Een Canadese studie van UBC Okanagan en Thompson Rivers University onderzocht hoe cannabisgebruik onder medisch toezicht in een verzorgingstehuis mensen kan ondersteunen die in behandeling zijn voor problemen met middelengebruik.
Meer inzicht in rol cannabis bij behandeling (drugs)verslaving
Het onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Studies on Alcohol and Drugs, werd uitgevoerd door onderzoekers van UBC Okanagan en Thompson Rivers University. De samenwerking tussen instellingen in Kelowna en Kamloops is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de ervaringen van patiënten en personeel met cannabisgebruik onder medisch toezicht in een ondersteunende herstelomgeving.
Residentiële herstelcentra bieden een gestructureerde woonomgeving waar mensen behandeling en ondersteuning krijgen bij het omgaan met stoornissen in middelengebruik – dit kunnen overigens zowel illegale drugs als opioïde medicijnen/opiaten betreffen).
In dit specifieke geval werden de ervaringen van patiënten en personeel in Maverick Supportive Recovery in het binnenland van de provincie British Columbia, onderzocht.
Minder zin in drugs, beter herstel van verslaving
De pilot studie van UBC Okanagan en TRU vindt duidelijke voordelen voor herstel van verslaving en benadrukt noodzaak om stigma van cannabis als medicijn te verminderen. De deelnemers meldden dat cannabis hen hielp bij het beheersen van pijn, angst, depressie en slaapproblemen – belangrijke symptomen die het herstel kunnen bemoeilijken.

Cannabis kan helpen om af te kicken en te herstellen van een middelenverslaving…
“Onze bevindingen suggereren dat medicinale cannabis een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het verminderen van hunkeren naar drugs en het verbeteren van de retentie in herstelprogramma’s”, zegt Dr. Zach Walsh, professor psychologie aan UBC Okanagan en co-hoofdonderzoeker.
“Deelnemers gaven duidelijk voordelen aan bij het omgaan met zowel fysieke als psychologische uitdagingen tijdens het herstel”, vervolgt de wetenschapper. De afkickende verslaafden meldden ook een verminderde drang naar opioïden en andere schadelijke stoffen, verbeterde pijnbeheersing en een verbeterde mentale gezondheid en slaapkwaliteit.
Stigma rondom (medicinale) cannabis vormt belemmering
Volgens het onderzoek blijft het stigma rond cannabisgebruik echter een belangrijke barrière. Uit interviews die door universiteitsmedewerkers werden afgenomen, bleek dat er behoefte is aan meer voorlichting en een betere integratie in de aanpak van de cannabisbehandeling.
“Het verminderen van stigma door gerichte educatie voor programmamedewerkers is van cruciaal belang”, zegt Dr. Florriann Fehr, co-hoofdonderzoeker en verpleegkundeprofessor aan de Thompson Rivers University. “De scepsis van het personeel komt vaak voort uit misverstanden over cannabis als een legitieme medische behandeling.”
Vervolgonderzoek op grotere schaal
Hoewel de resultaten “veelbelovend” zijn, benadrukken de onderzoekers de noodzaak van onderzoeken op grotere schaal om de voordelen en risico’s van het opnemen van medicinale cannabis in herstelprogramma’s voor middelengebruik volledig te kunnen beoordelen.
LEES OP MEDIWIETSITE OOK: Hoe CBD en THC kunnen helpen tegen diverse verslavingen
[beeld: Shutterstock]