Koken met cannabis • 7 redenen waarom edibles goed voor je zijn
Het eten en drinken van (al dan niet rauwe) cannabis biedt vele gezondheidsvoordelen, zeker ook vergeleken met het traditionele roken van wiet.
Edibles, oftewel voedingsproducten met cannabis of werkzame stoffen uit de plant, zijn populair in de VS en Canada, ook bij patiënten. Maar hoe zit het in Nederland eigenlijk? Wat is de wettelijke status van edibles? Waarom verkopen sommige coffeeshops ze wel en andere niet? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen voor medicinale gebruikers?
Mensen eten al zeker 2.500 jaar cannabis als medicijn en waarschijnlijk veel langer. In het oudst bekende Chinese kruidenboek staat ‘Ma-Fén’, letterlijk: ‘vermalen hennep’, van vrouwelijke cannabisplanten als remedie tegen malaria, reuma en menstruatiepijn. In hetzelfde boek staat dat het eten van hennepzaden kan leiden tot het zien van demonen. Soortgelijke beweringen zien we terug in de oudste Europese kruidenboeken uit de vijftiende en zestiende eeuw.
Binnen de Indiase geneeskunde neemt cannabis al millennia een centrale plaats in. De plant is ‘de penicilline van de Ayurvedische geneeskunde’ genoemd. Nog steeds gebruiken miljoenen Indiërs ‘Bhang Lassi’, de traditionele yoghurtdrank met cannabis om hun gezondheid en welzijn te verbeteren.
LEES OOK: Wat is Bhang Lassi en hoe maak je dit wietdrankje zelf?
Voor medicinale gebruikers heeft het eten of drinken van cannabis een aantal specifieke voor- en nadelen. Belangrijkste voordeel is het langduriger effect, gemiddeld genomen twee keer zo lang als dat van gerookte of verdampte cannabis. Bij de meeste mensen houdt het effect van edibles vijf tot acht uur aan.
Een nadeel is de onvoorspelbaarheid van het effect: iedereen reageert anders op edibles, afhankelijk van bijvoorbeeld lichaamsgewicht, eerdere ervaring met cannabis en een al dan niet nuchtere maag. Ook de tijd tussen inname en ervaring van het effect verschilt enorm per persoon, van een kwartier tot wel twee uur. Daarin schuilt het belangrijkste risico voor overdosering: je neemt makkelijk teveel, omdat het effect vertraagd optreedt. Als het effect uiteindelijk optreedt, kan dat overweldigend zijn. Bij het roken of verdampen van cannabis voel je het effect onmiddellijk op en weet je dus ook meteen wanneer je genoeg hebt gehad.
Zeker voor beginners is het dus raadzaam om het Amerikaanse devies ‘start low, go slow’ in de praktijk te brengen: begin met een kleine hoeveelheid en doe het langzaam aan. Beter één sessie waarbij er weinig of niks gebeurt en een tweede sessie met een ruimere dosis, dan een vervelende ervaring door teveel van het goede in één keer.
En natuurlijk zijn edibles veel discreter dan roken of verdampen, wat zeker buitenshuis een voordeel kan zijn.
In de Verenigde Staten en Canada – waar cannabis grotendeels legaal is – is het aanbod van edibles de afgelopen jaren geëxplodeerd. Naast gummibeertjes in alle kleuren en smaken zijn er frisdranken met THC, CBD of een combinatie van beide, honderden soorten infused koekjes en chocolaatjes tot zelfs pastasaus met cannabinoïden. Omdat de productie legaal en dus gereguleerd is, hebben consumenten en patiënten toegang tot betrouwbare productinformatie en producten met uiteenlopende ratio’s van werkzame stoffen.
Zover zijn we in Nederland – laat staan België – nog lang niet, maar ook hier zijn edibles bezig aan een langzame opmars. Een toenemend aantal coffeeshops heeft edibles op het menu staan en ze vliegen doorgaans de deur uit. Na jaren waarin er hooguit een plakje zelfgebakken spacecake te krijgen was, duiken steeds vaker brownies, luxe bonbons en ook gummisnoepjes op in de coffeeshop, al dan niet in de vorm van een wietblad.
