Kooptips medicinale cannabis: zo herken je goede (en slechte) wiet!
Wiet is duur, zeker als je er achteraf achterkomt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Zo leer je goede én slechte cannabis herkennen en sluit je altijd de beste deal.
Dinsdagochtend 2 mei – Na nog eens goed rondgekeken te hebben alvorens ik de deur achter me dichttrek, van de prachtige hotelkamer die ik helemaal voor mezelf had, stap ik in de lift op weg naar het ontbijt.
Beneden bots ik bijna tegen de Spaans-Vlaamse Rosa Maria (Mary Jane Rose voor de vrienden) aan, die al klaar staat om de bus te nemen naar het Europees Parlement. Om het de hele dag te hebben over de toekomst van cannabis in Europa bij ‘El futuro del cannabis’, georganiseerd door de partij Podemos uit Spanje. Ik heb nog wel even tijd om rustig te ontbijten voor ik me aansluit bij de groep.
Iets na negen komen we aan in het imposante gebouw van het Europees Parlement. Daar worden we hartelijk ontvangen door de security, die ons aanmaant al onze tassen door een metaaldetector te laten gaan. Nadat ze er zeker van zijn dat we geen kwade bedoelingen hebben kunnen we verder.
We nemen plaats in een aula. Ieder heeft een koptelefoon en een microfoon ter beschikking. We horen die dag medicinale cannabispatiënten die hun verhaal komen doen, afgevaardigden van politieke partijen uit Spanje, Duitsland, Portugal en Griekenland. Maar ook commissarissen, woordvoerders van Cannabis Social Clubs, een professor in de biochemische en moleculaire biologie die onderzoek doet naar cannabis als medicijn, cannabisconsumenten en schrijvers.
Uit België was onder andere Jean Pierre Voncken aanwezig, die sprak in naam van alle epilepsie-patiënten. Zijn dochtertje heeft een menswaardig leven teruggekregen dankzij cannabisolie. Zonder dat was ze er waarschijnlijk niet meer geweest.
Sofie lijdt aan CSWS, Continuos Spike-and-Wave during Sleep. Een heel ernstige en zeldzame vorm van epilepsie en zij was jaren geleden uitbehandeld door haar doktoren. Haar vader, Jean Pierre, ging zelf op zoek naar een manier om haar te helpen. Cannabisolie werd haar redding.
Michel Degens nam het op voor de Cannabis Social Clubs. Michel ontlokte veel gegniffel toen hij zei dat Belgen het even moeilijk hebben om cannabisgebruikers te erkennen dan de koning zijn dochter. Bekijk hier zijn speech.
Peter Muyshondt, hoofdcommissaris van de lokale politie Voorkempen, sprak zich al eerder uit over het legaliseren en reguleren van alle drugs.‘The War on Drugs is makkelijk geld verdienen voor politiediensten, gevangenissen en het gerecht’, zegt hij. ‘Maar het beleid is niet op bewijzen gebaseerd!’
Peter sprak als woordvoerder van Anyone’s Child, een initiatief van families voor safer drug control. Sinds zijn broer overleed aan een overdosis legale en illegale drugs heeft hij zich verdiept in (inter-)nationale drugswetten.
Zo ontmoette hij mensen van over de hele wereld van organisaties die tégen de War on Drugs strijden.
Peter Muyshondt: “Als je denkt dat dit beleid jongeren beschermt dan is het antwoord volgens mij: NEE! Als je denkt dat dit beleid de criminaliteit doet dalen dan is het antwoord volgens mij: NEE! Als je denkt dat dit beleid de Rechten van de Mens beschermt dan is het antwoord volgens mij NEE!”
Verder waren ook nog Patrick Dewals en Rosa Maria Tomillero Cortés aan het woord. Patrick is een politicoloog, verpleegkundige, journalist, blogger en columnist die opkomt voor de belangen van cannabisconsumenten.
Rosa Maria (Mary Jane Rose) is een medicinale cannabisconsumente en CNNBS-columniste die in haar columns heel enthousiast en vol vuur en passie kan vertellen over hoe cannabis haar leven op een postieve manier heeft veranderd.
En dan was het aan mij. Ik sprak over het feit dat politici nog steeds met onwaarheden de plant demoniseren en dat het gevaarlijkste aan een joint de tabak is die men erbij doet. Ik eindigde met de woorden dat ik mee het taboe voor recreatief gebruik wil helpen doorbreken omdat het taboe de weg naar medicinaal gebruik en onderzoek blokkeert.
Uit Nederland kwamen Marian Hutten en Serge de Bruijn als duo vertellen, over hoe zij met hun stichting PGMCG (Patiënten Groep Medicinaal Cannabis Gebruik) ervoor gezorgd hebben dat medicinale cannabisconsumenten in Tilburg hun eigen planten mogen telen – met toestemming van de burgemeester. Als hun project slaagt zou dit weleens navolging kunnen krijgen in de rest van Nederland.
Hier kan je de hele dag herbekijken.