Vijf kweekfactoren voor gezonde wietplanten en een goede oogst
Regel de vijf belangrijkste kweekfactoren goed, en creëer de perfecte omstandigheden voor cannabisplanten. Gewoon, in een kweekkast thuis.
Na deze derde bloeiweek zijn bij Dokter Groen de leukste weken van het kweken aangebroken. Namelijk de weken waarin hij zijn toppen dagelijks groter ziet worden. Hij egaliseert zijn toppenzee, legt uit hoe je mooie groene foto’s maakt in paars led kweeklicht en komt erachter dat het Blumat systeem geweldig is.
Het is alweer drie weken geleden sinds ik het lichtschema in mijn compacte kweekkast van 18/6 naar 12/12 omschakelde, en de bloei zit er lekker in. De Candy Dawg Kush gaat zoals te verwachten viel natuurlijk het hardst maar ook aan de Dinamed CBD groeien nu duidelijk herkenbare beginnende toppen. Natuurlijk is de bloeifase pas net begonnen maar het ziet er al best smakelijk uit als je ’t mij vraagt.
Ik hoor kwekers dikwijls klagen over de slechte kwaliteit foto’s die ze maken omdat het paarse led kweeklicht de kleur van de planten vertekent. Dit kun je oplossen met dure kleurfilters maar ik heb er een goedkopere oplossing voor: witpunt correctie.
Hierboven zie je twee dezelfde foto’s. Dat wil zeggen twee foto’s genomen vanuit hetzelfde perspectief maar met verschillende instellingen op mijn camera. De bovenste foto ziet er een stuk duidelijker uit zonder het paarse licht van de Hans Panel, nietwaar? Dat komt omdat ik een witpunt correctie op mijn camera heb ingesteld.
Stel een handmatige witbalans in op je camera en je maakt mooie groene foto’s in het paarse licht van led kweeklampen.
Niet veel mensen weten het, maar de meeste fototoestellen hebben de mogelijkheid om een witpunt correctie in te stellen. Ik heb zelf een digitale spiegelreflexcamera maar ook compactcamera’s hebben meestal de mogelijkheid om de witbalans aan te passen. Soms heet het witbalans, soms witpunt correctie maar de instelling is hetzelfde. Heb je een iPhone dan kun je de witbalans aanpassen met een van de vele fotografie-apps uit de Apple store.
Op je camera werkt het als volgt: zoek de witbalans-instellingen en selecteer ‘witbalans handmatig instellen’ of iets dergelijks. Houd nu een wit vel papier onder je led kweeklamp, ongeveer op de plaats waar je wietplanten staan. Neem een foto waarin alleen het wit van het papier te zien is en druk op de knop van je camera om deze foto te gebruiken om een nieuwe handmatige witbalans mee in te stellen.
Vorige week heb ik de planten aan de onderkant flink gediefd en aan de bovenkant een paar van de grootste schutbladeren weggehaald. Daarna heb ik de planten twee keer water met behoorlijk wat biologische PK booster van Bioquant gegeven zodat ze voldoende fosfor en kalium hebben om toppen van te maken. Hoewel ik daarna wel tevreden was met de structuur van de planten (boven lekker vol en onder zo kaal als een biljartbal) zat er nog teveel hoogteverschil tussen sommige planten.
Om ervoor te zorgen dat alle toppen aan de bovenkant van de planten op gelijke hoogte groeien, heb ik de kortere planten op een verhoging gezet. Ik heb hier piepschuim blokken voor gebruikt maar je kunt natuurlijk van alles gebruiken om potten mee te verhogen. Het Blumat bewatering systeem komt hierbij ook goed van pas want dat zorgt ervoor dat er nooit water aan de onderkant uit de potten druppelt.
Geef je met de hand water dan kun je de potten beter op individuele schotels zetten, en niet alleen wanneer je ze op een verhoging zet. Het water dat dan namelijk aan de onderkant uit de potten loopt wanneer je met de gieter water geeft, kan dan door een of meerdere andere planten worden opgezogen. Je weet dan uiteindelijk niet meer hoeveel water elke plant krijgt. Gebruik wanneer je handmatig water geeft dus altijd individuele schotels onder je potten.
Ik ben zeer te spreken over het Blumat systeem. De planten krijgen altijd exact de juiste hoeveelheid water en hun bladeren prikken altijd fier omhoog. Ik denk zeker dat dat tot een betere oogst zal leiden. Eén van de nadelen – tenminste dat dacht ik – was dat ik de planten niet meer uit de kast zou kunnen nemen om ze te verzorgen. Zo heb ik het dieven en het ontbladeren vorige week heel onhandig tussen de takken door moeten doen. Vooral de achterste planten waren lastig te bereiken.
Maar nu blijkt dus (ik heb het nagevraagd) dat je de Blumat sensoren best even tijdelijk uit de planten kunt nemen om ze te verzorgen, je ziet het op de rechter foto hierboven. Ik ben blij want dit betekent dat het enige nadeel dat ik aan het Blumat systeem kon vinden, eigenlijk niet bestaat.
Hou er echter wel rekening mee dat je het systeem aan het begin van je kweek zo aanlegt dat je planten buiten de hoofdleiding van het systeem staan. Anders kun je ze alsnog niet uit de kast nemen, zoals bij mij het geval is (zie de onderste foto hierboven). Ach, al doende leert men zal ik maar zeggen.
Met de planten allemaal gediefd en wel op de juiste hoogte, is het nu een kwestie van kijken hoe de toppen zich ontwikkelen. Ik zal de planten wekelijks wat nog wat extra biologische PK booster geven maar voor de rest wordt het vooral kijken en genieten hoop ik. Moet alles natuurlijk wel goed blijven gaan want een tegenslag zit bij het kweken altijd in een klein hoekje, blijf dus altijd alert. Tot volgende week!