Mediwiet kan erg duur zijn. Zeker voor mensen die er geen vergoeding voor krijgen van hun zorgverzekering kunnen de kosten aardig oplopen. In Nieuw Zeeland is het nog erger gesteld. Het enige goedgekeurde cannabis medicijn – Sativex – komt namelijk niet voor vergoeding in aanmerking. Waardoor het onbetaalbaar is voor de meeste patiënten. Gelukkig komt er een nieuw medicijn op de markt die de helft moet gaan kosten. Dr. Huhana Hickey is het eerste proefkonijn voor deze nieuwe mediwietvorm.
Beschikbare mediwiet – Sativex – onbetaalbaar
Dr. Huhana Hickey is de eerste die een nieuw betaalbaar alternatief voor Sativex mag uitproberen.
Dr. Huhana Hickey uit Nieuw Zeeland lijdt al langer aan multiple sclerose (MS). Om de pijn daarvan te bestrijden nam de professor van de AUT Universiteit vroeger een cocktail aan medicatie. Maar veel beter werd ze daar niet van. “Ik was een zombie. M’n lever hield er langzaamaan mee op en andere organen speelden op. Er moest meer zijn in het leven”, zegt Huhana. Na een zoektocht naar nieuwe medicatie kreeg zij in februari 2016 toestemming van de overheid om Sativex te gebruiken tegen haar pijn. Een cannabinoïden-spray die meer wordt voorgeschreven aan MS-patiënten.
Het Britse medicijn van GW Pharmaceuticals hielp wel maar is zo duur dat het voor veel patiënten niet te bekostigen is. Pharmac – de Nieuw Zeelandse overheidsinstantie die bepaalt welke medicatie wordt vergoed – is wel vrij in het ondersteunen van medicinale cannabis. Maar in dit geval zegt de Operationeel Directeur van Pharmac dat er te weinig bewijs is voor de effectiviteit van Sativex. In het Verenigd Koninkrijk en België is Sativex overigens het enige goedgekeurde cannabis medicijn.
Geen vergoeding Sativex
De mediwiet wordt dus niet vergoed en moet volledig door de patiënt worden betaald. “$1200 per maand gaat z’n tol eisen. Ik moest m’n spaarpot legen, een lening afsluiten en het heeft me in de schulden gebracht”, zegt Dr. Hickey over de kosten van de medicatie.
Hoewel Nieuw-Zeelandse overheidsinstanties medicinale cannabis mógen vergoeden vinden ze Sativex niet effectief genoeg bewezen om daarvoor in aanmerking te komen. [Foto: shutterstock/gopixa]
In Nederland is het medicijn nog helemaal niet beschikbaar door het gebrek aan een vergoedingstraject. Voor Nederlanders is de wietspray het makkelijkst te krijgen via Duitse apotheken, waar contant moet worden afgerekend.
Er zijn momenteel maar 42 mensen met toestemming om Sativex te gebruiken in Nieuw Zeeland. Door de illegale status van cannabis aldaar is mediwiet – in elke vorm – moeilijk legaal te krijgen. Veel patiënten zijn dan ook aangewezen op het criminele circuit. Iets waar Dr. Hickey geen gebruik van wil maken: “Ik wil niet naar de gevangenis. Daar kunnen ze niet voor me zorgen, er zijn geen gevangenisziekenhuizen en geen goede zorg.” Daarnaast is ze bang dat illegale wiet roken impact kan hebben op haar carrière als onderzoeker en docent aan de AUT Universiteit.
Proefkonijn voor nieuw – betaalbaar – cannabis medicijn
Shane Le Brun is oprichter van Medicinal Cannabis Awareness – een non-profit organisatie voor de normalisering en informatieverspreiding over mediwiet in Nieuw Zeeland. Hij zegt dat de hoge kosten – veroorzaakt door de illegaliteit van de wietplant – veel Kiwis [mensen uit Nieuw Zeeland, red.] hebben ontmoedigd om zich aan te melden voor Sativex. “Er zijn veel mensen voor gekwalificeerd maar ze kunnen het simpelweg niet betalen, dus vragen het niet aan”, zegt Le Brun.
-
-
GW Pharmaceuticals is vooral bekend van Sativex. Een orale spray die in veel landen gebruikt mag worden tegen aandoeningen als bijvoorbeeld MS.
-
-
Tilray produceert medicinale cannabis in verschillende vormen en een stuk goedkoper dan Sativex van GW Pharmaceuticals
Het Canadese Tilray moet daar verandering in gaan brengen. Het bedrijf heeft gelijknamige cannabisextracten en andere medicinale cannabisproducten, die voor de helft van de Sativex-prijs over de balk zullen gaan. Shane Le Brun heeft Dr. Hickey geholpen met de aanvraag van het nieuwe medicijn. “We hopen dat Tilray net zo goed werkt als Sativex en de deuren opent voor een alternatief dat veel goedkoper is”, zei hij daarover.
Tot nu toe heeft Pharmac het nieuwe medicijn Tilray nog niet beoordeeld. Zij zouden een aanvraag voor vergoeding wel verwelkomen als het medicijn zou worden goedgekeurd door Medsafe – de instantie die over veiligheid van medische zorg gaat in het land. Dr. Hickey zegt dat Pharmac op z’n minst mediwiet gedeeltelijk zou moeten vergoeden. Om te voorkomen dat Nieuw-Zeelanders zich wenden tot criminaliteit.
[Openingsfoto: shutterstock/Blablo101]