De wetenschap over cannabis bij de behandeling van fibromyalgie
Welke rol kan cannabis - volgens wetenschappers - spelen in de therapeutische behandeling van de symptomen van fibromyalgie?
Experimenteer jij er ook op los met pure medische cannabis (de toppen van de wietplant), edibles, oliën of tincturen om je pijn te beheersen? Misschien is het een goed idee om er eens niet of/of maar en/en van te maken. Oftewel: fabriceer je eigen unieke medicinale cannabis cocktail! Een recente studie suggereert namelijk dat een combinatie vaak beter werkt dan elk product op zich.
Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben onlangs een studie gepubliceerd die tot doel heeft om artsen te adviseren over het voorschrijven van medische cannabis aan patiënten voor pijnbestrijding. De conclusie was eenduidig.
Na analyse van gegevens van 1.087 patiënten, stelden ze vast dat een combinatie van inhalatie- en niet-inhalatie-‘toedieningsroutes’ de patiënten de hoogste tevredenheid gaf over hun resultaten. Met ‘toedieningsroute’ bedoelen we uiteraard hoe mensen hun cannabis consumeerden.
‘Terwijl alle deelnemers een gelijkaardige verminderde pijn rapporteerden, rapporteerden deelnemers die niet-inhalatie- en inhalatie-toedieningsroutes gebruikten grotere verbeteringen in de gezondheid dan de niet-inhalatie- en inhalatiesubgroepen’, schrijven de onderzoekers in het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Cannabis Research.
Hoe je pijn met cannabis kunt behandelen, is natuurlijk een ongelooflijk belangrijk onderwerp. Pijnbeheersing is immers een van de belangrijkste redenen waarom mensen zich tot medicinale cannabis wenden.
In de Verenigde Staten is medicinale cannabis nu gemakkelijker verkrijgbaar dan ooit. Mensen in 38 staten kunnen cannabis voor specifieke medische aandoeningen legaal gebruiken. In sommige staten omvatten die aandoeningen de behandeling van chronische pijn. Helaas is het hier (nog) niet zo ver, maar het is zeker interessant om te kijken uit welke ontwikkelingen aan de overkant van de grote plas wij lering kunnen trekken.
Bij het uitvoeren van dit specifieke onderzoek probeerde het team van de University of Michigan Medical School artsen en andere clinici te begeleiden. Ze hielpen hen patiënten te adviseren over het gebruik van medicinale cannabis en bij het voorschrijven van recepten.
Medicinale cannabis is er in vele vormen en maten, waaronder toppen, eetwaren, concentraten, lotions, crèmes en tincturen. Naast de verschillende toedieningsmethoden verschillen ze ook in hun interactie met onze lichaamschemie. Gerookte of verdampte toppen veroorzaken bijvoorbeeld effecten binnen vijf tot tien minuten, terwijl mensen de impact van tincturen, edibles en topicals misschien pas 15 minuten of zelfs uren later voelen.
De onderzoekers merkten op dat het verschil in effect van deze cannabisproducten niet goed is onderzocht in de context van pijnbehandeling. Ze namen contact op met 1.087 volwassenen in de Verenigde Staten en Canada die zichzelf cannabis toedienden om chronische pijn te beheersen. De patiënten stemden er allen mee in om van januari 2018 tot augustus 2018 een enquête in te vullen.
Elk van hen rapporteerde zijn of haar gewoontes met betrekking tot het nemen van cannabis. Bovendien gaven ze hun mate van tevredenheid aan over hoe de cannabis hun pijn beïnvloedde. De gemiddelde leeftijd van de patiënt was 49,6 jaar. Meer dan 60% was vrouw.
Alle deelnemers aan de studie rapporteerden een vermindering van pijn, ongeacht welk cannabisproduct ze gebruikten of hun gewoontes bij het gebruik ervan, zoals ‘s ochtends versus ‘s avonds. Degenen die echter een schema volgden met een combinatie van cannabis roken/verdampen en producten die geen inhalatie vereisen, rapporteerden ‘significant grotere verbeteringen in de gezondheid en frequentere vervangingen van cannabis voor andere pijnstillers’, blijkt uit het onderzoek.
De studie gaf ook inzicht in hoe mensen medicinale cannabis gebruiken. Ze meldden bijvoorbeeld dat 45% een niet-inhalatie- plus inhalatieroutine volgde, terwijl 36,2% alleen inhalatie gebruikte en 18,8% alleen niet-inhalatie.
Uit de studie bleek ook dat vrouwen en oudere patiënten de neiging hadden om cannabisproducten te gebruiken die geen roken of vapen (verdampen) vereisen.
De nieuwe studie biedt een belangrijke stap om te bepalen hoe patiënten medische cannabis gebruiken, evenals de impact van verschillende combinaties van producten op chronische pijn. Het idee is uiteraard dat hoe meer experts op dit gebied leren, hoe efficiënter de behandeling van patiënten zal zijn.
Zoals hierboven beschreven, kun je ervoor kiezen om mediwiet te roken of te vapen. Vaporizen ofwel verdampen heeft de voorkeur omdat er geen verbranding aan te pas komt. Mocht het om pijn gaan die uitwendig kan worden behandeld, dat zou je het vapen kunnen combineren met een product als wietcrème. Hiermee behandel je direct de pijnlijke plek.
Je zou ook kunnen kiezen voor een combinatie van roken of vapen met edibles. Let hierbij wel op dat je spacecake of andere lekkernijen geen bulk aan suiker bevatten. Wietolie, vaak een combinatie van CBD en THC, kan eveneens soelaas bieden. Voor welke methode je ook kiest, het motto bij medische cannabis is: meten is weten. Probeer dus welke combinatie het beste voor jou werkt en ga hiermee aan de slag.
LEES OOK: Tips! 5 manieren die cannabis nog effectiever maken tegen (chronische) pijn