(advertenties)
(advertentie)
5 beste tips Mediwietsite wiet knippen

Velen vinden het het minst leuke gedeelte van een kweekcyclus, zeker bij een goede oogst – en die van de buitenwiet komt er alweer aan. Het knippen van (medicinale) wiet kan namelijk even in beslag nemen, maar is zeker voor mensen die het roken of verdampen de moeite waard. Mooi gemanicuurde toppen schitteren in je verdamper en van het knip’afval’ kun je wietolie of edibles maken. Knippen dus, dit zijn 5 van onze beste tips!

1. Hou je wietplant rechtop

Wanneer je plant klaar is voor de oogst kun je deze beter niet meteen omhakken. Het is handig om de plant rechtop te houden voor het grove knipwerk. Pak er een kruk of stoeltje bij en ga naast de plant zitten om de grote schutbladeren met steel, en de middelgrote wietbladeren weg te halen. Meestal gaat dat makkelijker en sneller door ze met de hand te plukken. De bladeren zelf kun je nog gebruiken voor een gezond glaasje wietsap.

Knip de schutbladeren en middelgrote bladeren van de plant af wanneer deze nog rechtop staat. [Foto: shutterstock/OpenRangeStock]

Als de grote bladeren van je plant af zijn, lijkt het knippen al veel minder werk. Knip de kleine plakkerige blaadjes rondom de toppen niet weg. Die drogen in en bevatten veel werkzame stoffen. Als de schutbladeren en de middelgrote bladeren verwijderd zijn, knip je de plant onder aan de stam af en hang je die in zijn geheel ondersteboven te drogen. In het donker bij kamertemperatuur duurt dat zo’n 7 tot 14 dagen, en lees vooral ook even onze droogtips. De plant is goed gedroogd wanneer de takjes met een duidelijk hoorbare knak(!) breken en niet buigen.

2. Suikerblaadjes

Als je zeker weet dat de wiet droog genoeg is kun je beginnen met het trimmen van de toppen. Dat is het verwijderen van de ingedroogde blaadjes rondom de wiettoppen. Dit doe je het beste top voor top; één top tegelijk dus! Je kunt ze dan gemakkelijk vasthouden aan het steeltje en in de juiste hoek draaien, om goed bij ieder blaadje te kunnen, zonder dat er een andere wiettop in je oog prikt.

Deze suikerblaadjes zitten barstensvol werkzame stoffen. Gooi deze dus absoluut niet weg! [Foto: shutterstock/Roxana-Gonzales]

Knip niet alles weg, blaadjes dicht op de top waar veel witte trichomen op zitten kun je prima laten zitten. Gooi deze weggeknipte ook zeker blaadjes niet weg! De ‘suikerblaadjes’ zoals ze liefkozend genoemd worden, zitten vol werkzame stoffen en kun je prima gebruiken in een vaporizer of om mee te kokkerellen.

3. Gebruik een puntschaar

Goed werk begint met goed gereedschap. Ga dan ook niet met een dikke, botte schaar aan de gang. Dit delicate klusje vereist een scherpe, schone puntschaar. Hoe kleiner de punt, des te beter je straks bij die verdraaide suikerblaadjes kunt komen.

Een scherpe puntschaar maakt je werk een stuk lichter. Zorg dus voor goed gereedschap. [Foto: shutterstock/FGunn]

Het residu dat op de schaar achterblijft is zeer waardevol, dus gooi dat zeker ook niet weg! In de coffeeshop zie je het weleens voorbij komen als ‘schaartjes’. Feitelijk zijn het kleine stukjes potente hasj die gevormd worden doordat cannabinoïden en terpenen aan de schaar blijven plakken. Dit kun je gebruiken in gerechten of in je ouderwetse ‘rokertje’, hoewel er veel gezondere manieren zijn om je cannabis te gebruiken.

4. Plakvingers voorkomen en schoonmaken

Je was er waarschijnlijk al achter gekomen maar wiet plakt. Wanneer je je wiettoppen dan ook gaat trimmen kun je plakkerige vingers met rubberen of latex handschoenen voorkomen.

Wil je dit voorkomen? Trek dan handschoenen aan wanneer je wiettoppen gaat trimmen. [Foto: pinterest]

Wat er aan je vingers (of handschoenen) blijft plakken is in feite hetzelfde als ‘schaartjes’. De trichomen die je aanraakt plakken aan je vingers en krijg je er maar moeilijk af. Maar ook daar hebben we een goede tip voor: was je handen eerst even met olie, zoals olijfolie of slaolie, en daarna pas met water en zeep. Omdat de hars op je vingers in vet oplosbaar zijn, werkt dit beter dan water en zeep alleen.

5. Bewaar wortels, takken en stammen

Een beetje duurzame kweker gooit niets weg, want niets van de wietplant is afval. Eerder bewaarden we de bladeren voor het sap en de suikerblaadjes voor hun werkzame stoffen. Maar de takken, stammen en wortels van de wietplant zijn ook nog goed te gebruiken.

Ook de takken, stammen en wortels van wietplanten hoef je niet weg te gooien. [Foto: shutterstock/TBurke]

De wortels kun je ontdoen van de aarde en bijvoorbeeld gebruiken om medicinale wiet-wortelzalf mee te maken. Hennepwortel is een goede basis voor verzorgende cosmeticaproducten en wordt daar steeds meer voor gebruikt. De takken en stammen van wiet kun je ook op verschillende manieren gebruiken, voor wietthee bijvoorbeeld, of wietpapier voor de echte wereldverbeteraars.

[Openingsfoto: shutterstock/Varnava]