(advertenties)
(advertentie)

Het beste van twee gezonde werelden combineren, zo zou je met enige goede wil vegan edibles (eetbare cannabisproducten) wel kunnen noemen. Om de aarde te redden van de (klimaat)ondergang adviseren wetenschappers zelfs dat de mens zou moeten switchen naar een plantaardig dieet. Dat zal nog wel heel wat voeten in de aarde vergen, maar je zou vast kunnen beginnen met deze 10 smakelijke vegan edibles!

Wat is veganistisch leven?

Veganisme is een vorm van eten waarbij enkel producten gegeten worden waar niets dierlijks in terug te vinden is. Je zou deze eetwijze beter een soort lifestyle kunnen noemen, want de echte vegans kopen ook geen andere spullen waarvoor dieren gebruikt zijn. Hierbij kun je denken aan verzorgingsproducten, maar ook kleding en schoenen. Als het gaat om eten, worden onder andere melk, kaas, yoghurt, vlees, gevogelte, eieren, vis en honing vermeden. Het is soms een hele uitdaging voor degenen die veganistisch zijn, om geschikte smakelijke en/of kant-en-klare eetwaren te kopen.

Veel mensen die veganistisch zijn, bereiden hun eigen eten van A tot Z. Aangezien edibles niet enkel bestaan uit bijvoorbeeld cake of koekjes, zijn er ook met wiet aardig wat (medicinale) lekkernijen te bereiden. Je zou bij elke maaltijd van de dag wel zo’n lekkernij kunnen nuttigen; zowel als eten of als drankje. In dit artikel delen we tien heerlijke recepten, waar je uiteraard ook je eigen varianties van kunt maken.

Gezonde edibles maken die ook vegan zijn? Dat doe je zo!

Elk van de onderstaande recepten vereist een basisingrediënt dat is bereid met cannabis. Wanneer je reeds gewend bent om met cannabis te koken, heb je ze misschien al klaarstaan en kun je direct aan de slag. Zo niet, begin je met het maken van cannaboter, cannabis kookolie, of cannabis amandelmelk. Met één klik op het door jouw gewenste basisingrediënt, kom je erachter hoe je dit dient te bereiden.

Zodra je deze essentiële ingrediënten klaar hebt, is het tijd om je recept te kiezen en heerlijke vegan edibles te maken.

Veganistisch cannabis edibles maken voor een lekker en vooral gezonde hap (of drank)! [foto: PABLO ADRADA/Shutterstock]

#1 Veganistische wietpudding met chiazaad

Wil je lekker en gezond ontbijten? Dan kies je voor deze pudding. Deze pudding zorgt voor een goed begin van de dag, omdat het je voedzame energie en gezonde calorieën oplevert. Het is volledig vegan en snel te bereiden. Dat snel is ook wel handig, want je dient deze wietpudding vooraf klaar te maken.

Dit recept is geschikt voor ongeveer 2 tot 4 personen.

Ingrediënten

  • 1 kopje cannamelk (gemaakt met een niet-zuivel alternatief)
  • 1 kopje ongezoete amandel-, soja- of kokosmelk
  • ½ kopje chiazaad
  • 1-2 eetlepels ahornsiroop (naar smaak)
  • 2 eetlepels vanille-extract
  • Fruit en andere toppings (optioneel)

Bereiding

  1. Meng de cannamelk, ongezoete niet-zuivelmelk, chiazaden, ahornsiroop en het vanille-extract in een grote kom.
  2. Doe de mix in aparte bakjes, of laat hem in de kom als je het niet erg vindt om het niet vooraf in porties te verdelen.
  3. Roer het nog even goed door en plaats het daarna afgedekt in de koelkast. Daarna roer je de pudding om de 1 à 2 uur nog eventjes door, in ieder geval de eerste paar uur na het samenvoegen van de ingrediënten. De pudding is over het algemeen na een uur of zes klaar en na bereiden is hij nog zes dagen houdbaar in de koelkast.
  4. Zorg er sowieso voor dat je de pudding vlak voor je naar bed gaat nog een keertje goed doorroert. Dan heb je zeker weten een heerlijk ontbijt de volgende ochtend.
  5. Serveer je wietpudding met chiazaad eventueel met wat extra fruit of andere toppings. Deze pudding is heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld bessen, stukjes ananas of banaan, muesli, noten en kokosvlokken.