Eén Nederlandse producent combineert een duidelijk symbolen-systeem met tips voor veilig gebruik op iedere verpakking:
-1 à 2 uur inwerktijd, niet eerder bijnemen
-Het effect kan 3 tot 6 uur aanhouden
-Eerste vier keer onder begeleiding gebruiken
-Uit de buurt houden van kinderen en dieren
Volgens de letter van de wet zijn zowel producenten van moderne edibles als de coffeeshops die deze producten verkopen in overtreding. De Opiumwet verbiedt hennepolie expliciet; het staat op lijst I en niet, zoals hasj en wiet, op lijst II. Een definitie van wat onder hennepolie wordt verstaan ontbreekt in de Opiumwet.
Wel heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over spacecake, in 2011. Het hoogste rechtscollege van ons land beschouwt wietboter als een extract en dus als een verboden lijst I product. Spacecake gemaakt met wietboter is dus niet toegestaan, maar spacecake bereid met gemalen wiet mag weer wel.
Dit is des te opmerkelijker omdat productie van edibles met extracten exacte dosering mogelijk maakt. De exacte methode is dus verboden, terwijl de onvoorspelbare methode is toegestaan. Van diverse kanten wordt er bovendien op gewezen dat de overheid in het kader van de ontmoediging van tabaksgebruik en roken edibles juist ruim baan zou moeten geven als alternatief. Dat is misschien wel het grootste voordeel van edibles: je longen worden op geen enkele wijze belast.
Voorlopig zitten edibles, net als thuisteelt, de coffeeshop en eigenlijk het hele cannabisbeleid in een grijs gebied. Ook hier is verandering broodnodig en onvermijdelijk. Tot die tijd blijft de veiligste optie: zelf edibles maken van je eigen planten, zodat je zelf overzicht houdt over het hele proces, inclusief de dosering.
Online zijn talloze recepten te vinden, het recept hieronder verscheen eerder dit jaar in De Nationale Cannabis Krant.
Voordat je wat voor een edible ook kan maken, is het belangrijk om een basis te hebben. Dit recept gaat dan ook over het maken van je eigen cannabiskokos. Waarom kokosolie? Omdat het een vetrijk product is, met vele voordelen. Kokosolie is lang houdbaar en prettig om mee te werken in verschillende recepten, omdat het neutraal van smaak is. Wij hebben voor jou het ultieme recept voor cannabiskokos.. So let’s cook!
Wat heb je nodig:
7 gram gedecarboxyleerde cannabis
340 gram kokosolie
475 gram koud water
Fijne zeef
Kaasdoek (of ongebruikte panty kan ook)
Grote kom
Een (weck)pot die goed afsluit
Pan
Rubber spatel
Snoepthermometer (eventueel)
Eerst moet je de cannabis decarboxyleren. Verwarm de oven voor op 135°C, voor een constante temperatuur is het slim om de oven zestig minuten voor te verwarmen. Spreid het bakpapier uit en leg hierop de cannabistopjes, niet groter dan erwten. Bak de topjes twintig minuten. Haal ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen.
Zet een middelgrote pan op matig vuur en doe er de cannabis, kokosolie en water in. Breng dit mengsel net onder het kookpunt (95° à 99° Celsius), zonder te roeren. Je kunt een snoepthermometer gebruiken om dit precies te meten. Zorg ervoor dat het mengsel de komende vier uur op deze temperatuur blijft. Er mogen wat lichte bubbels ontstaan, maar het mag niet koken. Als je merkt dat het water snel verdampt kun je nog een kop (240 ml) toevoegen. Roer het mengsel af en toe rustig door. Gebruik hiervoor een rubber spatel, geen hout!
Haal na vier uur de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Pak een grote kom, zet de zeef er op en bedek deze met de kaasdoek. Giet voorzichtig je mengsel hierin. Schraap met de spatel alle restjes uit de pan. Druk met je spatel het mengsel goed aan in de zeef. Wring de kaasdoek uit om zoveel mogelijk olie op te vangen. Wanneer je dit met een panty doet, giet je het mengsel door de panty en wringt het daar in uit.
Zet het mengsel nu 24 uur in de koelkast. Als het is afgekoeld, is de kokosolie hard geworden en van het water gescheiden. Je kunt het nu in een ander (handiger) potje doen en tot wel drie maanden bewaren in de koelkast en zes maanden in de vriezer.
Cannabiskokos is een super goede basis voor zowel zoete als hartige edibles. Zo kun je er bijvoorbeeld heerlijke chocolate chip cookies mee maken. Het recept staat op pagina 8.