30% meer opbrengst door wietplanten te snoeien?
Plantentraining: 30% meer wiet oogsten (ten opzichte van ongetrainde wietplanten) door de juiste bladeren op het juiste moment te snoeien.
Hangt de medicinale buitenwiet bij jou al te drogen? Dan kun je vast niet wachten tot je oogst droog genoeg is. Maar hoe weet je dat precies? Toppen kunnen aan de buitenkant namelijk droog aanvoelen terwijl ze van binnen nog nat zijn. De knaktest biedt dan uitkomst, hoe je hem uitvoert lees je hier.
Tenzij je er een vers bevroren extract van gaat maken, moet je wiet na de oogst eerst laten drogen voordat je het kunt roken of laten rijpen in een voorraadpot. Dat drogen doe je natuurlijk langzaam in een donkere ruimte, en duurt dan gemiddeld een dag of tien. Soms duurt het echter veel langer, en soms gaat het ook razendsnel want de luchtvochtigheid heeft een grote invloed op de droogtijd. Daarnaast drogen dikke toppen ook langzamer dan dunne, kleine topjes. Met de knaktest weet je of jouw wiet al droog genoeg is.
Om je zelfgekweekte toppen te kunnen roken of verdampen, moet het daar natuurlijk wel droog genoeg voor zijn. En dat geldt ook voor het opbergen en bewaren van je wiet want als je natte toppen in een afgesloten weckpot stopt zullen die gegarandeerd gaan schimmelen. Het is dus belangrijk om eerst goed te drogen, en jezelf ervan te verzekeren dat het ook droog genoeg is. Dat kun je checken met een eenvoudige test: de knaktest.
De knaktest kun je uitvoeren zodra je denkt dat je oogst droog genoeg is. De toppen voelen dan aan de buitenkant droog aan, en hebben een dag of tien te drogen gehangen. Om zeker te zijn dat ze ook aan de binnenkant droog genoeg zijn, neem je een paar takken en probeer je die te breken. Neem hierbij niet alleen de dunste takken, maar vooral ook de dikkere takken want die drogen immers langzamer.
Breken de takken wanneer je ze ombuigt met een duidelijk hoorbaar ‘knak’ geluid, dan hebben zijn ze geslaagd voor de knaktest en kun je de wiet opbergen of alvast een topje gaan roken. Buigen de takken echter om of komt er een knik in de tak, zonder een hoorbare ‘knak’, dan moet de wiet nog wat langer drogen.
Na een geslaagde knaktest bij meerdere gedroogde takken kun je je wiet proberen en gaan oppotten om verder te laten rijpen. Ondanks de geslaagde knaktest kan het echter zo zijn dat je wiet nog een klein beetje te nat is. Om te voorkomen dat dit laatste vocht in de toppen voor problemen zorgt, raden we aan om de potten de eerste twee weken dagelijks een kwartiertje te openen. Op deze manier kan ook het laatste vocht uit de potten ontsnappen en zal je wiet zeker niet gaan schimmelen.