Onze oosterburen zijn goed bezig op cannabis-gebied. Terwijl Nederlandse zorgverzekeraars om de beurt aankondigen te stoppen met de vergoeding van medicinale cannabis. Wordt het in Duitsland straks verplicht voor zorgverzekeraars om mediwiet te vergoeden. De Duitse regering is bezig met een nieuwe wet die het vanaf begin 2017 makkelijker maakt voor patiënten om aan hun mediwiet te komen.
Nieuwe wet
In het voorjaar van 2017 treedt in Duitsland een nieuwe wet in werking. De vernieuwde wet maakt het voor onze buur-patiënten makkelijker om aan medicinale cannabis te komen. Patiënten met een (chronische) pijnlijke aandoening komen in aanmerking voor een mediwiet-recept van hun arts als geen andere behandeling lijkt te werken.
Voorheen dienden medicinaal cannabis-gebruikers een vrijstellingsverzoek aan te vragen bij het Federale Instituut voor Drugs en Medicinale Producten (BfArM). Met de nieuwe wet hoeven zij van dat instituut geen goedkeuring meer te krijgen om mediwiet te gebruiken.
De wet verplicht bovendien zorgverzekeraars om medicinale cannabis te vergoeden. De Duitse minister van Volksgezondheid zegt erover: “Ons doel is dat ernstig zieke mensen op de beste manier worden verzorgd”, een veelbelovende uitspraak die kaarsrecht tegenover recente Nederlandse ontwikkelingen staat.
Onderzoek
Doordat cannabis zo lang illegaal is (geweest) zijn er maar weinig klinische studies gedaan naar de werkzaamheid van medische wiet. De nieuwe Duitse wet brengt ook dáár verandering in.
Aan de nieuwe wet en voorwaarde voor vergoeding te zien wil Duitsland écht vooruit op het gebied van medicinale cannabis. [Foto: shutterstock/Blablo101]
Patiënten krijgen de mediwiet namelijk vergoed op de voorwaarde dat ze meedoen aan een onderzoek naar de therapeutische werking van cannabis. Deze voorwaarde belooft dat Duitsland vooruitgang wil op het gebied van medicinale cannabis. Hopelijk breidt deze motivatie zich als een (wiet-)olie vlek uit naar het westen en de rest van de EU.
Nederland
De regering en zorgverzekeraars zouden het beste met je voor moeten hebben. Maar in Nederland blijkt het tegenovergestelde waar. Hier lijkt het er op dat patiënten ziek mogen blijven en zoveel mogelijk geld uit de zakken moet worden geklopt. Achmea liet namelijk eerder weten te stoppen met het vergoeden van medicinale cannabis, waarna diverse anderen volgden. Helaas is die beslissing genomen op basis van onderzoeken naar neppe cannabinoïden. Daaruit bleek cannabis geen medicinale waarde te hebben. Maar wij weten wel beter.
Recente ontwikkelingen in Nederland doen geloven dat het hier meer om geld dan om de welzijn van patiënten gaat.
Blijkbaar vindt Nederland de medicinale waarde van wiet niet genoeg voor patiënten, maar wel voor de staatskas. Want vlak na de aankondiging van de zorgverzekeraars kwam nogal opmerkelijk nieuws uit de Tweede Kamer. Nederland gaat 1000 kilo mediwiet exporteren naar Duitsland. Dat is beduidend meer dan de afgelopen jaren. Uiteraard is de cannabis afkomstig van Bedrocan, de enige legale kweker in Nederland die in opdracht van een overheidsbureau wiet teelt voor Nederlandse apotheken en (veel) exporteert naar het buitenland.
[Openingsfoto: shutterstock/canadastock]