Onderzoek: pijnstillende werking van wiet 30 x sterker dan aspirine
Onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada bevestigen dat cannabis sterke pijnstillende eigenschappen heeft. Zelfs dertig keer sterker dan aspirine!
‘Blunted stress reactivity in chronic cannabis users‘, is de titel van het onderzoek dat de psychologen en fysiologen van Washington State University in 2017 publiceerden in het wetenschappelijke vakblad Psychopharmacology. Zij maten aan de hand van een erkende methode de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol bij (regelmatige) cannabisgebruikers en ‘geheelonthouders’.
Carrie Cuttler, clinical assistant professor of psychology, gelooft dat het meten van het stressniveau in het speeksel van de proefpersonen een primeur is. ‘Maar terwijl we nog niet op een punt staan dat we comfortabel kunnen zeggen of deze afgestompte stressrespons een goede of een slechte zaak is, is ons werk een belangrijke eerste stap in het onderzoeken van potentiële therapeutische voordelen van cannabis – in een tijd waarin het gebruik zich sneller verspreidt dan ooit tevoren.’
De onderzoekers vonden praktisch geen verschil in cortisolgehalte in het speeksel bij de groep ‘zware cannabisgebruikers’ wanneer die werden geconfronteerd met een stressvolle psychologische of fysiologische situatie en bij niet-stressvolle situaties. In contrast daarmee stonden de niet-cannabisgebruikers, die onder dezelfde gesimuleerde stressvolle situaties een veel hoger cortisolgehalte noteerden dan niet-gebruikers in een niet-stressvolle situatie…
Volgens de auteurs van de studie zijn hun bevindingen consistent met steeds meer vakliteratuur die indiceert dat chronisch cannabisgebruik geassocieerd wordt met verminderde bijnierfuncties en emotionele reactiviteit.
Dan over de test zelf. Deelnemers gaven zelf aan of ze een chronische cannabisconsument waren, ofwel dagelijks of bijna dagelijks wiet gebruikten in het laatste jaar. Niet-gebruikers hebben niet meer dan 10 keer in hun hele leven cannabis genuttigd en helemaal niet in het afgelopen jaar. In totaal deden er 40 cannabis consumenten mee en 42 geheelonthouders. Iedereen moest zich op de testdag overigens onthouden van cannabis.
Bij aankomst in het laboratorium op de universiteit gaven de deelnemers een speeksel sample af en moesten ze zelf hun stressniveau waarderen. Vervolgens werd iedereen ad random een ofwel ‘high-stress’ of een ‘no-stress’ versie van de Maastricht Acute Stress Test (MAST) toebedeeld.
De geen-stress test is eenvoudig: participanten moesten één hand 45 tot 90 seconden lang in lauw water houden en vervolgens vroegen de wetenschappers of ze van 1 tot 25 wilden tellen. Bij de hoge-stress versie moesten ze hun hand 45 tot 90 seconden in koud water leggen, waarna ze terug moesten gaan tellen in stappen van 17 vanaf 2043. Daarbij kregen ze ook negatieve feedback als ze een fout maakten en zagen ze zichzelf op een televisie die direct voor hun neus was geplaatst.
Direct na de stressmanipulatie gaven alle deelnemers opnieuw een speekselmonster af en moesten ze ook hun actuele stresslevel weer een cijfer geven. Voordat ze de testfaciliteit mochten verlaten produceerden de proefpersonen nog een urine sample, zodat de wetenschappers het zelf gerapporteerde cannabisgebruik konden bevestigen met gemeten THC-gehaltes in het lichaam.
Dit onderzoek suggereert volgens vakblad Psychopharmacology dat cannabis voordelen zou kunnen hebben bij het opbouwen van veerkracht tegen stress, met name bij personen die reeds een hoge emotionele reactiviteit hebben bij stressvolle situaties.
Echter, de researchers benadrukken ook dat het vrijkomen van cortisol typerend is voor een aanpassing van ons lichaam: het staat een individu toe om energiereserves te mobiliseren en op de juiste manier te reageren op bedreigingen in zijn omgeving.
‘Dus een onmogelijkheid om een fatsoenlijke hormonale respons op stress te produceren kan ook een schadelijk effect hebben dat in potentie gevaarlijk kan zijn voor een individu’, zegt psychologie professor Cutter. ‘Onderzoek naar cannabis komt nu pas op stoom door legalisering. Ons toekomstige werk behelst dan ook het onderzoeken van zowel de korte termijn-voordelen als de potentiële lange termijn-consequenties van dagelijks cannabisgebruik.’
Eén van de volgende stappen in het onderzoek is het betrekken van variabele factoren, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van THC residu bij cannabisgebruikers die van invloed zou kunnen zijn op de ‘muted stress respons’…