
Studie: ‘Wiet bij ADHD betekent veel lager medicijngebruik’
Mensen met ADHD die medicinale wiet gebruiken hebben minder voorgeschreven medicijnen nodig, aldus deze Israëlische studie.
Een derde tot ruim een helft van de mensen ervaart op enig moment van zijn of haar leven chronische pijn. En zoals we inmiddels wel weten, zijn de huidige behandelmethodes tamelijk ineffectief om de aandoening en daarmee gepaard gaande pijn op lange termijn houdbaar te houden. Veel behandelingen worden met medicijnen gedaan die het risico op misbruik, verslaving en overdosering met zich meebrengen. En wat dacht je van ongewenste bijwerkingen? Wat kan medicinale cannabis eventueel voor deze mensen betekenen?
Met deze overwegingen in gedachten, is het logisch dat er een grote behoefte bestaat aan alternatieve therapie- en behandelingsopties. In dit kader tonen zowel patiënten als medische professionals steeds vaker interesse in het gebruik van de potentiële pijnstillende eigenschappen van de cannabisplant en zijn derivaten.
Onlangs zijn in bijvoorbeeld gegevens beoordeeld die via de UK Medical Cannabis Registry zijn verzameld. Doel hiervan is om te bepalen hoe op cannabis gebaseerde medische producten (CBMP’s) nuttig kunnen zijn bij de behandeling van chronische pijn en bijbehorende symptomen.
Cannabis is een oud gewas dat al duizenden jaren medicinaal wordt gebruikt. De toepassingen zijn onder meer de behandeling van pijnaandoeningen en als verdovingsmiddel. Het verbod op cannabis leidde echter tot een aanzienlijke leemte in onze klinische kennis van de plant.
Desalniettemin onderzoekt een groeiend aantal observationele studies en gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (rct’s) opnieuw het potentieel van de cannabisplant en zijn derivaten voor de behandeling van chronische pijn en andere pijngerelateerde aandoeningen.
Observationele studies hebben verbanden aangetoond tussen behandeling met medicinale cannabis en significante vermindering van de ernst en interferentie van pijn en verbeteringen in de algemene gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven maatregelen. Deze rct’s waren echter grotendeels van ondermaatse kwaliteit, wat tot tegenstrijdige conclusies leidde. Een groeiend aantal patiëntenregistraties is nu opgezet om de huidige lacune in het onderzoek te dichten.
Patiëntenregistraties bieden zo een steeds belangrijkere bron van observatiegegevens en leveren op efficiënte wijze bewijs over hoe de behandeling van chronische pijn met medicinale cannabis in realiteit uitpakt. De UK Medical Cannabis Registry (UKMCR) is in december 2019 opgericht door Sapphire Medical Clinics om gegevens over patiëntresultaten te verzamelen. Op deze manier kan het baten-risicoprofiel van CBMP’s voor de behandeling van een verscheidenheid aan medische aandoeningen, waaronder chronische pijn, worden beoordeeld.
Om de gegevens van het UK Medical Cannabis Registry te analyseren, werd eerst naar de uitgangspunten gekeken. Er werden verschillende meetmethoden gebruikt:
Van de in totaal 289 patiënten die tenminste een deel van het registratieproces hadden voltooid, kwamen er 190 in aanmerking om in de uiteindelijke analyse te worden opgenomen. Hiervan hadden 135 patiënten na één maand meetgegevens doorgegeven (PROM’s), 68 deden dit nog na 3 maanden en na zes maanden registreerden nog 44 patiënten de uitkomsten.
Zowel vanuit de patiënten zelf als vanuit de medische wereld is er steeds meer belangstelling en vraag naar mediwiet als medicatie tegen o.a. chronische pijn… [foto: H_Ko/Shutterstock]
Over het algemeen vertoonden patiënten na één, drie en zes maanden statistisch significante verbeteringen in angst (GAD-7), slaap (SQS), de EQ-5D-5L-subscores voor pijn en ongemak en de EQ-5D-5L-indexwaarde. Verder werden verbeteringen waargenomen in maand één en drie wat betreft de EQ-5D-5L mobiliteit en EQ-VAS subscores. Ook werd een significante verbetering waargenomen na één maand follow-up voor EQ-5D-5L angst en depressie subscores.
Statistisch significante verbeteringen werden ook waargenomen in Brief Pain Inventory (BPI), SF-MPQ-2 en VAS-scores op alle tijdstippen.
Deze gegevens van UKMCR tonen een mogelijk verband aan tussen behandeling met medicinale cannabis en verbeterde resultaten in pijnspecifieke en algemene gezondheidsgerelateerde maatregelen voor kwaliteit van leven, op de korte tot middellange termijn. Statistisch gezien werden op meerdere gebieden significante verbeteringen, waaronder pijn en ongemak, angst en depressie en de kwaliteit van slaap.
