Snurken is voor de meeste mensen iets om je voor te schamen. Maar het zou zomaar eens een belangrijk signaal kunnen zijn van je lichaam. Het kan namelijk een symptoom zijn van slaapapneu, een aandoening waarbij je ademhaling tijdelijk stopt in je slaap. Het is maar moeilijk te behandelen met reguliere medicatie, maar uit onderzoek blijkt medicinale cannabis zeer effectief tegen de ziekte.
Slaapapneu
Ben je overdag erg vermoeid maar heb je geen idee waarom? Je zou best weleens slaapapneu kunnen hebben. Het is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pauzes in de ademhaling tijdens de slaapcyclus. Je komt er natuurlijk maar moeilijk achter omdat het gebeurt terwijl je slaapt, of je moet een partner of huisgenoot hebben die je erop wijst. Een van de symptomen is namelijk dat je luid snurkt, met afwisselende stilte-periodes wanneer je stopt met ademhalen.
Tijdens een slaapapneu ‘episode’ stop je met ademen waardoor het zuurstofniveau in je bloed daalt. Om de ademhaling te hervatten stopt je brein tijdelijk de slaap. Het hervatten van de ademhaling gaat vaak gepaard met een ‘stikgeluid’ of een luide hap naar adem.
Oorzaken en gevolgen
Er zijn diverse oorzaken voor de aandoening te vinden waaronder overgewicht, ouderdom, roken, hoge bloeddruk en meer. Ook zijn er verschillende vormen van de aandoening: centrale slaapapneu-syndroom en obstructief slaapapneu-syndroom.
De aandoening kan zeker op de lange termijn een flinke tol eisen, je gezondheid. Door chronisch slaaptekort kun je hart- en vaatproblemen ontwikkelen, hartfalen en beroertes krijgen, overdag slaperig zijn, slechte reflexen en een verhoogd risico op incidenten (met bijvoorbeeld zware machines) hebben. Daarbij is het allesbehalve bevorderlijk voor je stemming. Wie wordt er nou gelukkig van te weinig slaap?
Als niemand je wijst op je nachtelijke concerten kom je er waarschijnlijk pas laat achter wat de oorzaak is van je vermoeidheid. [Foto: shutterstock/Antonio Guillem]
Behandeling
Normaal gesproken wordt een patiënt met slaapapneu aangeraden zijn of haar levensstijl aan te passen. Daarbij hoort vaak afvallen, stoppen met roken en alcohol vermijden, slaapmedicatie nemen, bewegen, cafeïne vermijden en regelmaat in je slaapritme aanbrengen.
In sommige extreme gevallen krijgt een patiënt een ademapparaat om mee te slapen. Maar het blijkt dat maar weinig patiënten zich aan de behandeling met zo’n apparaat houden en liever medicijnen gebruiken. Helaas is er geen middel dat slaapapneu effectief bestrijdt.
Cannabis bij slaapapneu
Diverse onderzoeken ondersteunen de werkzaamheid van cannabis bij slaapapneu. In 2002 werd middels een onderzoek bijvoorbeeld bewezen dat THC en oleamide (beide cannabinoïden) effectief de ademhaling in muizen stabiliseren tijdens de slaap. De apneu-index daalde door deze behandeling tijdens de slaap met gemiddeld 55 procent. Overigens was die reductie dosis-afhankelijk, hoe meer cannabinoïden de muizen binnenkregen, des te beter het resultaat.
Dankzij die resultaten heeft de hoofdauteur van het onderzoek, Dr. David Carley, besloten een klinisch onderzoek te doen met echte mensen in 2013. Participanten aan dat onderzoek kregen gedurende drie weken, voor het slapengaan, verschillende dosis THC (in de vorm van dronabinol) toegediend. De apneu-index van deze patiënten daalde gemiddeld zo’n 32 procent in die drie weken.
De conclusie uit deze onderzoeken is dus positief. Of je nu een milde of ernstige vorm van slaapapneu hebt, het is effectief te behandelen met cannabinoïden. Overigens bleken in beide studies de effecten dosis-afhankelijk te zijn. Hoe meer cannabinoïden, des te beter het resultaat.
[Openingsfoto: shutterstock/Chalermpon Poungpeth]