#2  Avocado’s gevuld met cannabis-cashewroom

Avocado’s zijn super gezond! Ze bevatten omega-3 en omega-6 vetzuren een en tal van vitamines en mineralen. Dit verrukkelijke recept geeft een lekkere twist aan het eten van een avocado, door er een fluweelzachte cashewroom aan toe te voegen. Deze room is een 100% veganistisch alternatief voor normale keukenroom. 

Dit recept is geschikt voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 2 grote avocado’s
  • ½ kopje gezuiverd water (uit een flesje dus)
  • 1-2 eetlepels cannabisolie
  • 1 kopje cashewnoten die vier uur zijn geweekt en afgespoeld
  • 1 eetlepel Edelgist
  • ¼ teentje knoflook
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel tamari
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • ⅛-¼ theelepel zeezout

Optionele toevoegingen

  • Gehakte kruidnagel
  • Fijngesneden cherrytomaatjes
  • Fijngemalen paranoten
  • Olijfolie of balsamico azijn 

Bereiding

  1. Begin met het bereiden van je avocado’s. Snijd ze doormidden, verwijder de pitten en verwijder het vruchtvlees in één stuk van de schil met een grote lepel. Leg de stukken avocado apart op een bord, we gaan hier later mee verder.
  2. Meng in een blender het gezuiverde water, de cannabisolie, de geweekte cashewnoten, het Edelgist, de knoflook, de citroensap, de tamari, de appelciderazijn en het zeezout. Mix het goed tot er een gladde textuur ontstaat.
  3. Vul met een lepel de stukken avocado met de cashewroom. Maak het geheel helemaal af met een topping, zoals wat gehakte kruidnagel, gemalen paranoten, gehakte tomaten of een scheutje olijfolie/balsamicoazijn.

#3  Veganistische Vietnamese rijstnoedel salade (met wiet!)

Deze lunch is een Vietnamese klassieker in vegan stijl en het bevat een grote hoeveelheid cannabis. Het bereiden van deze salade is eenvoudig en redelijk snel.

Dit recept is geschikt voor ongeveer 2-3 personen en kost je 25 minuten voorbereidingstijd.

Ingrediënten

  • 150 mg rijstvermicelli noedels
  • 1 gesneden lange Engelse komkommer
  • 2 grote, in dunne plakjes gesneden wortels
  • Een stukje fijngesneden kool, groen of rood
  • 2 dun gesneden lente-uitjes
  • 10 gram gerehydrateerd zeewier of wakame (optioneel)
  • 20 gram dun gesneden ingelegde gember (optioneel)
  • Zwart of wit sesamzaad voor garnering (optioneel)

Voor de dressing

  • 6 eetlepels witte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel sesamzaadolie
  • 1-2 eetlepels cannabisolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 theelepels rijstazijn
  • 2 theelepels limoensap
  • 4 eetlepels glutenvrije tamari- of sojasaus
  • 3-4 theelepels hete chilipasta (optioneel)

Bereiding

  1. Begin met het koken van je rijstnoedels in een grote pan; volg de instructies op de verpakking. Deze noedels koken meestal snel als je water vooraf al aan de kook is gebracht. Zeef vervolgens de noedels, spoel ze af met koud water en zet ze opzij.
  2. In een kleine koekenpan, rooster de witte sesamzaadjes droog. Zodra ze van het vuur zijn, gebruik je een vijzel om de zaden tot een fijn poeder te verwerken.
  3. Meng in een middelgrote mengkom het sesampoeder, de sesamzaadolie, de cannabisolie, de ahornsiroop, de rijstazijn, de limoensap, de tamari/sojasaus en de hete chilipasta. Je kunt de hoeveelheden aanpassen aan jouw eigen smaak en voorkeur.
  4. Nu is het tijd om de salade te maken. Spoel de noedels nog een keer af met koud water om ze af te laten koelen. Meng in een grote slakom de koude rijstnoedels, de gesneden Engelse komkommer, de dun gesneden wortels, de fijngehakte kool, de dun gesneden lente-uitjes, de opnieuw gehydrateerde wakame, de dun gesneden ingelegde gember en de sesamzaadjes voor garnering samen. Schep de salade een paar keer goed om en giet de saus erover. Verdeel de porties in kommetjes en serveer, eet en geniet!