Bij een steekproef onder de patiënten rapporteerden 43 patiënten (18,7%) ten minste één bijwerking. Twintig (8,7%) patiënten rapporteerden twee of meer bijwerkingen. De meest gemelde bijwerkingen waren misselijkheid (n=11; 5,8%) en vermoeidheid (n=6; 3,2%). Een aanzienlijk deel (49,3%) werd als mild beschouwd, terwijl 30,7% matig was en 18,7% ernstig.
De UKMCR registreerde ook de mediane orale morfine-equivalente doses van patiënten die opioïde medicatie kregen voorgeschreven. Dit mediane orale morfine-equivalent was 24,0 mg in deze groep. Er werden geen grote verschillen waargenomen in orale morfine-equivalente doses na één maand. Wel werd een significante afname van de mediane orale morfine-equivalent waargenomen na drie maanden (n=15; mediaan van verschillen = -15,00 mg) en zes maanden (n=10; mediaan van verschillen = -10,50 mg).
De studie concludeert dat de behandeling van chronische pijn met CBMP’s bij deze groep patiënten op korte tot middellange termijn gepaard gaat met stevige verbeteringen in zelfgerapporteerde pijnspecifieke en algemene HRQoL-resultaten. Ze merken echter op dat talrijke beperkingen met het onderzoeksontwerp het “vermogen om definitieve conclusies te trekken met betrekking tot causaliteit en de werkzaamheid van de behandeling” beperken.
Desalniettemin werden significante verbeteringen waargenomen met betrekking tot de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Bovendien bleek het bijwerkingenprofiel acceptabel in vergelijking met andere veelgebruikte behandelingsopties voor chronische pijn. Ook veelbelovend is de schijnbare verlaging van de dosis opioïden, hoewel verdere analyse op dit gebied in de toekomst nodig is.
Dr. Simon Erridge, Head of Research and Access bij Sapphire Medical Clinics, merkt op: “Met het toenemende aantal voorschriften voor medicinale cannabis in het Verenigd Koninkrijk, is het vastleggen van patiëntresultaten en real-world bewijs essentieel voor een breder begrip en geschikte toegang voor in aanmerking komende patiënten. Dit is met name het geval gezien de recente richtlijnen van The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, die tot doel heeft Real-World Evidence te gebruiken om de toegang van patiënten tot medicijnen te versnellen door klinische proeven te ondersteunen. De UK Medical Cannabis Registry hoopt in dit proces een leidende rol te spelen.”
LEES OOK: Studie • Cannabis ook op lange termijn effectief bij chronische pijn
Mensen met ADHD die medicinale wiet gebruiken hebben minder voorgeschreven medicijnen nodig, aldus deze Israëlische studie.
Wetenschappers analyseerden 10.000 studies over cannabis en kanker en de conclusie is duidelijk: driekwart van de onderzoeken is positief over het bestrijden van kankersymptomen en sommigen suggereren dat wiet zelfs kankercellen kan doden.
Uit wetenschappelijk onderzoek onder duizenden mannen blijkt dat het gebruik van cannabis zowel preventief als bij de behandeling van de ziekte prostaatkanker positieve effecten bewerkstelligt.
In dit dossier zet Mediwietsite op een rij wat er wetenschappelijk gezien bekend is over de werking van cannabis: cannabinoïden, entourage-effect, cannabinoïde-receptoren, het ECS en nog veel meer over de werking van wiet vind je hier!
Afkickende verslaafden melden een verminderde drang naar opioïden en andere schadelijke stoffen, minder pijn en een verbeterde mentale gezondheid en slaap wanneer ze medicinale cannabis krijgen.
De psychoactieve cannabinoïde THC heeft veel medische kwaliteiten, maar kan soms ook angst en paranoia veroorzaken. Onderzoekers hebben ontdekt dat een terpeen in citrusvruchten dit ongewenste effect bestrijdt.
Een orale dosis CBD-olie verbetert het sociale reactievermogen en repetitief gedrag en vermindert angst bij autistische kinderen en tieners, zo blijkt uit een meta-analyse van bestaande studies.
Uit onderzoek onder meer dan duizend cannabis patiënten blijkt dat mediwiet snel verlichting geeft bij angst, depressie, slapeloosheid en pijn én dat die verbeteringen in algehele levenskwaliteit langdurig aanhouden!
Onderzoek toont aan dat terpenen van cannabis even effectief zijn als morfine bij chronische pijn en minder bijwerkingen hebben. In combinatie met morfine bieden ze een verbeterde pijnverlichting met een lager verslavingsrisico dan opioïden.
