Omega-3 vetzuren verlagen tolerantie voor cannabis
Last van een hoge tolerantie voor cannabis en THC? Steeds meer wiet nodig voor hetzelfde effect? Met gezonde Omega-3 vetzuren breng je je tolerantie weer omlaag.
Afgelopen week ben ik voor jullie aan de slag gegaan met het combineren van meerdere geneeskrachtige planten. Met als doel een pijnstillende crème van cannabinoïden / capsaïcine te ontwikkelen die zou kunnen werken bij de meest uiteenlopende klachten. Aangezien er nog niet zo veel bekend is over het juiste uitwendige gebruik van cannabinoïden zal ik jullie hier via een tutorial het een en ander uitleggen. Met name over hoe je met vrij verkrijgbare producten gemakkelijk in eigen keuken je zelfmedicatie kan maken.
Voor mijn tweede column zal ik dan ook meteen maar een pikant stukje met jullie delen om mee aan de slag te kunnen gaan. Van cannabinoïden weten jullie ondertussen al dat ze heilzaam kunnen werken bij diverse klachten. Capsaïcine is de stof die pepers heet maakt en ook al enige tijd in de apotheek in de vorm van pleisters, capsules en pillen te krijgen is voor moeilijk te behandelen neuropathische pijnen.
Door te werken met natuurlijke wassen en oliën kun je dit recept voor elk huidtype makkelijk zelf maken zonder al te veel bijwerkingen. De gecombineerde geëxtraheerde werkzame stoffen zouden er hopelijk voor kunnen zorgen dat ik een aantal moeilijk te behandelen zenuwpijnen tóch kan behandelen.
Voordat je begint
Zorg voor een schone, rustige en veilige werkomgeving. Let er goed op bij het maken van dit recept dat je de gebruikte pepers met de juiste voorzorgsmaatregelen benadert. Dat wil zeggen: handschoenen, bril, mondkapje en een thermometer. Ook goed opletten met warme olie en wassen, deze kunnen behoorlijke brandwonden opleveren.
Keuze van de pepers
Wat de pepers betreft kun je het beste complete pepers kiezen met hele hoge scoville eenheden – de maatstaf voor pittigheid. Ben je een beginner? Start dan eerst met Jalapeño of Madam Jeanettes. Ikzelf kies ervoor om de Carolina Reaper – de heetste peper in de wereld – te verwerken in mijn Sambalbalm. Je kunt de pepers op internet bestellen, bijvoorbeeld bij peperzaden.nl.
Let op! Mocht het zo zijn dat er een heftige reactie optreedt op de huid of in je ogen, gebruik de pepers dan niet meer. Smeer er meteen wat rauwe honing of komkommer op om het branden uit de huid te halen. Mocht je de California Reaper gebruiken, neem dan even contact op met je huisarts.
Zet een pan met warm water op een warmtebron en voeg hier de natuurlijke wassen aan toe die je wilt gebruiken. Bewaar de bijenwas tot het eind omdat bijenwas een stabiele emulgator is voor je eindproduct.
Het kan namelijk gebeuren dat je even niet oplet waardoor de temperatuur van de wassen te hoog wordt. Dan kunnen ze na het filteren / in-potten nog vloeibaar blijven – dit gebeurt met sommige wassen als ze boven een bepaalde temperatuur uitkomen. Cacao en bijenwas is aan te bevelen omdat ze meer hitte aankunnen zonder moleculair te veranderen bij bepaalde temperatuur.
Probeer de temperatuur daarom ook rond de 50 – 60 graden Celsius te houden voor een periode van 2 à 3 uur. Dit om de meeste werkzame stoffen intact te houden en de olie / wassen niet te doen veranderen van structuur.
Neem de – zo heet mogelijke pepers – en maal deze fijn in een blender of met een vijzel. Gebruik alles van de pepers om een zo hoog mogelijk gehalte aan werkzame stoffen te onttrekken.
Zet wel een veiligheidsbril op. Bij de Carolina Reaper wil je geen stukjes peper – of het sap ervan – in je ogen krijgen. Dat gevoel is namelijk vergelijkbaar met pepperspray.
Voeg de pepers toe aan de gesmolten wassen die je in stap 1 hebt opgezet. Ook mag je er indien gewenst wat andere basisolie zoals argan- of amandelolie aan toevoegen.
Hierna laat je dit enige tijd op een laag pitje sudderen terwijl je het geheel regelmatig doorroert.
