Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Terence Ndonyi, hoofdonderzoeker van deze studie zegt erover: ‘We zagen een sterke dosis-afhankelijke vermindering in het algemeen voorkomen van NAFLD door cannabisgebruik. Dat suggereert dat het gebruik van cannabis de ontwikkeling van de ziekte kan onderdrukken of zelfs kan omkeren.’
De wetenschappers begonnen het onderzoek door de ziekenhuisgegevens van ruim 5 miljoen mensen te analyseren. De mensen met NAFLD werden in drie groepen verdeeld: niet-cannabisgebruikers (98,04 procent), niet-afhankelijke cannabisgebruikers (1,75 procent) en afhankelijke cannabisgebruikers (0,22 procent).
Uit het onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in PLOS ONE, bleek dat bij niet-afhankelijke cannabisgebruikers de ziekte 15 procent minder voorkomt. Dat is al veel, maar vooral de afhankelijke gebruikers komen goed uit de bus. Bij die groep komt NAFLD maar liefst 52 procent minder voor.
De naam ‘niet-alcoholische vetleverziekte’ zegt het eigenlijk al, het betreft hier een ziekte waarbij er vetten ophopen in levercellen. Dit kán gebeuren door alcohol, maar is bij deze vorm overduidelijk niet het geval. Vaak ligt er een ongezonde leefstijl met weinig beweging aan ten grondslag en kan de ziekte worden omgekeerd door de leefstijl aan te passen.
In Nederland wordt geschat dat zo’n 20 procent van de bevolking last heeft van NAFLD. Over het algemeen worden vooral mensen tussen de 40 en 50 jaar slachtoffer van de ziekte.
Op zich veroorzaakt het weinig klachten, totdat NAFLD zich ontwikkelt naar bijvoorbeeld een leverontsteking (NASH). Uiteindelijk kan dit verergeren en kun je leverfibrose, -cirrose of -kanker krijgen. Er vroeg bij zijn is dus van zeer groot belang.
Deze studie ging niet dieper in op de specifieke werking van cannabis en cannabinoïden op de lever en NAFLD. Eerdere studies toonden echter aan dat cannabisgebruik het risico op obesitas en diabetes type 2 vermindert, beide zijn bekende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van de leveraandoening.
Onderzoeken toonden ook al aan dat de niet-psychoactieve stof cannabidiol (CBD) bijzonder geneeskrachtig werkt op de lever. Het beschermt en herstelt leverschade door onder andere oxidatieve stress te voorkomen en ontstekingsremmend te werken.
De onderzoekers konden met deze studie niet aantonen welke componenten precies werken tegen de ontwikkeling van de leverziekte. Daarom raden ze aan klinische studies uit te voeren. Maar het is volgens hen duidelijk: ‘Onze analyses lieten een sterke relatie zien tussen cannabisgebruik en een verminderd voorkomen van NAFLD in patiënten.’