Huisarts geen tijd? Behandel deze 13 kwalen/aandoeningen zelf met cannabis!
Last van een kwaaltje of vervelende aandoening maar heeft je huisarts geen tijd? Grote kans dat medicinale cannabis bij deze 13 aandoeningen soelaas biedt.
Wist je dat de cannabisplant zijn eigen flavonoïden bevat? Ze worden cannaflavines genoemd. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van flavonoïden. In dit artikel gaan we daar uitvoerig op in en geven we antwoord op de mogelijke vragen die er zijn.
Een team van wetenschappers heeft onlangs de oorsprong van cannaflavine A en cannaflavine B opgespoord. Hierdoor kunnen ze metabolisch worden ontwikkeld, om bij te dragen aan het onderzoek naar cannabis. De reden waarom dit goed nieuws is, is omdat eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat deze cannaflavines krachtige antioxidanten zijn. Maar deze wetenschappers zijn niet de enigen die toepassingen voor cannabis-flavonoïden ontdekken.
Flavonoïden zijn overal in de plantenwereld terug te vinden. Ze zijn in staat om je leven te verlengen, je te helpen een gezond gewicht te behouden en ook dragen ze bij aan het herstel van ons lichaam na blootstelling aan schadelijke stoffen (bijvoorbeeld alcohol/drug). Medicinale cannabis bevat zijn eigen flavonoïden – cannaflavines genaamd – welke veel invloed hebben op de uitwerking van dit groene medicijn.
Het blijkt dat een plantenvoedingsstof die door de natuur wordt gebruikt om bestuivende vogels en bijen aan te trekken, ook de aandacht trekt van wetenschappers en mensen die geïnteresseerd zijn in preventieve gezondheid. Studies van de afgelopen tien jaar blijven aantonen dat flavonoïden, een natuurlijke verbinding die in de meeste planten voorkomt, een rol spelen bij het verminderen van tal van gezondheidsrisico’s, obesitas en zelfs sterfte.
Flavonoïden zijn een diverse familie van fytonutriënten die, samen met carotenoïden, verantwoordelijk zijn voor het produceren van die levendige kleuren die we associëren met fruit en groenten. Deze fytonutriënten zijn zeer overvloedig aanwezig in de natuur, ze zijn met meer dan 6000 soorten.
Volgens het Linus Pauling Institute zijn er zes subklassen die het meest voorkomen in de menselijke voeding: anthocyanidinen, flavan-3-olen, flavonolen, flavanonen, flavonen en isoflavonen.
Het antwoord is aantrekkingskracht. Flavonoïden helpen bij het creëren van levendige kleuren in planten om bijen, vlinders en vogels aan te trekken.
Volgens een overzicht uit 2016 in The Journal of Nutritional Science vind je flavonoïden in fruit, groenten, thee, cacao en wijn. Bijvoorbeeld bosbessen, pruimen, appels, kersen, sinaasappels, aardbeien, druiven, peren, pruimen, uien, spinazie, peterselie, ze hebben stuk voor stuk mooie kleuren. Maar denk ook aan pure chocolade, groene thee, noten, rode wijn en soja.
En vergeet cannabis niet, ook deze plant kent verschillende tinten groen en soms ook andere kleuren, zoals bijvoorbeeld rood en paars.
De hierboven genoemde subgroepen hebben unieke belangrijke natuurlijke bronnen. Bessen, druiven en vervolgens rode wijn, zijn bijvoorbeeld belangrijke bronnen van anthocyanidinen. Uien en thee zijn belangrijke voedingsbronnen van flavonen en flavonalen. Sojabonen en peulvruchten hebben een hoge concentratie isoflavonen.
Dus wat is het voordeel van een dieet dat rijk is aan flavonoïden? Volgens veel diermodel-studies en studies bij mensen waarin mensen zelf hun inname via de voeding rapporteren, kunnen flavonoïden het risico op kanker, neurodegeneratieve ziekten (zoals de ziekte van Alzheimer) en hart- en vaatziekten verminderen. Ze kunnen ook helpen bij het verliezen van overtollige kilo’s.
Dit brede spectrum van gezondheidsbevorderende effecten komt voort uit hun antioxidatieve, ontstekingsremmende, antimutageen (vermindert mutatiesnelheid) en kankerbestrijdende eigenschappen. Flavonoïden bieden grote voordelen voor ons immuunsysteem.
In augustus 2019 publiceerden onderzoekers van The Edith Cowan University’s School of Medical and Health Sciences een studie waarin gegevens werden geanalyseerd van het Deense Dieet (Cancer and Health-cohort), waarin de voeding van 53.048 Denen gedurende 23 jaar werd bestudeerd.
