Zo vind je rust en ontspanning met cannabis en meditatie
Mediteren zorgt voor ontspanning, ontstresst en geeft energie. Cannabis en meditatie is een enorm krachtige combi. Ontdek hier de voordelen.
De overgang ofwel menopauze is naast de pubertijd de meest ingrijpende verandering in het vrouwelijk lichaam. Voor veel vrouwen is het een onaangename periode maar gelukkig staan vrouwen er niet alleen voor. Cannabis kan een behulpzame bondgenoot zijn in de strijd tegen opvliegers, pijn, slapeloosheid en alle andere symptomen van de menopauze.
De menopauze is een periode waarin de menstruatiecyclus ten einde komt. Deze periode duurt meestal een jaar en het proces begint ergens tussen het vijfenveertigste en vijfenvijftigste levensjaar. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint zit al decennialang rond de 51,5 jaar.
De hele overgang vindt plaats in drie fasen: perimenopauze, menopauze en post-menopauze.
In de eerste fase van de menopauze, de perimenopauze, begint het lichaam subtiele veranderingen te vertonen. De oestrogeenproductie vertraagt, wat de start van de menopauze zelf veroorzaakt. Na de perimenopauze begint deze. Dit is een periode van ongeveer 12 maanden na de laatste menstruatie. De eisprong stopt en de oestrogeenspiegel daalt.
Na deze periode van ongeveer een jaar verdwijnen de menopauzale klachten en begint een hele nieuwe homeostase. Er komt een nieuwe innerlijke balans in het lichaam, waar de menstruatiecyclus geen enkele invloed meer in heeft. Dit wordt door artsen de post-menopauze genoemd.
De menopauze kan een reeks klachten veroorzaken waaronder opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid, pijn, een laag libido, gewichtstoename, vermoeidheid en osteoporose. Ook kan het optreden van deze klachten angst of depressie veroorzaken.
Het endocannabinoïden-systeem werkt onder invloed van lichaamseigen cannabinoïden. Dit zijn de zendertjes die berichtjes bij zich dragen waar de endocannabinoïden-receptoren op reageren. Het frappante is echter dat deze receptoren ook goed reageren op de cannabinoïden uit de cannabisplant. Hierdoor kunnen plezierige effecten ontstaan zoals een stoned en high effect; de geliefde effecten onder recreatieve gebruikers. Nog veel belangrijker zijn in dit geval de medicinale effecten die deze samenwerking tussen cannabis en het endocannabinoïden-systeem kunnen bewerkstelligen.
MEER LEZEN: De cannabinoïden brochure: complete werking mediwiet uitgelegd
Cannabis kan veel klachten van de menopauze namelijk verlichten. Oestrogeen is namelijk ook gekoppeld aan het endocannabinoïden-systeem. Het reguleert het vetzuurhydrolase-enzym (of FAAH) dat bepaalde endocannabinoïden afbreekt. Wanneer de oestrogeenspiegel piekt, nemen ook de endocannabinoïden-niveaus toe en vice versa.
Sommige wetenschappers suggereren daarom ook dat een vroege menopauze verband kan houden met een tekort aan endocannabinoïden. Er zijn bovendien aanwijzingen dat oestrogeen endocannabinoïden gebruikt om stemming en emotionele reacties te reguleren. Dit zou kunnen verklaren waarom stemmingswisselingen vaker voorkomen tijdens de menopauze, wanneer de oestrogeenspiegel daalt.
Als gevolg hiervan is het aannemelijk dat het gebruik van cannabis tijdens de menopauze, de functies van het endocannabinoïden-systeem kan versterken. Zo kan het gat worden opgevuld van de dalende oestrogeenspiegel.