Zet na 2 tot 3 uur sudderen het pannetje met ingrediënten uit. Ga niet zonder veiligheidsbril boven de damp van het mengsel hangen. Zet er een vliegenscherm overheen zodat er geen vuil in kan komen. Nog belangrijker is dat er niks in kan condenseren. Water kan schimmelen en dat wil je nooit in je producten hebben. Zodra het mengsel afgekoeld is dek je het af met vershoudfolie en laat je het nog een nacht intrekken.
Na een nacht te hebben gerust neem je het pannetje en kun je meteen de structuur van de zalf zien. Zo kun je – na het vaker te hebben uitgeprobeerd – een indicatie maken van de benodigde bijenwas die op het laatst wordt toegevoegd. Als je goed op de temperaturen let kan het zijn dat je na het nachtje rust al een dikke zalf-achtige basis hebt.
Verhit de wassen met pepers weer au bain marie. Als alles gesmolten is en nog een half uurtje door geprutteld heeft kun je het papje door een ongebleekte theezeef laten lopen. Dit gaat het beste met warme olie – rond de 40 graden Celsius. Bewaar de gezeefde olie even in een maatbeker het liefst van RVS of glas.
Als je de pepers uit de olie gezeefd hebt en deze aan de kant hebt gezet, begin je meteen aan het verwarmen van de calendula-olie. Tijdens het verwarmen voeg je hier bijenwas aan toe nadat je deze eerst klein hebt gemaakt. Dit om oververhitting van andere olie / was te voorkomen.
Verwarm de calendula-olie en bijenwas – ongeveer 10 tot 20 procent van het totaal gebruikte gewicht aan olie / wax / peperextract – weer tot max. 50 graden. Voeg dan de gewenste hoeveelheid CBD, 2 eetlepels honing en de peperolie hieraan toe en haal het direct van de warmtebron. Zorg dat dit beide rond dezelfde temperatuur toegevoegd wordt zodat je geen problemen krijgt dat de bijenwas bijvoorbeeld meteen weer stolt.
Als je dit hebt gedaan zal het – mits je goed op de temperaturen hebt gelet – in principe klaar zijn om in te potten.
Ontsmet de potjes en rol het bakpapier uit. Spray hier ook wat alcohol op om het schoon te maken. Laat met een spuit een paar druppels van je zalf op het bakpapier vallen en wacht even 10 min totdat het afgekoeld is. Zo kun je meteen zien of de zalf de gewenste structuur en dikte heeft. Is dit niet kun je nog een klein deel warme bijenwas eraan toevoegen om de gewenste dikte te bereiken.
Als elke stap is doorlopen zit je met een warme olie die klaar is om in potjes te doen. Wacht na het afvullen van de potjes totdat de oppervlakte een beetje hard is. Doe vlak hierna het dekseltje weer op het potje om de zalf steriel te houden. Gebruik niet al te grote potjes van maximaal 100 ml, 30 – 50 ml potjes zijn vaak al voldoende.
Pak de kompressen erbij, zorg dat je handschoenen draagt en een groot pincet of iets dergelijks bij de hand hebt. Dompel kompres voor kompres in de warme zalf en laat deze uitlekken boven de pan. Als je kompres uitgelekt is leg je 1 kompres op het bakpapier en leg je er weer een volgend laagje bakpapier op. Zo ga je door tot de pan leeg is.
Deze patches kun je meerdere keren gebruiken. Wel opletten met je handen en ogen na het aanraken van deze pleisters. Was je handen goed en probeer eerst een klein stukje zalf op de huid voordat je meteen een kompres erop doet.
Ik moet er even bij vermelden dat dit recept namaken op eigen risico is en dat ik geen arts of apotheker ben. Door mijn ervaring op het gebied van zalven en plantenextracten kan ik dit zonder problemen voor jullie maken maar ook uitleggen hoe jullie dit veilig zelf kunnen maken. Gebruik dit recept alleen bij nood als de pijn echt bijna niet meer te harden is en in overleg met je (pijn-)therapeut / specialist / apotheker die je meer kan uitleggen over de werking van capsaïcine.
Lees je altijd goed in voordat je aan de slag gaat!
Heel veel succes met dit recept, hopelijk loopt alles gesmeerd. Heb je nog vragen? Maak dan een topic aan op het forum of deel je mening in een comment hieronder. Deel jullie eigen brouwsels met anderen en plaats eventueel foto’s / verhalen van jullie ervaringen met dit recept.
Wil je andere recepten of experimenten – die je bijvoorbeeld op internet hebt gevonden – uitgewerkt zien? Deel ze met me en wie weet zal ik ze in een column verwerken.
Ik smeer ‘m, tot over 2 weken!