Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Mensen met hepatitis C die cannabis gebruiken hebben een lager risico op diabetes. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van een groep Franse wetenschappers, waarvan de resultaten binnenkort verschijnen in het Journal of Viral Hepatitis.
Het onderzoeksteam bestudeerde de relatie tussen cannabisgebruik en diabetes prevalentie in een landelijk representatieve steekproef van meer dan tienduizend proefpersonen met hepatitis C. Omdat chronische infectie met het hepatitis C-virus (HCV) een risicofactor is voor insulineresistentie, hebben HCV-geïnfecteerde patiënten een hoger dan gemiddeld risico op het ontwikkelen van diabetes.
Proefpersonen die cannabis gebruiken bleken ongeveer de helft (OR: 0,49) minder kans te hebben op diabetes dan proefpersonen die dat niet deden. Mensen die ooit cannabis hadden gebruikt maar dat niet meer deden tijdens het onderzoek, hadden ook een kleinere kans op diabetes dan niet-gebruikers, maar het verschil bleek minder significant (OR: 0,81).
In hun conclusie schrijven de auteurs: ‘In deze grote cross-sectionele studie van chronische HCV-geïnfecteerde patiënten bleek cannabisgebruik samen te hangen met een lager risico op diabetes, onafhankelijk van klinische en sociaal-gedragsfactoren. Verdere studies zijn nodig om een mogelijk oorzakelijk verband op te helderen en licht te werpen op cannabis samenstellingen en mechanismen die bij deze relatie betrokken zijn.’
Hepatitis C is een infectieziekte die vooral de lever aantast en wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Deze vorm van hepatitis werd pas eind jaren tachtig ontdekt en werd tot dan toe als ‘Hepatitis non A non B’ aangeduid. Besmetting vond in deze periode meestal plaats door bloedtransfusies. Er bestaat geen vaccin tegen hepatitis C, maar wel een behandeling die in 95 procent van de gevallen effectief is.
Volgens de WHO dragen wereldwijd 150 tot 200 miljoen mensen een chronische vorm van hepatitis C-infectie. Elk jaar sterven er 350.000 tot een half miljoen mensen door aan hepatitis C gerelateerde leverziekten. In Nederland zijn naar schatting 60.000 mensen met het virus, vaak zonder dat ze dit zelf weten. Het kan tientallen jaren duren voordat er klachten optreden na een besmetting.
Door dit sluipende verloop wordt de ziekte ook wel ‘de stille moordenaar’ genoemd. Hepzibah Kousbroek, dochter van het schrijversechtpaar Ethel Portnoy en Rudy Kousbroek, schreef een aangrijpend boek over haar strijd met hepatitis C: ‘De onzichtbare vijand’. Ze overleed in 2009 aan levercirrose als gevolg van de infectie, die ze waarschijnlijk op had gelopen door een korte flirt met heroïne in de jaren zeventig.
Het Franse onderzoek is niet het eerste dat wijst op positieve effecten van cannabis bij hepatitis C patiënten. Een studie die in 2015 verscheen in het vaktijdschrift Clinical Infectious Diseases wees uit dat cannabisgebruik positief geassocieerd is met een lager risico op insulineresistentie bij patiënten die zowel met hiv als met hepatitis C zijn besmet.
Andere onderzoeken naar de relatie tussen cannabisgebruik en diabetes-risico bij proefpersonen zonder andere al bestaande aandoeningen, laten zien dat een voorgeschiedenis van cannabis samenhangt met lagere prevalentie van zowel type 2 diabetes als de ontwikkeling van bepaalde metabole risicofactoren die verband houden met het ontstaan van diabetes.
Het nieuwe Franse onderzoek toont niet alleen aan dat cannabis kan helpen bij het bestrijden van diabetes bij hepatitis C patiënten, maar ook bij het voorkomen van de aandoening.