(advertenties)
(advertentie)
Sinds donderdag 17 augustus is Dr. Franjo Grotenhermen, voorzitter van de ‘Arbeitsgemeinschaft Cannabis als Medizin’ voor onbepaalde tijd in hongerstaking gegaan. Daarmee hoopt de Duitser druk uit te oefenen op de overheid voor een volledige legalisering van medicinale cannabis en het is een protest tegen de bestaande mediwiet bureaucratie in zijn land.

Bekende voorvechter van medicinale cannabis

Dr. Franjo Grotenhermen (1957) is ook over de grenzen bekend door zijn nimmer aflatende strijd voor het vrijgeven van cannabis als medicijn. De sympathieke Duitser is namelijk ook Geschäftsführer der Internationalen Arbeitsgemeinschaft für Cannabinoidmedikamente (IACM). Met zijn medische achtergrond weet Grotenhermen bovendien ook nog eens heel goed waarover hij het heeft als ie zijn mond opendoet over mediwiet…

Maar voorlopig zal die mond dus vooral weigeren te eten. ‘Totdat Duitsland alle burgers heeft gedecriminaliseerd die cannabis nodig hebben om hun serieuze ziektes te behandelen’, aldus een persbericht dat via MarijuanaPolitics.com naar buiten kwam.

‘Stop vervolging’

In zijn verklaring voor de drieste actie wijst de dokter-activist ook naar de medicinale cannabiswetten in Duitsland. Die zijn weliswaar kakelvers (pas sinds 10 maart is er sprake van legale mediwiet in de Duitse wet), maar ze zijn ook ’te bureaucratisch’. Dat maakt behandeling met medicinale cannabis ‘onaantrekkelijk voor artsen die in principe voorstander van zulke therapie zijn’, vindt Dr. Grotenhermen.

‘De wetgevers hebben een grote stap in de goede richting gezet’, meent de hongerstaker, ‘maar veel patiënten zijn nog steeds afhankelijk van een nog steeds als illegaal beschouwde behandeling. Voor hen dreigen criminele sancties. Dit is niet langer acceptabel. Daarom is een basale vrijgave in de drugswet noodzakelijk. De vervolging van patiënten aan wie een dokter de noodzaak voor cannabis therapie heeft toegekend moet stoppen.’

Zaak van patiënt en zijn arts

Verder vindt Grotenhermen dat ‘de behoefte aan cannabis therapie niet zou moeten worden beoordeeld door de rechterlijke macht, een overheidsinstantie of een verzekeringsmaatschappij, maar ‘liever wordt zo’n beslissing genomen tussen een patiënt en zijn arts’.

Al met al genoeg reden om de narcoticawet te veranderen vindt Franjo Grotenhermen, en om daarvoor dus in hongerstaking te gaan. De mediwiet voorman heeft er zelfs een speciale website voor in het leven geroepen (ook Engelstalig desgewenst), waar je meer informatie vindt over zijn unieke actie en de Duitse (wettelijke) situatie waartegen hij ageert: cannabis-hungerstrike!