#4  Veganistische pindakaas ganja fudge

Dit smakelijke recept bevat 100% veganistische pindakaas. Daarnaast is het super eenvoudig te bereiden, ook wanneer je geen ster in koken bent.

Dit recept is voldoende voor ongeveer 16 porties.

Ingrediënten

  • 1 kopje vegan cannaboter (gemaakt met kokosolie)
  • 3 ½ kopje poedersuiker
  • 1 kopje pindakaas (kamertemperatuur)
  • 1 kopje cacao
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding

  1. Begin met het licht invetten van een ovenschaal met kokosolie of een andere mild smakende olie.
  2. Verwarm je cannaboter in een middelgrote tot grote pan op laag tot middelhoog vuur. Roer vervolgens met een spatel de poedersuiker erdoor, totdat de twee ingrediënten volledig zijn gemengd. Dit kan een paar minuten duren, dus blijf gewoon roeren. Roer vervolgens, terwijl je de vlam laag zet, de cacao erdoor. Roer tot slot de pindakaas en het vanille-extract erdoor.
  3. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de ovenschaal die je eerder hebt ingevet en apart gezet. Zet het mengsel in de koelkast om af te koelen. Zodra de inhoud helemaal helemaal stevig is, kun je hem uit de overschaal halen.
  4. Snijd de fudge in vierkantjes en eet en geniet!

#5  Pittige en weedy veganistische Fettuccine Alfredo

Dit volledig veganistische recept maakt zijn romige en verrukkelijke verwachtingen waar. Het is een ongelooflijke manier om je smaakpapillen te verwennen. Het is een complete maaltijd, met een bijzondere twist. Dit recept voor Fettuccine Alfredo is lekker en zeer eenvoudig te maken.

Het recept is voldoende voor ongeveer 4 personen en vraagt 35 minuten kook-/voorbereidingstijd van je.

Ingrediënten

  • 500 gram ei-vrije fettuccine pasta
  • 1 kopje cannamelk (gemaakt met een niet-zuivel alternatief)
  • 1 kopje ongezoete niet-zuivelmelk (soja, amandel, kokosnoot, enz.)
  • 200 gram vegan roomkaas
  • 1-2 theelepels citroenschil
  • 3 eetlepels voedingsgist
  • 3 eetlepels gesneden en geblancheerde amandelen
  • 1-2 eetlepels cannabisolie (of olijfolie als je de extra cannabis niet wilt)
  • ½ kopje gehakte verse peterselie
  • 3 teentjes fijngesneden knoflook 
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper (naar smaak)

Bereiding

  1. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de eivrije fettuccine-pasta toe. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je klaar bent giet je de pasta af en zet je 1 à 2 kopjes van het hete pastawater opzij.
  2. Meng de magere melk, de cannamelk, de magere roomkaas, de amandelen, de citroenschil, de voedingsgist, het zeezout en de zwarte peper in een blender. Mix het tot een gladde substantie.
  3. Doe de cannabisolie (of olijfolie) en de gehakte knoflook in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roer de knoflook tot hij zacht wordt en begint te bruinen. Voeg in dezelfde koekenpan het net bereide vegan roomsausmengsel toe. Roer het geheel goed door. Voeg ook een ½ kopje van het pastawater toe dat je eerder opzij hebt gezet. Roer opnieuw en breng aan de kook. De saus moet dik en romig zijn (5-10 minuten is meestal voldoende kooktijd).
  4. Als de saus klaar is, voeg je de eerder gekookte pasta toe. Werk het desgewenst af met nog een eetlepel wietolie. Als de saus te dik is, roer er dan nog wat van het pastawater door. Serveer de saus met de daar doorheen geroerde pasta in aparte kommen. Maak het helemaal door er een beetje gemalen zeezout of peper overheen te doen.

