplanten maken in hun leven altijd twee hoofdfasen door. De eerste levensfase van wietplanten is de zogenaamde groeifase. Deze fase begint zodra het wietzaadje ontkiemd is. De tweede levensfase is die waarin wietplanten bloeien, in deze tweede fase komen er bloemen aan de vrouwelijke wietplant, de zogenaamde toppen, oftewel het medicijn.

Het moment waarop de groeifase eindigt en de bloeifase begint bepaal je als kweker zelf door de lengte van de dagen aan te passen. Een wietplant is een zogenaamde korte dag plant, dit betekent dat de bloei in de natuur op gang komt aan het einde van de zomer, wanneer de dagen korter worden. Het is om deze reden dat je als kweker een wietplant binnen in de groeifase kunt laten door de kweeklamp dagelijks 18 uur te laten branden en 6 uur uit te zetten. Om de wietplant vervolgens te laten bloeien hoef je alleen het lichtschema aan te passen van 18 uur licht en 6 uur donker naar 12 uur licht en 12 ur donker. Dit hoef je uiteraard niet met de hand te doen, een simpele timer op het stopcontact zorgt voor een automatische in en uitschakeling van de kweeklamp. Doorgaans laten kwekers hun wietplanten een week of vijf groeien voor ze de bloei in gang zetten.

Cannabis is een eenslachtige plantensoort, er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Alleen vrouwelijke wietplanten produceren wiet en mannelijke planten niet.  Gelukkig zijn bijna alle beschikbare wietzaden tegenwoordig gefeminiseerd. Dit betekent dat er alleen vrouwelijke wietplanten uit komen, zodat je als patiënt niet bezig hoeft te houden met het herkennen en verwijderen van mannelijke planten.

  • Een wietplant maakt twee fases door: de groeifase en de bloeifase
  • In de bloeifase groeien de toppen aan de vrouwelijke planten
  • De groeifase houdt aan zolang de plant dagelijks 18 uur in het licht en 6 uur in het donker staat
  • In de bloeifase krijgen wietplanten dagelijks 12 uur licht en 12 uur donker
  • Een timer schakelt de kweeklamp automatisch in en uit
  • Een goede groeifase duurt gemiddeld een week of vier tot vijf
  • De bloeifase duurt 6 tot 10 weken, afhankelijk van de soort
  • Alleen vrouwelijke wietplanten produceren wiet
  • Gefeminiseerde wietzaden leveren alleen vrouwelijke wietplanten
De bloeifase begint wanneer de planten dagelijks 12 uur licht en 12 uur donker krijgen. Foto: OpenRangeStock, Shutterstock

In de bloeifase produceert de vrouwelijke wietplant haar medicijn. Deze fase begint wanneer de planten dagelijks 12 uur licht en 12 uur donker krijgen en duurt meestal tussen de 6 en 10 weken. Foto: OpenRangeStock, Shutterstock

Hoe lang de groeifase duurt bepaal je als kweker dus zelf, de bloeifase duurt meestal ergens tussen de 6 en 10 weken, afhankelijk van welke wietsoort je kweekt. De wiet is klaar om te oogsten wanneer de toppen er dik en opgezwollen uitzien, vol zitten met plakkende witte harsdruppeltjes, en de kleine witte draadjes die uit de toppen groeien voor het overgrote deel bruin en ingedroogd zijn. Een groot deel van de grote bladeren zullen dan ook vergeeld zijn zoals de bladeren van bomen in de herfst ook vergelen. Er zijn ook accuratere methoden om het oogstmoment te bepalen, zoals aan de hand van de kleur van de trichomen, dat zijn de plakkerige miniscule harsdruppeltjes op de wiet. In deze trichomen zitten bovendien alle werkzame stoffen die van wiet een medicijn maken.

Plantvoeding

Wanneer je voor het eerst medicinale cannabis kweekt, maak je dan niet al te druk over voeding. Wanneer je gebruik maakt van potten met aarde van een liter of 12, dan bevat die aarde al een hoop voeding en hoef je zeker de eerste zes weken geen voeding bij te geven. Houd de aarde vochtig met water, maar niet te nat. Een ezelsbruggetje is om na het water geven, de grond te laten uitdrogen tot een centimeter of 4 diep voordat je weer water geeft.

In de bloeifase zou je eventueel wat biologische bloeivoeding kunnen geven. Dit kan kant en klare bloeivoeding zijn zoals deze van BAC of deze van CANNA, maar je kunt ook gebruik maken van vaste voeding uit het tuincentrum. Beendermeel is een uitstekende biologische bron van voeding voor bloeiende wietplanten.

Dit is in vogelvlucht hoe je een wietplant kweekt, wil je meer weten dan kun je enorm veel kweekinformatie vinden op onze zustersite RollingStoned.nl of specifieke vragen stellen op het Mediwietforum.

[Openingsfoto: tomkawila, Shutterstock.com]