Historisch onderzoek naar cannabis tegen menopauzale klachten is schaars, maar in de tekst van Sajous en Sajous uit 1924, wordt cannabis aangehaald als een pijnstiller voor tijdens de menopauze. Daarnaast beschikken we gelukkig wel over moderne, wetenschappelijk onderbouwde kennis over cannabis. Op basis hiervan kunnen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat cannabis vrouwen in de menopauze kan helpen bij de volgende klachten:
De lichaamseigen cannabinoïde ‘anandamide’ is chemisch vergelijkbaar met THC uit de cannabisplant. Deze stoffen kunnen een high-effect veroorzaken, maar ze delen nog een werking: het reguleren van de lichaamstemperatuur.
THC kan dus een belangrijke cannabinoïde zijn bij het controleren van opvliegers. Studies suggereren dat het consumeren van een hogere dosis THC een verkoelend effect heeft en de lichaamstemperatuur kan verlagen. Omgekeerd kan het consumeren van kleine hoeveelheden de lichaamstemperatuur verhogen, dus het vinden van de juiste dosis is voor elke persoon een cruciale stap.
Tijdens de menopauze kunnen hormonale schommelingen een hele reeks pijnlijke bijwerkingen veroorzaken. Cannabis is een gerenommeerde pijnstiller die patiënten helpt weer om weer op de been te komen. Bovendien biedt cannabis, in tegenstelling tot opioïden, verlichting zonder ernstige bijwerkingen of verslavende eigenschappen.
Zoals eerder vastgesteld speelt oestrogeen een rol bij het gebruik van endocannabinoïden voor het stabiliseren van stemmingen en het herstellen van de emotionele balans. Als de oestrogeenspiegel daalt, daalt ook de aanmaak van lichaamseigen cannabinoïden. Deze daling in endocannabinoïden-niveaus kunnen bijdragen aan gevoelens van angst en zelfs depressie.
Gelukkig ervaren velen dat CBD en THC, twee werkzame bestanddelen in cannabis, kunnen helpen. Studies tonen aan dat cannabis kan worden gebruikt om de stemming te reguleren en gevoelens van depressie of angst te verlichten. Cannabis wordt momenteel zelfs onderzocht als een aanvulling op, of zelfs vervanger van antidepressiva.
Een frustrerende klacht van de menopauze kan een laag libido zijn, in combinatie met vaginale droogheid. Vooral voor vrouwen met een hoge geslachtsdrift, kan een dalend libido in combinatie met al die andere lichamelijke veranderingen hierboven een behoorlijke domper zijn.
Sommige vrouwen kunnen bij deze klacht verlichting vinden door cannabis te gebruiken. Terwijl het debat nog steeds aan de gang is, meldde 67% van de respondenten in een peiling van Psychology Today dat zij geloven dat cannabis hun seksleven heeft verbeterd.
Het vinden van de juiste soort is wel enorm belangrijk. Voor sommigen kan het geestverruimende effect van THC ervoor zorgen dat er een nieuwe connectie ontstaat met het libido, terwijl voor anderen de oplossing ligt in de heldere, ontspanning van CBD.
Oestrogeen reguleert ook celregeneratie in de botten. Dus een dramatische daling van oestrogeen kan soms leiden tot aandoeningen zoals osteoporose ofwel botontkalking.
Studies suggereren een verband tussen de genen die cannabinoïde-receptoren coderen en postmenopauzale osteoporose. Dit bleek ook uit een studie onder vrouwen waarbij eierstokken waren verwijderd. Met cannabinoïden werd het botverlies als gevolg van deze ingreep verminderd.
Andere studies melden dat de cannabinoïden CBG, CBD, CBC en THCV botgroei stimuleren en mogelijk osteoporose na de menopauze kunnen voorkomen.
Sommige studies hebben al aangetoond dat cannabisgebruikers een lagere BMI hebben. En hoewel THC berucht is vanwege de vreetkick, veroorzaken andere cannabinoïden dat effect niet. Sterker nog, cannabis lijkt ook prima in staat te zijn om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en dat komt het lichaamsgewicht ten goede.