Ook de oer-Hollandse pannenkoek kan vegan stijl met wiet… [foto: anutr tosirikul/Shutterstock]

#6  Vegan pannenkoeken met pompoen

Deze pannenkoeken met cannabis en pompoen zijn reuze gezond. Pannenkoeken zijn ieder moment van de dag te eten; als ontbijt, lunch, avondeten of als tussendoortje. Ze zijn altijd lekker, maar bij uitstek op een gure herfstdag!

Ingrediënten

  • Olijfolie of kokosolie
  • Een kopje vanille-amandel- of sojamelk
  • Een eetlepel vers geperst citroen- of sinaasappelsap
  • 2,5 kopje cannabis kookolie
  • Twee eetlepels agave siroop
  • Drie overrijpe bananen
  • Een theelepel vanille-extract
  • Een kopje wit volkoren meel
  • 5 kopjes bloem voor alle doeleinden
  • Een theelepel bakpoeder
  • Een theelepel baking soda
  • Een theelepel pompoenkruiden
  • 5 theelepels kaneel
  • 5 theelepels zout
  • Een extra banaan die je nog even apart houdt

Bereiding

  1. Meng in een kom de melk en het citroensap. Laat het mengsel vijf tot zes minuten staan.
  2. Doe in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de baking soda samen met alle kruiden. Meng het goed door elkaar en zet het even opzij voor later.
  3. Schil de bananen. Prak ze met een vork in een grote mengkom tot een relatief gladde massa met heel weinig klontjes. Voeg de cannabis kookolie, agave siroop, het vanille-extract en de sojamelk en het sap mengsel toe. Roer het geheel goed door.
  4. Voeg het bloemmengsel langzaam toe aan het bananenmengsel. Probeer eventuele klontjes eruit te slaan.
  5. Doe de olijfolie of kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Zodra de olie goed verwarmd is, giet of schep je het beslag in de pan. Laat het mengsel bakken tot de zijkanten bubbelen en draai het dan om. Verlaag indien nodig het vuur.
  6. Ga door met bakken tot het mengsel op is. Nadat de pannenkoeken klaar zijn, beleg je ze met gesneden bananen wat ahornsiroop.

#7  Krachtige vegan eiwitshake

Dit recept bevat alles wat je wilt terugzien in een eiwitshake. Het zit boordevol vers fruit en natuurlijk bevat het cannabis!

Ingrediënten

  • Een paar ijsblokjes
  • Een kopje amandel- of sojamelk
  • Een kopje bevroren gepelde bananen
  • Een kopje bevroren aardbeien
  • Tweederde van een kopje walnoten (optioneel)
  • Tweederde van een kopje bevroren frambozen
  • Een derde van een kopje bevroren druiven
  • Een halve theelepel rauwe honing (optioneel)
  • Een eetlepel met wietolie 
  • 0,5 tl zeezout
  • Een theelepel hennep proteïne poeder

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een blender. Voeg wat ijsblokjes toe en mix tot een gladde massa. Schenk in een glas en genieten maar!

#8  Veganistische pittige ganja guacamole

Deze guacamole zit boordevol smaak en bevat terpenen, flavonoïden en fyto-chemicaliën. Een heerlijke guacamole, die op meerdere manieren inzetbaar is.

