Studie 700 cannabis pijnpatiënten: minder pijn, betere slaap en levenskwaliteit
Opnieuw stevig bewijs - via een Britse studie - dat het gebruik van cannabis wel degelijk een positieve uitwerking heeft op pijn, slaap en algehele levenskwaliteit.
Meer dan een kwart van de Nederlanders heeft weleens cannabis gebruikt. En hoewel het overgrote deel van die mensen nooit overstapt naar harddrugs, bestaat bij veel mensen nog steeds de angst dat cannabis als gateway-drug dient naar zwaarder en schadelijkere middelen.
Niets is echter minder waar. De samenstelling van cannabis verandert namelijk niets in het brein waardoor gebruikers ontvankelijker worden voor het experimenteren met andere middelen. Het Institute of Medicine en de Rand Corporation Drug Policy Research Center concluderen daarom dat ‘cannabis geen invloed heeft op het beginnen met harddrugs.’
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is cannabis juist een uitweg voor mensen die gevaarlijkere middelen zoals opiaten, alcohol, zware medicatie, cocaïne en tabak gebruiken. Zoals te zien in regio’s waar cannabis gereguleerd wordt, en jaarlijkse cijfers over misbruik en sterfte door deze middelen blijven dalen.
Volgens de Journal of the American Medical Association daalt het aantal sterfgevallen door opiaten en heroïne zelfs met 20 procent vlak nadat cannabis wordt gelegaliseerd. Binnen zes jaar na het legaliseren daalt dat zelfs door naar 33 procent, zien we in deze publicatie.
Cannabis kan het verlangen naar – door de maatschappij geaccepteerde harddrugs – alcohol en tabak ook verminderen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Een klinische studie in de UK liet zien dat participanten die cannabidiol (CBD) toegediend kregen, 40 procent minder tabak rookten dan de controlegroep. Uit data van de International Journal of Drug Policy blijkt ook nog eens dat 10 procent van de Canadese medicinaal cannabisgebruikers, wiet als tabaksvervanger gebruikt.
Een enquête uit de VS bewijst dat cannabisgebruik een nóg grotere invloed heeft op de inname van alcohol. Volgens een studie die in mei 2017 werd gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, blijkt dat ruim 40 procent van de leden van een medicinale cannabis dispensary aangeeft minder alcohol te drinken. En zo zijn er meer studies die bewijzen dat cannabisgebruik kan helpen bij het behandelen van een alcoholverslaving.
Diverse onderzoeken associeren cannabisgebruik ook met een verlaagd verlangen naar cocaïne. Onderzoekers van de universiteiten van Montreal en British Columbia publiceerden daarover een rapport in het journaal Addictive Behviors. Daarin lieten zij weten dat coke-verslaafden minder coke gebruikten na het gebruik van cannabis. Resultaten die te vergelijken zijn met een eerdere studie die werd uitgevoerd in Brazilië.
Het gebruik van andere door de dokter voorgeschreven medicijnen wordt ook minder in staten met legale mediwiet. Recente data uit de VS en Canada laat zien dat patiënten minder antidepressiva, angst-medicatie en slaapmiddelen gebruiken nadat ze beginnen met cannabis. En dat merken ze niet alleen aan hun beterende gezondheid, maar ook in hun portemonnee.
Patiënten die in staten met legale mediwiet afhankelijk zijn van Medicaid – hulpverleningsprogramma dat zorgverzekeringen voor mensen met laag inkomen verzorgt – geven miljoenen minder uit aan medicijnen dan patiënten in staten waar medicinale cannabis niet legaal is, volgens onderzoekers van de Public Policy-afdeling van de universiteit van Georgia.