(advertenties)
(advertentie)

Voor wie last heeft van spierpijn, chronische pijn of gewrichtspijn, kunnen cannabisproducten een gamechanger zijn. Maar hoe werkt dat dan precies? Is het bovendien mogelijk om THC via de huid op te nemen en zo ja, worden deze THC-topische stoffen bij een drugstest gedetecteerd? Spoiler alert: topicals rule!

Alle cannabinoïden hebben een wisselwerking met cannabinoïde-receptoren

We kennen verschillende manieren om THC in ons systeem te krijgen. Cannabinoïden zoals delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN) worden door het endocannabinoïdesysteem (ECS) van het lichaam verwerkt. Ze hebben allemaal een wisselwerking met cannabinoïde-receptoren.

Bij dit proces zijn nog andere receptoren en moleculen betrokken. Deze maken deel uit van wat het ‘het endocannabinoidoom’ (eCBome) wordt genoemd. Hieronder bevinden zich onder meer de minder bekende endocannabinoïde-achtige moleculen zoals PEA en hun doelreceptoren zoals dopamine, PPAR, TRP en serotoninereceptoren om hun effecten te versterken.

De verschillende eigenschappen van THC en CBD

THC heeft pijnstillende eigenschappen en veroorzaakt bovendien de bedwelmende, psychoactieve effecten die vaak met cannabisgebruik worden geassocieerd. Het is ook de veroorzaker van enkele van de negatieve, dosisafhankelijke bijwerkingen van cannabis, zoals paranoia.

CBD daarentegen staat bekend om zijn ontspannende effecten, anti-angst en antidepressieve werking, ontstekingsremmende eigenschappen en omdat het een krachtige antioxidant is.

De biologische beschikbaarheid van cannabis kan variëren, afhankelijk van de verschillende toedieningsmethoden die worden gebruikt. Met biologische beschikbaarheid wordt het vermogen van een stof genoemd om goed door het lichaam te worden opgenomen. Elke consumptiemethode heeft invloed op de biologische beschikbaarheid van cannabinoïden zoals THC. 

Er bestaan vele manieren om je top wiet te consumeren: van roken of verdampen tot olie druppelen en crèmes smeren en van edibles eten tot capsules slikken… [foto: 24K-Production/Shutterstock]

4 manieren om THC te consumeren

Inhalatie (roken en vapen)

We beginnen met inhalatie. Inhalatie omvat het verdampen of deppen van concentraten en het roken of verdampen van gedroogde cannabistoppen. Inhalatie biedt de snelste symptoomverlichting voor medicinale cannabispatiënten. Dit komt door de manier waarop cannabisrook of -damp in het lichaam wordt opgenomen.

De biologische beschikbaarheid van THC bij inhalatie is ongeveer 31%.

Eten

Het eten van cannabisproducten zoals edibles (infused eten en drinken) en capsules is eveneens populair. Bij deze methode duurt het wat langer voordat de effecten van de cannabis zich aandienen. De edible wordt immers eerst door de spijsvertering verwerkt en niet direct in de bloedbaan opgenomen, zoals bij inademing het geval is.

De orale biologische beschikbaarheid varieert van 4-20%. Dit is aanzienlijk lager dan bij roken.

Sublinguaal

Het innemen van cannabisproducten zoals tincturen voor sublinguaal gebruik (onder de tong) kan ook een effectieve medicatiemethode zijn. Wat de biologische beschikbaarheid betreft, is de sublinguale inname van cannabinoïden vergelijkbaar met die van inhalatie. Beide gebruiken namelijk vergelijkbare slijmvliezen voor opname in de bloedbaan. De effecten van sublinguale inname zijn duidelijk sneller merkbaar dan bij andere orale consumptiemethoden.

Topical

Topische cannabisproducten worden toegediend op en opgenomen door de huid. Deze topische cannabisproducten worden buiten de toedieningsplaats niet goed in de rest van het lichaam opgenomen. Dit betekent dat ze niet goed ‘systemisch’ worden opgenomen. Systemische toediening is een manier van toedienen van een werkzame stof in de bloedsomloop zodat deze zijn werking over het hele lichaam uitoefent.

Er zijn echter geen studies bij mensen gedaan om de gemiddelde biologische beschikbaarheid van topicals te kunnen schatten.

Lokale verlichting met THC via de huid ja, positief testen bij drugstest nee… de voordelen van topicals in een notendop. [foto: BLACKDAY/Shutterstock]

Is THC huid-doorlatend?

Er zijn evenmin op mensen gebaseerde onderzoeken gedaan naar de biologische beschikbaarheid van cannabinoïden via plaatselijke of transdermale toepassing. De preklinische dierstudies zijn echter veelbelovend.

Plaatselijke en transdermale toepassing vermijden een first-pass metabolisme-effect en bieden lokale verlichting zonder in de bloedbaan terecht te komen. We spreken van een first-pass-metabolisme-effect als van een oraal ingenomen werkzame stof een deel al voor absorptie in de darmwand wordt gemetaboliseerd en/of in de lever als het middel na opname voor het eerst de lever passeert.

Bij plaatselijke en transdermale toepassing wordende werkzame stoffen immers rechtstreeks door de huid opgenomen in dermale cannabinoïde-, pijn- en ontstekingsremmende receptoren. Volgens de beperkte maar actuele informatie die voorhanden is, veroorzaakt topische THC waarschijnlijk geen high vanwege de verwaarloosbare systemische absorptie.

Kunnen THC-topicals bij een drugstest worden aangetoond?

Bekende THC-topicals zijn transdermale pleisters, lotions, zalven, crèmes, balsems en zalven. Verschillende formules van topische cannabisproducten kunnen verschillende combinaties van terpenen en cannabinoïden bevatten die van nature in de cannabisplant aanwezig zijn.

Bij het plaatselijk aanbrengen van cannabis, wordt het product rechtstreeks op de huid gewreven of gemasseerd, meestal daar waar de gebruiker verlichting hoopt te krijgen. Medicinale cannabispatiënten kunnen actuele producten gebruiken om mogelijk spier- en gewrichtspijn te behandelen, evenals verschillende huidaandoeningen, waaronder eczeem, psoriasis en opperhuid.

Als je je zorgen maakt over THC-topicals die op drugstests (bijvoorbeeld een speekseltest in het verkeer) verschijnen, hebben we goed nieuws! Volgens het beschikbare onderzoek kan de plaatselijke toepassing van THC-topische cannabisproducten niet leiden tot een positieve cannabinoïde-bevinding in bloed of urine. Deze resultaten kunnen natuurlijk niet voor iedereen worden gegarandeerd, maar tot nu toe zijn ze veelbelovend.

Stand van zaken nu

Hoewel onderzoek naar de biologische beschikbaarheid van cannabinoïden via topische en transdermale toepassing nog steeds schaars is, suggereert bestaande informatie dat THC-topicals mogelijk verlichting kunnen bieden voor plaatselijke pijn en huidaandoeningen zonder dat de gebruiker het risico loopt niet door een drugstest te komen.

Ben jij geïnteresseerd in het gebruik van cannabis om een aandoening te behandelen? Praat erover met een deskundige om te bepalen of medicinale cannabis geschikt voor je is.

LEES OOK:  https://www.mediwietsite.nl/jeuk-huidproblemen-cannabis-cremes-topicals/

[openingsbeeld: PRO Stock Professional/Shutterstock]