De resultaten tonen aan dat flavonoïden geassocieerd zijn met hart- en vaatziekten en kankergerelateerde sterfte. Bovendien zien onderzoekers dat de beschermende effecten van een dieet met veel flavonoïden sterker zijn voor rokers en drinkers. Onderzoekers waarschuwen echter dat de inname van flavonoïden de gezondheidseffecten van stoppen met roken of drinken niet kan vervangen; stoppen is altijd beter!
Flavonoïden dragen bij aan hoe je het gebruik van cannabis ervaart. Je hebt misschien gehoord dat het de terpenen zijn die ervoor zorgen dat je je favoriete soort kent op basis van geur en smaak. En dat is 100% waar.
Maar de geur en smaak van je wiettoppen worden niet alleen bepaald door de terpenen. Flavonoïden werken samen met terpenen om die verschillende cannabiskwaliteiten naar tot uiting te laten komen. Pigmentatie is ook het werk van flavonoïden. Dezelfde kleur die je in bessen aantreft, geeft de bloemen van sommige cannabissoorten hun mooie, rijke paarse kleur. Dat is de magie van de flavonoïde Anthocyanine.
We hebben hierboven al besproken hoe flavonoïden bijdragen aan de gezondheid en ons welzijn. In cannabis zijn flavonoïden farmacologisch actief. Preklinische en menselijke studies (zoals de Deense hierboven) geven aan dat flavonoïden in cannabis – samen met de andere farmacologisch actieve verbindingen in de plant – op veel vlakken therapeutische voordelen kunnen bieden.
Wetenschappers schatten dat er ongeveer twintig flavonoïden in cannabis worden aangetroffen. Enkele van de meest voorkomende flavonoïden en hun voordelen zijn:
Zoals de meeste verbindingen in cannabis, zijn flavonoïden niet bedwelmend; ze zullen je niet high maken. In feite wordt aangenomen dat flavonoïden, net als CBD, de psychoactieve effecten van THC verminderen.
Van flavonoïden wordt gedacht dat ze bijdragen aan het “entourage-effect”. Dit is de term die experts hebben bedacht om te beschrijven hoe is waargenomen dat cannabis-verbindingen zoals cannabinoïden, terpenen en flavonoïden synergetisch werken. Hiermee wordt hun therapeutisch potentieel geoptimaliseerd.
Zoals alle flavonoïden hebben cannaflavine-A, cannaflavine-B en cannaflavine-C een aantal behoorlijk indrukwekkende eigenschappen die natuurlijk exclusief zijn voor cannabis. De cannaflavines hebben dat ‘entourage-effect’ vanwege hun synergetische relatie met andere heilzame cannabis-verbindingen.
Onderzoek naar cannaflavines is eigenlijke nog maar heel oppervlakkig, maar wat er tot nu toe is ontdekt, is opwindend. Al in 1985 en 1986 ontdekte een groep wetenschappers dat cannaflavines krachtige ontstekingsremmende effecten hebben. Er werd vastgesteld dat cannaflavine-A en cannaflavine-B ontstekingsremmende voordelen hadden die dertig keer sterker waren dan die van aspirine.
Cannaflavines-A en -B – hoewel uniek voor cannabis – behoren tot de klasse van plantaardige flavonoïden die bekend staat als flavonen. De voedingsconsumptie van verschillende plantaardige flavonen is goed ingeburgerd in onderzoeken, om neuroprotectieve , antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen te bieden in verschillende diermodellen.
In 2019 gingen onderzoekers op jacht naar de biosynthese van Cannaflavine-A en Cannaflavine-B. Ze zijn erachter gekomen hoe deze cannaflavines in de plant worden gemaakt (gesynthetiseerd). Wanneer onderzoekers dit begrijpen, kunnen ze de reikwijdte van het onderzoek naar cannabis-verbindingen uitbreiden. Ze raken steeds meer overtuigd van de belangrijke rol van cannaflavines. Het volgende onderzoek maakt duidelijk waarom:
Volgens een in 2020 gepubliceerde studie kunnen cannaflavines mogelijk alvleesklierkanker behandelen. Een flavonoïde derivaat van cannaflavine-B toonde aanzienlijk therapiepotentieel bij de behandeling van pancreaskanker bij muizen. Gezien het feit dat pancreaskanker (alvleesklierkanker) een overlevingspercentage van vijf jaar heeft, is dit behoorlijk opwindend nieuws. Onderzoekers verklaren dat de resultaten verdere studies rechtvaardigen, om de therapieresultaten naar klinische vertaling te optimaliseren.
LEES OOK: Wetenschap • Zijn cannaflavines de ‘missing link’ in de medicinale cannabis?