Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Wetenschappelijk onderzoek naar medicinale wiet richt zich met name op twee cannabinoïden: THC en CBD. Gelukkig kijken onderzoekers steeds verder. Zo weten we inmiddels dat de aromatische stoffen in wiet – terpenen – eveneens heilzaam zijn. Ook leren we over de therapeutische waarde van flavonoïden. Een nieuwe studie onderzocht zo’n flavonoïde en zag dat die kanker kan bestrijden.
Cannabisplanten zitten vol met werkzame stoffen. De bekendste groep bestaat uit cannabinoïden zoals THC en CBD. Maar er zitten ook aromatische stoffen in wiet die voor geur en smaak zorgen. Die noemen we terpenen, zoals myrceen en limoneen. Ieder met hun specifieke therapeutische en medicinale effecten. Naast al deze stoffen wordt er steeds meer bekend over een andere groep bestanddelen: flavonoïden.
Flavonoïden zijn plantaardige pigmentstoffen. Ze zorgen onder meer voor de felle kleuren van veel soorten groenten, fruit en kruiden. Maar ook herfstkleuren van bladeren ontstaan door flavonoïden. Bovendien spelen ze een rol bij de smaak van een gewas. Flavonoïden beïnvloeden bijvoorbeeld in grote mate de kleur en het aroma van rode wijn.
LEES OOK: Flavonoïden – geneeskrachtige kleurstoffen in wiet
Flavonoïden komen dus in diverse planten voor. Toch is er één die uitsluitend in wiet voorkomt en dat is cannflavine B. Dit bestanddeel heeft geen merkbaar effect op ons, zoals bijvoorbeeld het psychoactieve effect van THC. Wel suggereert een nieuwe studie dat deze flavonoïde kankercellen aanzet zichzelf te doden. Iets dat THC ook kan.
De studie, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Oncology, ontdekte dat cannflavine B vooral effectief is tegen alvleesklierkanker. Deze vorm is een van de dodelijkste; de diagnose is in wezen een doodvonnis. Zelfs met de nieuwste ontwikkelingen in chemotherapie, bestralingstherapieën en operaties overleeft slechts 8 procent deze vorm van kanker.
Alvleesklierkanker is vooral zo destructief omdat alvleesklierfuncties essentieel zijn voor de menselijke gezondheid. De alvleesklier geeft namelijk essentiële hormonen af die de bloedsuikerspiegel reguleren. Zonder dit mechanisme kan het lichaam niet controleren hoeveel bloedsuiker (= energie) naar alle lichaamscellen gaat. Dit leidt tot beschadigde en afstervende zenuwen en permanent orgaanfalen.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
“Onze bevindingen tonen het potentieel voor dit nieuwe cannabis-derivaat bij de behandeling van zowel gelokaliseerde als geavanceerde pancreaskanker”, schrijven de auteurs van de studie. “De resultaten rechtvaardigen verdere studies om de therapieresultaten te optimaliseren voor klinische vertaling”.
Volgens de studie zorgt het bestanddeel dat sommige kankercellen zelfmoord plegen; een proces dat ‘apoptose’ wordt genoemd. Ook verhoogt het de effectiviteit van veel soorten chemo- en bestralingstherapieën. In feite kan cannflavine B zowel medicinale behandelen met wiet als conventionele kankerbehandelingen verbeteren.
Er zijn wel een paar kanttekeningen bij deze studie. Ten eerste werd niet gekeken naar pancreaskanker bij mensen. Dat is op zich niet gek. De meeste oriënterende studies naar medicinale cannabis vinden plaats in een laboratorium, vaak op proefdieren zoals muizen en ratten.
Een ander punt valt meer op. Namelijk dat ze een synthetische, in het laboratorium gemaakte versie van cannflavine B gebruikten met de naam ‘FBL-03G’. Deze stof komt niet in de natuur voor, maar is door mensenhanden gemaakt. De stof is daarna gepatenteerd.
Het farmaceutische bedrijf dat de synthetische flavonoïde maakte, Flavocure Biotech Inc., is ook nog eens financierder van dit onderzoek. Hoewel de onderzoekers aangeven dat zij waken voor een mogelijk belangenconflict, is dit niet geheel zuiver. Het was waarschijnlijk niet hun doel om de reputatie van cannabis als behandeling van kanker te versterken, maar om de kankerbestrijdende werking van FBL-03G aan te tonen.
Aan de andere kant is dit wel de zoveelste bevestiging dat er meer onderzoek nodig is naar het potentieel van wiet als medicijn. Zo suggereert een ander onderzoek van twee maanden geleden dat flavonoïden cannflavine A en cannflavine B in wiet pijn beter kunnen bestrijden dan THC of CBD.
Er valt dus nog genoeg te ontdekken bij de afdeling ‘cannabinoïden’, maar zeker ook bij terpenen en flavonoïden. Wordt vervolgd.
LEES OOK: Wetenschap • Zijn cannaflavines de ‘missing link’ in de medicinale cannabis?