(advertenties)
(advertentie)
Er zijn miljoenen Nederlanders met longziekten. Alleen al de astma- en COPD-patiënten bij elkaar zijn goed voor ruim een miljoen mensen. Hoewel je zou denken dat cannabis geen positieve invloed op die aandoeningen heeft, gezien de meest populaire manier van inname roken is, hebben veel longpatiënten baat bij medicinale cannabis. Door wiet te verdampen krijgen astma- en COPD-patiënten weer lucht en houden ze hun longen gezond.

Roken

Laten we maar beginnen met het uit de wereld helpen van een groot misverstand: wiet roken is niet gezond. Rook van een joint (met of zonder tabak) bevat toxische stoffen door de verbranding, stukjes as en plantenresten die voor irritatie in de longen en luchtwegen kunnen zorgen. Roken is dus niet aan te raden.

Hoewel deze beter op een andere manier kunnen worden ingenomen, zitten er in wietrook wel gezonde stoffen. Bij het roken van cannabis komt namelijk THC vrij, een van de werkzame cannabinoïden uit de plant. En in 1973 is in een klinische studie voor het eerst aangetoond dat de rook van een joint luchtwegverwijdende effecten heeft, vergelijkbaar met astma-medicijnen.

Er zijn toen ook andere medicatievormen getoetst op hun werkzaamheid bij astma, zoals orale inname, maar geen werkte er zo goed als roken. Helaas, want roken is een astma-patiënt door de giftigheid van de rook natuurlijk niet aan te raden.

Vaporizen

Gezien in die tijd vaporizers niet bestonden in de vorm zoals we ze nu kennen is de damp van wiet niet onderzocht. Wel probeerden de onderzoekers om THC via een inhalator toe te dienen. Iets dat niet zo succesvol was als gehoopt, gezien het THC-molecuul te groot is en patiënten ervan moesten hoesten.

Het vaporizen ofwel verdampen van wiet is een gezond alternatief om THC in de longen te krijgen.

Toen onderzoeker Dr. Tashkin later gevraagd werd of een moderne vaporizer zou werken was zijn antwoord: “Als je wiet verdampt elimineer je alle componenten in de rook die op tabaksrook lijken. Ik weet niet of iemand het effect van verdampte THC op het ontspannen van spieren in de luchtwegen heeft onderzocht, maar ik gok dat het luchtwegverwijdend werkt.”

Recent onderzoek

In 2014 werd een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Pharmacology, uitgevoerd door Franse wetenschappers. Zij isoleerden ziek longweefsel van 88 patiënten waarna ze deze aan THC blootstelden.

Deze onderzoekers stelden vast dat THC het samentrekken van spieren kon tegengaan. Specifiek gezien spierspanningen die worden veroorzaakt door signaalstof acetycholine. Een molecuul dat verantwoordelijk is voor de spierspanning van de luchtwegen. Het draagt ook bij aan de samentrekkingen van die spier bij astma-aanvallen.

Astma-medicijnen blokkeren dezelfde molecuul, maar vanuit een andere hoek. “Ze voorkomen dat acetycholine zich bindt aan z’n receptor”, zegt Dr. Tashkin die zelf niet betrokken was bij dit onderzoek. “Maar de werkzaamheid van THC zit daar nog voor. Het strijdt niet om het binden aan de receptor, maar voorkomt dat acetycholine überhaupt vrijkomt.”

Ontstekingen

Veel longziekten zijn het gevolg (of de oorzaak) van ontstekingen in de longen en luchtwegen. Die maken de patiënt overgevoelig voor bijvoorbeeld uitlaatgassen en hyperventilatie door inspanning. Maar gezien cannabis een sterke ontstekingsremmer is, worden bij het gebruik van bijvoorbeeld wietolie ontstekingen in de longen stukken minder.

Veel astma- en COPD-patiënten hebben baat bij cannabis. Het maakt de longen schoon van ontstekingen en verwijdt de luchtwegen waardoor ze vrijer kunnen ademen. [Foto: shutterstock/fizkes]

Hoewel er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, hebben veel COPD-patiënten baat bij wietolie en het verdampen van wiet. Velen laten in de eerste weken van gebruik veel slijm los en kunnen eindelijk weer vrij ademen.

Momenteel wordt er klinisch onderzoek gedaan naar op cannabis gebaseerde medicijnen tegen astma en COPD. Cannabis Sciences Inc. uit Los Angeles is er sinds augustus 2016 mee bezig. Daar kunnen we binnenkort dus de eerste (positieve) resultaten van verwachten.

[Openingsfoto: shutterstock/Sable Vector]