Hardnekkige onzin over cannabis ‘ontmanteld’
Jarenlang werd er een hoop onzin over wiet verkondigd, die de wetenschap inmiddels allang heeft achterhaald. Tijd om deze onzinverhalen over cannabis te ontmantelen.
Wiet-wortelzalf kan ervoor zorgen dat je een batterij aan andere smeersels niet meer nodig hebt. Het heeft namelijk een brede heilzame werking, is gezond voor de huid en daarbij nog eens heel makkelijk zelf te bereiden. In dit artikel leggen we je uit hoe, en gaan we wat dieper in op de medicinale werking van de wortels van de cannabisplant.
Huidklachten komen voor in diverse vormen en gradaties en voor iedere kwaal bestaat er wel een zalfje. Kneuzingen, artrose klachten en blauwe plekken zijn vaak uitwendig te behandelen met een crème, en een zalf op basis van de wortel van de cannabisplant is daarvoor bij uitstek geschikt. Hoe je dat zelf maakt vertellen we je zo, maar eerst:
Wanneer we kijken naar de wetenschappelijke analyse van cannabis wortels, zien we dat deze rijk zijn aan diverse geneeskrachtige stoffen. Deze stoffen zijn dusdanig interessant, dat het zeker loont om hier een zalf van te maken. De volgende stoffen bevinden zich in de wortels van de cannabisplant (bron):
Onthoud dat de gehaltes hiervan waarschijnlijk van plant tot plant – en mogelijk ook tussen verschillende cannabis soorten – kunnen variëren.
In een (schriftelijk) onderzoek uit 2017 wordt besproken waarom wiet-wortelzalf medicinaal in te zetten is. De wortels van de plant hebben een reeds lange geschiedenis en de verhalen over medicinaal gebruik gaan al duizenden jaren terug. Helaas lijken de verhalen van toen, soms onbelangrijk in het nu. Zonde, want cannabis wordt in diverse vormen al zeer lange tijd ingezet als medicijn.
Ooit werd beschreven dat een afkooksel van de wortel in water, zou kunnen worden gebruikt om stijfheid in de gewrichten, jicht en aanverwante aandoeningen te verlichten. Zo rond de 17e eeuw adviseerden ook verschillende kruidenartsen om de cannabis-wortel in te zetten bij deze kwalen. De huidige beschikbare gegevens over de farmacologie van de wortelcomponenten van de cannabisplant, bieden aanzienlijke ondersteuning voor de historische beweringen over de klinische werkzaamheid. Het zou raadzaam zijn heronderzoek te doen naar de werking van preparaten van hele wortels op inflammatoire en kwaadaardige aandoeningen, maar dan met behulp van moderne wetenschappelijke technieken.
Wanneer je het internet af gaat struinen, kom je zeker weten veel positieve verhalen tegen over het gebruik van wiet-wortelzalf. Zo heeft het een positief effect bij kneuzingen en blauwe plekken, maar ook acne zal verminderen of zelfs verdwijnen bij het gebruik van deze zalf. Hieronder een kleine opsomming van huid en/of inwendige problemen, waar het smeren van wiet-wortelzalf bij kan helpen:
Allereerst heb je natuurlijk de wortel van een wietplant nodig. Heb je zelf geen plant staan, dan is er vast wel ergens iemand die zijn wortels zelf niet meer gaat gebruiken. Verder is het recept bijzonder eenvoudig, maar vraagt het wel wat van je tijd.
Ingrediënten en benodigdheden:
Bereidingswijze:
Was de wortel goed af. Een paar korreltjes zand die achterblijven is geen probleem, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om er een scrubzalf van te maken. Krijg je het zand moeilijk tussen de wortels weggespoeld, leg de kluit dan een half uurtje in een kom koud water, dan weekt het wel los.
Laat de schone wortels vervolgens een dag drogen en maal ze daarna fijn. Wij hebben eerst de dunne stukjes fijngesneden met een scherp mes en de dikkere stukken langs een keukenrasp gehaald. Daarna nog even met de staafmixer of keukenmachine verder vermalen en je hebt de wortel fijn genoeg om hem te laten trekken.
Doe de kokosolie, een kop water en de gemalen wietwortel in de pan en breng het geheel aan de kook. Wanneer het kookt zet je het gas of de temperatuur omlaag en laat je het drie dagen lang, ongeveer 8 tot 10 uur per dag pruttelen. Let erop dat er voldoende water in de pan blijft zitten, en vul het zonodig aan! Roer het mengsel af en toe door. ’s Nachts laat je de boel afkoelen om het proces vervolgens de volgende dag te herhalen. Na een dag of drie weet je zeker dat je alle belangrijke stoffen uit de wortels hebt gehaald.
Neem vervolgens een fijne zeef of kaasdoek en filter de inhoud van de pan, zodat alle restjes wortel uit de olie zijn. Zet de kom hierna in de koelkast en laat de olie stollen. De gestolde olie zal op het water blijven liggen zodat je het water makkelijk kunt afgieten. Ook kun je het water – wanneer het nog veel vloeistof is – in een flesje overgieten en gebruiken voor bijvoorbeeld het reinigen van pukkeltjes of wondjes.
Verwarm de overgebleven olie vervolgens nog een keer, samen met de Organic Magic Balm van Dr Bronner’s. Door deze twee te mengen, krijg je een zalf die lekkerder smeert, en voor ieder huidtype geschikt is. Indien gewenst is dit ook hét moment om een paar druppels etherische olie toe te voegen, en zo een lekker geurtje naar smaak, aan je zalf te geven.
Verdeel de inhoud over meerdere potjes of giet het in de pot van de kokosolie en doe ook een schepje in het Bronner’s blikje, welke je makkelijk mee kunt nemen in je tas. De grote pot bewaar je in de koelkast, op die manier blijft de zalf lange tijd goed. Je vult het kleine blikje van Bronner’s makkelijk bij met een schone lepel.
Aangezien dit een zalf is die lang mee zal gaan, is het aan te raden hem te maken met producten van goede kwaliteit. Dit is niet alleen beter voor je huid, maar ook voor de houdbaarheid en smeerbaarheid. Maak je graag meer zalf tegelijk, omdat je een grotere wortel hebt? Gebruik dan ook meer kokosolie en balsem tijdens de bereiding. Verder is het aan te raden niet te scheutig te zijn met de etherische oliën. Zeker niet indien je de olie wil gebruiken bij (brand)wondjes of acne. Dit in verband met eventuele irritaties van de huid.