Binnen met wiet kweken beginnen #7: voeding & pH-waarde
In dit voorlaatste deel uit onze kweekcursus behandelen we plantenvoeding. Welke voeding is er voor wietplanten, en hoe zit het met de pH-waarde?
Buiten medicinale wiet kweken kan binnenkort weer in je eigen tuin, en ónze vingers beginnen al een beetje te kriebelen. Als jij ook bijna niet kunt wachten, maak dan nu alvast één of meerdere wormtorens. Ze zijn vrij eenvoudig en goedkoop zelf te maken, je kunt er je eigen keukenafval in composteren en je houdt er nog voeding voor je wietplanten aan over ook!
Wormen zijn geweldige helpers voor cannabisplanten. Ze kruipen constant door de aarde en maken die daardoor lekker luchtig. Maar het grootste voordeel van de roze gekleurde weekdieren, is natuurlijk dat ze uitstekende meststoffen voor wietplanten produceren! Je kunt daarvoor voorgemengde aarde met wormenmest kopen maar met hetzelfde gemak maak je een wormtoren voor je wietplanten dit jaar.
Een wormtoren is eigenlijk een soort mini-composthoop waaraan je wormen toevoegt, die jouw tuin- en keukenafval in razendsnel tempo omvormen tot eersteklas wormenmest voor je planten. Als bonus maken ze de grond ook nog eens lekker luchtig, en daar houden wietplanten van! Wat heb je nodig?
Neem een stuk PVC pijp met een diameter van een centimeter of 20 en ongeveer een meter in lengte. De afmetingen zijn echter niet ontzettend belangrijk dus je kunt ook gemakkelijk naar alternatieven zoeken. Hoe breder en langer de buis is, hoe meer compost je uiteraard kunt verwerken. Boor met een flinke boor gaten in de onderste helft tot een derde van de buis zodat je wormen hier straks gemakkelijk door heen en weer kunnen kruipen en de aarde rond de wormtoren goed zullen bemesten.
Als je de gaten hebt geboord kun je de wormtoren gaan ingraven. Maak een gat waar de wormtoren moet komen, uiteraard zo dicht mogelijk bij je wietplanten. Het gat moet een centimeter of 10 dieper zijn dan het deel van de buis met de gaten zodat alle gaten goed onder de grond zitten. Zorg dat de buis goed vast zit, druk de aarde rond de buis goed aan maar hou de binnenkant van de buis nog leeg.
Nu ga je de buis vullen. Begin met een paar handjes snippers van oude kranten, dan wat tuin- of keukenafval en dan weer krantensnippers. Wissel het af zoals je met lasagne zou doen, laag voor laag. Voeg nu je wormen toe. Wormen kun je kopen voor een snelle start maar je zult merken dat ze ook vanzelf op je wormtoren afkomen. Als je het goed aanvult met het juiste materiaal dan zullen de wormen zich voortplanten en heb je binnen de kortste keren een gezellige bevolking in de wormtoren.
Tot slot vul je de rest van de buis met wat organisch afval en een kopje water, en dek je de buis af met een deksel. Dit kan van alles zijn zoals een oude stoeptegel of een omgekeerde plantenpot, of een oude terracotta schotel die je nog hebt liggen.
Je kunt je wormentoren vullen met van alles en nog wat, maar wormen zijn niet met alles even blij. Sinaasappelschillen en ander afval van citrusvruchten kun je beter niet gebruiken want dat is te zuur. Ook mangoschillen zijn niet erg geliefd. De beestjes zijn echter bijzonder gek op koffieprut, gemaaid gras, papiersnippers en nog veel meer. Op de onderstaande afbeelding zie je wat je wel en wat je niet in je wormtoren kunt gebruiken.
Veel succes dit jaar, met een wormtoren voor iedere wietplant kan het buitenwietseizoen alleen maar een groot succes worden!