(advertenties)
(advertentie)

Op zondag 7 oktober 2018 wijdde VPRO’s Tegenlicht een volledige uitzending aan de macht van de farmaceutische industrie. Een interessante documentaire die het vermoeden aanwakkert dat veel overheden, inclusief de Nederlandse, onder invloed van de farma-lobby mediwiet niet (volledig) vrijgeven.

De farmaceutische industrie is de bedrijfstak die alle geneesmiddelen produceert en veel onderzoek en ontwikkelingen op dit gebied financiert. In de afgelopen decennia is deze bedrijfstak uitgegroeid tot een oppermachtige industrie waar biljoenen in omgaan. Niet gek, want iedereen wil lang en gezond leven en deze industrie pretendeert je daarbij te kunnen helpen met medicijnen.

Mensen die ziek zijn vormen dus het verdienmodel van deze industrie. Want aan een gezond mens wordt immers niets verdiend. Voor deze zieken ontwikkelen farmaceuten geneesmiddelen die zij patenteren zodat alleen zij die mogen maken en verspreiden. Meestal genezen deze middelen niet eens, maar onderdrukken ze slechts symptomen.

Bovendien zit deze industrie ook nog eens in een riante positie. Ze zijn monopolistisch, ze maken producten die hoop geven op een gezond leven en ze hoeven vaak maar met één partij te onderhandelen, namelijk de overheid. Hierdoor kan big pharma de prijsbepaling van nieuwe medicijnen stevig in handen houden.

“De farmaceutische industrie is crimineler dan welke andere industrie dan ook”

Ondertussen blijven de productiekosten geheim en worden alle pogingen om medicijnen goedkoper te maken met succes tegengehouden, want dat zou de biljoenen-omzetten van deze industrie in gevaar brengen. En hierdoor rijzen zorgkosten de pan uit.

‘Peperdure pillen’

Dit en meer komt naar voren in de Tegenlicht-documentaire ‘Peperdure pillen‘. In 45 minuten krijgt de kijker een goed beeld van de handel en wandel van de farmaceutische industrie.

Dit gebeurt onder middels interviews met de Deense arts en ex-farmaceut Peter Gøtzsche, Paul Lebbink van Transvaal Apotheek Den Haag, advocaat Jan-Koen Sluijs en hoogleraar chirurgie Casper van Eijck. Vier gedreven pioniers met een gezamenlijke missie: medicijnen voor iedereen beschikbaar en betaalbaar maken.

Alle verhalen maken indruk, maar vooral de uitspraken van Peter Gøtzsche zijn recht voor zijn raap. Deze arts was ooit werkzaam voor farmaceutische bedrijven, maar hij zegde de industrie vaarwel omdat hij zijn werkzaamheden niet kon rijmen met moraal.

Paul Lebbink van Transvaal; één van de weinige apotheken in Nederland die nog maatwerk levert aan patiënten [Bron: Tranvaal.nl]

Zijn eerste quote in de documentaire: “De farmaceutische industrie is crimineler dan welke andere industrie dan ook”.  Gøtzsche stelt namelijk dat de nummer drie doodsoorzaak in de wereld voorgeschreven medicijnen zijn. En het tragische is dat veel mensen die uiteindelijk alsnog komen te overlijden, die medicijnen niet eens nodig hadden.

Gøtzsche vertelt ook dat hij heeft gezien dat onderzoeken worden vervalst of onbehoorlijk worden uitgevoerd om er maar voor te zorgen dat zoveel mogelijk nieuwe medicijnen op de markt komen. Hierdoor houdt de farmaceutische industrie een illusie in stand dat alleen hun medicijnen gezondheidsproblemen kunnen oplossen.

Een illusie die de industrie met hand en tand verdedigt, zo ondervond Paul Lebbink van Transvaal Apotheek Den Haag.

Lebbink kwam in 2016 in het nieuws toen Transvaal als eerste en enige apotheek wietolie ging maken en aanbieden aan patiënten. Een beslissing die helemaal in lijn is met de visie van Transvaal. Namelijk zelf medicijnen maken die je zodoende kan afstemmen op de persoonlijke behoeftes van patiënten. Transvaal is dan ook één van de weinige apotheken in Nederland die nog maatwerk levert aan patiënten, vanuit de wetenschap dat ieder mens anders is en je dus niet iedereen mens dezelfde middelen kan geven.

Deze handelswijze wordt echter niet gewaardeerd door de grote farmaceuten. In Tegenlicht vertelt Lebbink namelijk dat hij onder druk werd gezet om te stoppen met zijn maatwerk. Als reden voor deze actie kan Lebbink maar één ding bedenken: zijn visie is een bedreiging voor hun megawinsten.

Mediwiet bedreigt big pharma

Nu vraag je je misschien af wat de link met medicinale cannabis is?

Wel, de documentaire bevestigt het gevoel dat veel betrokkenen in de medicinale cannabiswereld al jaren hebben. Namelijk dat de farmaceutische industrie niet gebaat is bij het legaliseren van een plant die men thuis kan kweken om allerlei kwalen mee te behandelen. Medicinale cannabis is namelijk zo veelzijdig dat het een serieuze bedreiging vormt voor tal van medicijnen.

De enige manier om dit een halt toe te roepen, is door te lobbyen bij overheden zodat zij op die manier de wetgeving omtrent cannabis en mediwiet kunnen beïnvloeden. De overheid zal dit natuurlijk nooit toegeven, maar het heeft er alle schijn van. Zeker als je de Tegenlicht documentaire combineert met de driedelige documentaire die Nieuwsuur eind september uitzond. Hierin werd onder meer het falende medicinale cannabisbeleid in Nederland blootgelegd.

De afgelopen 15 jaar is het de overheid namelijk niet gelukt om iets fatsoenlijks op poten te zetten waar patiënten echt iets aan hebben. Wie de documentaire van Nieuwsuur bekijkt, zal bij met name deel 3 het gevoel krijgen dat het de overheid er alles aan gelegen is om een goed medicinaal cannabisbeleid buiten de deur te houden.

Hoewel de overheid voornemens leek om met overheidsinstantie Bureau Medicinale Cannabis (BMC) iets op poten te zetten, lukt het deze instantie maar niet om iets neer te zetten dat werkt. Het lijkt meer op een wassen neus die de suggestie van een zorgzame overheid wekt, terwijl het doel nooit wordt bereikt. Patiënten voelen zich dan ook tegengewerkt en niet serieus genomen, terwijl het juist om hen is te doen.

Een ander, recent voorbeeld is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) dat eveneens een overheidsinstantie is. Nu CBD-producten in opmars zijn en steeds meer mensen het gebruiken als vervanging van allerlei andere middelen, legt de NVWA aanbieders van CBD-producten momenteel megaboetes op en zaait angst via consumentenprogramma Radar.

Dit gebeurt allemaal onder het mom van de burger beschermen. Maar als je naar deze aflevering van Tegenlicht kijkt kan je je afvragen tegen wie we nu eigenlijk beschermd moeten worden.

Klik op de afbeelding om Tegenlicht te bekijken.

 

[Openingsfoto: shutterstock/Lightspring]