(advertenties)
(advertentie)
Als je denkt aan hallucinogene psychedelica denk je niet zozeer aan cannabis. Het kruid is immers een stuk minder psychoactief dan paddo’s of LSD. Toch kan de plant wegens een mentaal effect bekend als dishabituation wel als zodanig worden gezien en zeer nuttig zijn in de psychiatrie.

Oud wordt nieuw

Cannabis staat niet bekend als psychedelica, maar volgens sommige professionals uit de mentale gezondheidszorg zou dat wel zo moeten zijn. Julie Holland, eigenaresse van een private psychiatrische praktijk in New York, zei dat tijdens een conferentie in Londen. Volgens haar kan gebruik van het kruid namelijk leiden tot dishabituation.

Dishabituation is een soort mentale verandering, waardoor je op oude stimuli reageert alsof ze nieuw zijn. Volgens een rapport van Business Insider zei Holland tegen de aanwezigen dat het proces ‘zeer nuttig kan zijn in de psychiatrie.’

Psychedelica in psychiatrie

De therapeutische eigenschappen van psychedelica bij mentale problemen zijn al langere tijd een aandachtspunt voor wetenschappers. Zo zijn er studies die bewijzen dat het gebruik van psilocybine (paddo’s), LSD en andere hallucinogene middelen voordelig kan zijn bij het behandelen van verschillende aandoeningen – van ernstige angststoornissen tot depressie.

Volgens Holland biedt het gebruik van cannabis een nieuwe kijk op bekende prikkels. [Foto: shutterstock/Shidlovski]

Het meest uitgebreide onderzoek naar de werking en wetenschap van cannabis concludeert echter dat we nog maar weinig weten over de invloed van het middel op onze hersenen. Zo suggereert het bijvoorbeeld dat mensen die regelmatig cannabis gebruiken, een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van schizofrenie, sociale angststoornissen en (in iets mindere mate) depressie. Maar het rapport gaat niet in detail en verklaart niet of cannabis aan de aandoeningen ten grondslag ligt of dat mensen met een dergelijke aandoening eerder geneigd zijn cannabis te gebruiken.

Ondergewaardeerd

Julie, die momenteel werkt aan een studie naar het effect van cannabis op patiënten met posttraumatische stressstoornis (PTSS ), gesponsord door de Multidisciplinaire Associatie voor Psychedelische studies (MAPS), vindt dat het psychedelische effect van de cannabisplant ‘ernstig ondergewaardeerd en te weinig bestudeerd’ wordt.

De kans dat die perceptie van cannabis snel verandert is echter klein. De illegale status van de plant, en het feit dat – net als bij ons in Nederland – de cannabis voor onderzoek in de VS maar van één kweker mag komen, levert een enorme vertraging op in het onderzoek naar deze (en andere) gezondheidsvoordelen van cannabis.

[Openingsfoto: shutterstock/Atomazul]