Poolse onderzoekers concluderen dat een mondspoeling bestaande uit CBD, spilanthol en theeboomolie zorgt voor een betere mondhygiëne, minder ontstekingen, bloedingen en plaque.
Deze studie laat zien dat een meerderheid van de patiënten die cannabis gebruiken al ná keer minder vermoeidheidssymptomen rapporteert, met name wanneer de cannabinoïden worden geïnhaleerd via een joint.
In dit uitgebreide artikel vertellen we je alles over de relatie tussen cannabinoïden - de werkzame stoffen in wiet zoals THC en CBD - en de werking van het menselijke immuunsysteem.
Geraniol, linalool, bèta-caryofylleen en alfa-humuleen zijn in cannabis voorkomende terpenen die effectief zijn in het behandelen van fibromyalgie en chronische pijn - en wellicht opioïde medicijnen kunnen vervangen.
Onderzoekers stellen dat ze via cannabisreceptor CB1 ontstekingen in de hersenen verminderen, de integriteit van de bloed-hersenbarrière behouden en symptomen van angst en depressie afremmen.
Uit dubbelblind onderzoek blijkt dat speciale therapie in combinatie met THC positief kan uitpakken bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
De meeste neurodegeneratieve ziekten kunnen niet worden genezen, maar cannabis zorgt wel voor een betere levenskwaliteit en (soms flinke) afname van de symptomen.
Amerikaanse wetenschappers claimen dat zij een verbinding hebben gemaakt die wel de pijnstillende kwaliteiten van cannabis heeft, maar niet de psychoactieve bijwerkingen (high/stoned worden vooral).
Deze studie stelt dat cannabis een relatief veilige en effectieve behandeling kan zijn voor chronische pijn, slaapstoornissen en andere aandoeningen die gepaard gaan met het ouder worden. En het is flink goedkoper dan pillen!
Een gezond libido is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Zeker als je ouder wordt neemt de aanmaak van allerlei hormonen af en daarmee ook het libido. Ontdek hoe wiet jouw libido boost!
Een veel voorkomende reuma-vorm is artritis. De ziekte komt op alle leeftijden voor en wordt vaak behandeld met heftige medicatie. Cannabis is een veilig en effectief alternatief.
Onderzoek onder kankerpatiënten die medicinale cannabis op voorschrift van hun arts gebruiken, concludeert dat er positieve veranderingen worden waargenomen bij pijn, slaap en angstniveaus.
90 dagen lang een THCV/CBD-strip gebruiken zorgt voor significant gewichtsverlies, afname van de buikomtrek, systolische bloeddruk én LDL-cholesterol.
Mensen die last hebben van angst willen daar graag vanaf. We bekijken een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat CBD tot de oplossingen behoort.
Endocannabinoïden zijn belangrijk bij o.a. geheugen, angst en pijn. Aan de Universiteit Leiden is nu ontdekt hoe 'lichaamseigen marihuana' zich tussen zenuwcellen in de hersenen beweegt en dat is van belang voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen!
Dit onderzoek kijkt naar het effect van de gammastraling op Bedrocan-cannabis, de wiet die in Nederland door apotheken wordt verstrekt. Is het écht zo slecht voor de wiet?
Opnieuw stellen onderzoekers vast dat patiënten die hun fibromyalgie behandelen met medicinale cannabis daar veel baat bij hebben, ook op de langere termijn.
Onderzoekers analyseerden een berg wetenschappelijke studies m.b.t. de anti-virale effecten van cannabis en concluderen dat er potentie is bij o.a. bij sars, herpes en corona.
Uit onderzoek onder duizenden Australische patiënten blijkt dat het gebruik van cannabis hun welzijn - dat gemeten wordt d.m.v. 8 factoren - op alle fronten verbetert, en dat ook lange tijd blijft doen.
Amerikaanse onderzoekers zien in de niet-psychoactieve cannabinoïden CBD, CBG en CBN een veilig én beter alternatief voor opioïden bij het bestrijden van chronische pijnaandoeningen.
Een Canadese studie laat het verband zien tussen serotonine en THC en CBD bij misselijkheid, en waarom deze cannabinoïden daar zo goed tegen helpen.
Britse onderzoekers trommelden 20 honden op die bang zijn in de auto, gaven ze CBD en stuurden ze met de baas op pad - CBD blijkt bijzonder effectief in stressverlaging!
Uit onderzoek blijkt dat cannabis - hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt - bijzonder effectief tegen astma. Vooral het inhaleren van verdampte wiet (ofwel vaporizen) zou astma-symptomen drastisch verminderen en patiënten meer lucht geven.