Ingrediënten

  • Vier rijpe, geschilde en ontpitte avocado’s
  • Een grote ui (in blokjes gesneden)
  • 5 kopjes gehakte groene uien
  • 5 kopjes gehakte cherrytomaatjes
  • Twee limoenen (uitgeperst)
  • Een jalapeno peper
  • Twee teentjes knoflook
  • Zeezout (naar smaak)
  • 100 ml cannabis kookolie 
  • Tortillachips of (stok)brood om te serveren

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine, behalve het zout.
  2. Mix het mengsel tot een gladde massa en voeg vervolgens het zout naar smaak toe.
  3. Mix opnieuw tot het mengsel mooi glad is.
  4. Doe de guacamole in een kom en nuttig het met tortillachips of dip er in met stukjes brood. Eventuele restjes bewaar je in de koelkast om later verder op te eten.

#9  Romige cannabis aardappelsoep

Als je op zoek bent naar een geweldig lunchidee voor op een koude dag, dan is een warme kom soep een fantastische optie. Deze veganistische soep is ongelooflijk romig met vullende aardappelen en de krachtige effecten van cannabis. Eet deze soep op een gure herfst- of winterdag. 

Ingrediënten

  • Drie eetlepels cannabis kookolie
  • Een gesnipperde grote ui
  • Vier fijngehakte teentjes knoflook
  • Drie middelgrote wortels, geschild en in plakjes
  • Drie pond geschilde en in stukjes gesneden aardappelen
  • 5 theelepels gedroogde tijm
  • Drie kopjes groentebouillon
  • Een blikje volvette kokosmelk 
  • Zeezout naar smaak

Bereiding

  1. Doe een paar eetlepels cannabis kookolie in een pan en verwarm deze op middelhoog vuur.
  2. Doe vervolgens de uien en knoflook in de pan en bak het geheel tot de uien glazig zijn. Roer continu door met een houten lepel om ervoor te zorgen dat het mengsel niet verbrandt. Zet indien nodig het vuur lager.
  3. Voeg de aardappelen, wortels, tijm en bouillon toe.
  4. Bak het tot de aardappelen gaar zijn. Doe het mengsel daarna in de blender.
  5. Mix het tot het geheel een mooi glad mengsel is en er geen klontjes meer aanwezig zijn.
  6. Giet de kokosmelk erbij en mix het nog even door.
  7. Als alles gelijkmatig gemengd is, voeg je naar smaak zeezout toe.

#10  Veganistische cannamelk

Cannamelk, ook bekend als met cannabis doordrenkte melk zonder zuivel, is een uitstekende methode om wiet toe te voegen aan een gebakken product. Denk eraan om magere melk te gebruiken met ten minste drie gram vet per portie. Cannabinoïden zoals CBD en THC zijn namelijk vetoplosbaar. Dit betekent dat je eetwaren met vetten moet eten, om ervoor te zorgen dat deze cannabinoïden optimaal opgenomen worden door je lichaam.

Ingrediënten

  • 3 kopjes sojamelk of een niet-zuivel alternatief
  • Tot negen gram cannabis naar keuze

Bereiding

  1.  De eerste stap naar het maken van met cannabis doordrenkte melk is het decarboxyleren van je cannabis.
  2.  Doe vervolgens de melk in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de cannabis toe en laat het mengsel een uur sudderen. Roer de vloeistof af en toe door en zorg ervoor dat je het niet aan de kook brengt. Als de temperatuur hoger wordt dan 120 graden Celsius, zal het THC gehalte afnemen.
  3.  Gebruik een zeef of kaasdoek om het mengsel te zeven. Op dit manier verwijder je het plantmateriaal en blijft er een heerlijke vegan cannamelk over. Doe de cannamelk in een glazen fles of pot en bewaar deze in de koelkast.

Naast dat deze veganistische cannamelk handig is bij het bereiden van vele recepten, is het ook een heerlijk verfrissend drankje op een warme dag!

Geef er je eigen draai aan

Buiten dat de bovenstaande recepten gewoon lekker zijn, spreekt het voor zich dat je ze allemaal aan kunt passen naar jouw wensen. Ook kun je bij je andere vegan gerechten de benodigde olie, boter of melk natuurlijk vervangen door de variant met cannabis. Hierdoor verander je zo ongeveer alles wat je kunt eten in een heerlijke edible!

[openingsbeeld: Visualistka/Shutterstock]